Мисия: връзка с всеки един българин в Либия

Нашенците в джамахирията са около 1500
Обновена: 19 фев 2011 04:40 | 18 фев 2011 22:30,
47
Мисия: връзка с всеки един българин в Либия
В Либия организират и демонстрации в подкрепа на режима. Снимка: БТА

Посолството ни в Либия прави актуализация на списъците с български граждани в страната, за да се осигури възможност за връзка с тях в случай на екстремна ситуация.

Говорителят на МВнР Весела Чернева посочи, че това правят и посолствата на останалите страни от ЕС. 

Търсят се възможности за осигуряване на алтернативни връзки за комуникация с граждани от ЕС в случай на прекъсване на основни комуникации в Либия , както и да има тясна координация между консулствата на страните-членки, която да осигури по-лесни действия в случай на екстремна ситуация.

Около 1500 нашенци в Либия

По информация на МВнР българите в Либия са около 1500, някои са там на работа по договори с български частни фирми,  други са постоянно пребиваващи. 

Чернева посочи, че от МВнР са в контакт с тези фирми, знае се местонахождението на българите, като мерките, свързани с тяхната сигурност, минават през разговори с българските им работодатели, за да може да се реагира бързо, ако това се налага.

На този етап от МВнР  не препоръчват пътувания в Египет, Йемен и Бахрейн. 

МВнР е в постоянен контакт с българските дипломатически мисии в тези страни или с тези, които покриват съответните страни, каза Весела Чернева.

Тя допълни, че е създадена организация при различни сценарии  и развитие на обстановката в региона.

Ситуацията в Либия се изостря с всеки изминал час

В петък вечерта агенция Франс прес съобщи, че демонстранти са подпалили сградата на радиото в либийския град Бенгази, след като силите за сигурност, осигуряващи охраната му, се оттеглили.

"Радиото е в пламъци", казал един очевидец пред агенцията.

При протестите срещу режима на Муамар Кадафи са убити най-малко 20 души в Бенгази, смятан за крепост на опозицията, твърди либийският вестник "Оеа", близък до сина на Кадафи, Сейф ал Ислам. 

Още по темата

Хиляди либийци участваха днес в погребенията на убитите в Бенгази демонстранти. 

От началото на седмицата броят на загиналите в антиправителствените акции в Либия достигна 41 души. Това съобщават местни медии.

В Байда, който бе превзет от въстаналите му жители, по-рано днес са били заловени и обесени двама полицаи. В момента градът е напълно обкръжен от силите за сигурност.

Ситуацията в Либия, и особено в северните части на страната, се изостря с всеки изминал час. 

В столицата Триполи, където имаше митинги в подкрепа на режима, цари относително спокойствие.    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
17
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
Не е виновно само Кадафито и министрите му,арапите са си много кофти народ,кръвожаден и отмъстителен!
24
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Либийците боготворят Кадафи. Това го знае всеки, който е ходил в тази страна. Аз лично съм прекарал 14 години от живота си там.
23
7
 
19
 
! Отговори
аз преди 13 години
Ейййй, чета коментарите и за пореден път се убеждавам колко големи *** сме ние бълггарите! За това сме на изчезване и със сигурност ще изчезнем като нация... и по-добре. 1500 българи раборят в Либия защото тук щяха да са безработни!
22
4
 
17
 
! Отговори
AAAA преди 13 години
Не Саркози а EC pomorнаха на сестрите,защото сарко поиска освобождаването им като временен президeнт на EC a ne като президент на Франция.Парите са български и малко от ЕС.Сесилия трябваше да я запишат в историята затова я изпратиха.Кадафи не можеше да скочи на EC u zatova ги варна.Нищо не дължим на Франция
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Da
20
3
 
5
 
! Отговори
az преди 13 години
Dokolkoto mi e izvestno ,nikoi ne poddarja vrazka s balgarite v bahrein-kakto se posochva v statiata. A tuk balgari mnogo
19
4
 
11
 
! Отговори
PARIS преди 13 години
Франсета настъпиха сарко да каже дали те са платили за сестрите и той беше принуден да си признае че България е платила повечето пари а ES e dal малко а не пряко фр народ.А Цецилия беше изпратена с цел да я запишат в историята,защото е майка на детето му и вече бяха разделени неофициално разбира се.EC ni pomogna за сестрите а не сарко
18
1
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 13 години
Защо намесваш Саркози ?Друг свърши работата ....
17
2
 
13
 
! Отговори
do 16 преди 13 години
Франция нищо не е помогнала на България!Сарко мислеше да ни заблуди за да му купим бойния кораб.Парите са от България а преговорите се водеха още преди Франция да стане управляваща за 6 месеца.Хитар сарко ама хитрината му не мина пред френския и европейския народ
16
7
 
20
 
! Отговори
до 12 преди 13 години
...истината за сестрите ще излезе на бял свят след време....Колко пари пръсна България по съдебни процеси - от къде се взеха, а можеше ли да не е така ???Напълно невинни ли бяха ???
15
2
 
14
 
! Отговори
от Либия преди 13 години
Доста добре си живеят нашите в Либия, ако не пристъпват законите им....
14
9
 
5
 
! Отговори
ДО 11 преди 13 години
Добре е да си вярваш, друго е истината - колкото и да не ни се иска - добре, че беше Франция....за сестрите става въпрос....
13
5
 
15
 
! Отговори
555 преди 13 години
Чудя се на акъла на тези 1500 българи, не ги ли е страх да живеят в Либия. При цялата жестокост и наглост, която проявиха към медиците ни...
12
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Досега не сме чули извинение за безобразието, което допусна Либия - гаврата с нашите невинни медици. Редно е нашата държава да настоява за солидни компенсации, които да им бъдат изплатени! Десетилетия наред България много е помагала на Либия, а накрая Либия какво си позволи? Безобразие!!!!!!Редно е да се обърнем към международен съд и да настояваме за строги санкции над Либийската държава. Това няма нищо общо с техните вътрешни размирици. Виновни са пред България!
11
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 10:Никой не го е казал. Аз вярвам, че бяха невинни и неспреведливо обвинени и измъчвани. Ти имаш право на различно мнение.
10
18
 
13
 
! Отговори
до 8 преди 13 години
...а кой е казал, че нашите бяха невинни за всичко????
9
10
 
11
 
! Отговори
до 6 преди 13 години
Либийците не искат да свалят Кадафи - голяма част от митингите са за подкрепа на Кадафи.
8
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано да го вкарат в затвора. Господ няма да му прости за това, което направи с медицинските ни сестри.
7
2
 
28
 
! Отговори
хан Крум преди 13 години
до ЕЕбил съм много пъти в Либия, лъжа е че либииците не харесват Кадафи, напротивтой е всенародан любимец и е като бог за тях!+++++++++++++И аз съм бил много пъти в България - тук хораха много обичаха и харесваха *** преди 1989 г. Особено на партийни конгреси и манифестации.
6
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Време е и този *** Кадафи да си отиде. Подкрепям либийския народ да го свалят възможно най-бързо и най-важното без жертви.