Мисия: връзка с всеки един българин в Либия

Нашенците в джамахирията са около 1500
Обновена: 19 фев 2011 04:40 | 18 фев 2011 22:30,
47
Мисия: връзка с всеки един българин в Либия
В Либия организират и демонстрации в подкрепа на режима. Снимка: БТА

Посолството ни в Либия прави актуализация на списъците с български граждани в страната, за да се осигури възможност за връзка с тях в случай на екстремна ситуация.

Говорителят на МВнР Весела Чернева посочи, че това правят и посолствата на останалите страни от ЕС. 

Търсят се възможности за осигуряване на алтернативни връзки за комуникация с граждани от ЕС в случай на прекъсване на основни комуникации в Либия , както и да има тясна координация между консулствата на страните-членки, която да осигури по-лесни действия в случай на екстремна ситуация.

Около 1500 нашенци в Либия

По информация на МВнР българите в Либия са около 1500, някои са там на работа по договори с български частни фирми,  други са постоянно пребиваващи. 

Чернева посочи, че от МВнР са в контакт с тези фирми, знае се местонахождението на българите, като мерките, свързани с тяхната сигурност, минават през разговори с българските им работодатели, за да може да се реагира бързо, ако това се налага.

На този етап от МВнР  не препоръчват пътувания в Египет, Йемен и Бахрейн. 

МВнР е в постоянен контакт с българските дипломатически мисии в тези страни или с тези, които покриват съответните страни, каза Весела Чернева.

Тя допълни, че е създадена организация при различни сценарии  и развитие на обстановката в региона.

Ситуацията в Либия се изостря с всеки изминал час

В петък вечерта агенция Франс прес съобщи, че демонстранти са подпалили сградата на радиото в либийския град Бенгази, след като силите за сигурност, осигуряващи охраната му, се оттеглили.

"Радиото е в пламъци", казал един очевидец пред агенцията.

При протестите срещу режима на Муамар Кадафи са убити най-малко 20 души в Бенгази, смятан за крепост на опозицията, твърди либийският вестник "Оеа", близък до сина на Кадафи, Сейф ал Ислам. 

Още по темата

Хиляди либийци участваха днес в погребенията на убитите в Бенгази демонстранти. 

От началото на седмицата броят на загиналите в антиправителствените акции в Либия достигна 41 души. Това съобщават местни медии.

В Байда, който бе превзет от въстаналите му жители, по-рано днес са били заловени и обесени двама полицаи. В момента градът е напълно обкръжен от силите за сигурност.

Ситуацията в Либия, и особено в северните части на страната, се изостря с всеки изминал час. 

В столицата Триполи, където имаше митинги в подкрепа на режима, цари относително спокойствие.    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
ХАКЕР преди 13 години
При татово време в Либия работеха и живееха около 10 000 българи, а днес само 1500 българи!
44
1
 
0
 
! Отговори
Do Emo преди 13 години
А ти братле даде най *** сравнение което съм чувал.Качвам се на кола защото ми е готино и ако карам разумно и спазвам знаците вероятноста е малка да се претрепя,същото е и за примера с басейна.Тука като скачахме като маймуни в началото на демокрацията до къде стигнахме!!!!! Няма закони хората ровят по контейнерите и скапана здравна реформа.Младите бягат в чужбина.Защо ли ?След като е толкова хубава така наречената демокрация а то си е баш див Капитализъм.Ти ще го разбереш това,но трябва време
43
0
 
1
 
! Отговори
tom преди 13 години
до ахмак 11 не ги сьжелявай 1500 -те бьлгьри в либия те са си добре там ти сьжели бьлгьрите в бьлгария повечето едва преживяват .да се вьрнат обратно че да умрат от глад ли .и недейте прави преценка за либия като я демонизирате а помислете защо работят там още 1500 бьлгари щом е такава тирания там
42
0
 
1
 
! Отговори
Емо преди 13 години
Това беше до 40 ББ
41
0
 
1
 
! Отговори
Emo преди 13 години
А ти колко си *** братле, нямаш си и идея! По твоята логика всеки който се качва на кола при положение че на ден загиват по стотица хиляди и милиони биват тежко ранени в катастрофи е ***, всеки който ходи на басейн при положение че толкова много се давят е също ***..... Не знам кой какъв е, ама единственото сигурно нещо е че ти си адски ограничен и в името на човешката раса те моля да не се възпроизвеждаш!
40
0
 
2
 
! Отговори
Имигрант преди 13 години
В момента съм в тази страна. Еуфорията все още не е масова. Нещата се случват в големите градове, както и у нас преди 20 г. Върбан има много инструменти, как да разреши конфликта: полиция, армия и секюрити. Има десетки хиляди завършени, но заключени държавни жилища, които могат да се раздадат. Субсидира се хлябът, горивата, електричеството, водата и т.н. Периодично се опрощават потребителски заеми. Въпросът е: ще има ли това някакъв ефект, ако чергата е подпалена от всички краища?...
39
0
 
1
 
! Отговори
ина,т преди 13 години
КЕФ,нека се избият всички илизбийци,атака хамерика наливаите масло в огъня:)))
38
9
 
18
 
! Отговори
ББ преди 13 години
Да работиш в Либия след случая със сестрите означава,че или не си наред или си *** мазохистичен *** умиращ да ближе черни ***.
37
0
 
14
 
! Отговори
1500 преди 13 години
много силно се надявам, хората в испания да не се разбунтуват, че не знам как ще си извозиме хората. трябва да наемем целия американски флот! искам да попитам външните разузнавачи, вие, които взимате огромни суми да стоите в чужбина на гърба на народа, толкова ли сте некадърни, та не можахте да предупредите за каквото и да било? аман от екстренни ремонти, екстренно кърпене на дупки... всичко екстренно много скъпо ни излиза. поработете, че ви отзозваваме! стига частен бизнес зад държавата!
36
1
 
21
 
! Отговори
Бай Пешо преди 13 години
След като знаят какво се случи със сестрите ни в Либия , оставането там си е жив мазохизъм.Според мен държавата трябва да направи минимални усилия за теаи хора , които са си чисти авантюристи , а със спестените средства да се погрижи за болни деца , които имат нужда за лечение в чужбина.
35
2
 
18
 
! Отговори
ined преди 13 години
Тея 1500 какво ку... търсят в джамахирията, още по времето на сестрите трябваше да си оберат крушите. Като няма пари в България има къде къде по-свестни места за работа от Либия. Или случая важи "Ако печеля печеля за себе си, ако загазя всички трябва да плащат за да ме спасяват"
34
2
 
8
 
! Отговори
ем преди 13 години
Всяка цивилизована държава ще защити застрашените си граждани и после ще се пита "малко виновни или малко невинни" са те. Въпрос на политическа чест, макар това понятие да е само пожелателно. Нашата държава позволи 8 години българи да седят в арабски затвор. Невинни. Едва след намесата на ЕС нещата се ускориха. Аз не знам колко и какви дела плати България, но е факт, че Кадафи изтъргува медиците с ЕС, не с нас, а после гордо тръгна да разпъва палатката си из Европа и да си събира "дължимото".
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Libia e kenef
32
3
 
10
 
! Отговори
bg преди 13 години
Gnusnata mursha Kalfin ne otri4a 4e lobira za Turcia.
31
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Муамар Кадафи е сръбски ***, дано да му запалят палатката скоро.
30
24
 
5
 
! Отговори
bg преди 13 години
Muamar Kadafi e pich.
29
1
 
21
 
! Отговори
до 24 преди 13 години
Между "Осанна" и "Разпни го" минава само една седмица.Тълпата е непредсказуема разрушителна сила. И в Северна Корея боготворят династията Ким, но ако им покаже някой как живеят сънародниците им на юг от границата и те ще озвереят.
28
2
 
22
 
! Отговори
Радио Ереван преди 13 години
Радио Ереван към народа на Либия : Когато заловите мъчителите на българските медици - полк. Джума Мишри , д-р Абдул Маджид Шаул и всички останали , не ги обесвайте ! Изпратете ни ги в България. Целта е да бъдат безплатно кастрирани , обезпаразитени и ваксинирани против бяс, маркирани и регистрирани. При тези манипулации на всеки ще извадим паспорт според изискванията на "Законите за защита на животните" и ще ги настаним в луксозна къща за гости на Екоравновесие , където щастливо ще имат социални контакти със себеподобните си. Така ще им се отблагодарим за всичко хубаво, което направиха за българските медици в Либия !
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В България винаги нещата се представят крайно изопачено. Още от комунистическо си е така.
26
9
 
21
 
! Отговори
11 преди 13 години
Абе много ги разбирате тия работи със Саркози и Франция, типично по български, от всичко много разбираме, ама сме си *** на ЕС!Хайде като толкова разбирате отговорете защо в Бг минималната заплата е 240 лв, а в Гърция 800 евро, въпреки че Гърция фалира още опреди 1 година. Защото ние не сме народ, България е територия, която много скоро ще бъде обитавана само от *** и турци защото българите ще се самоунищожат от злоба!