Правителственият самолет ще прибира българите от Либия

В страната има 500 регистрирани българи
Обновена: 23 фев 2011 13:55 | 21 фев 2011 19:13,
85
Правителственият самолет ще прибира българите от Либия
Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Авиоотряд 28 да започне подготовка на правителствения самолет "Еърбъс" за полет до Либия, с който да бъдат евакуирани българите, живеещи там, съобщи директорът на авиоотряда, цитиран от „Фокус”.

Министерството на външните работи чрез посолството събира българите, които живеят в Либия.

Летището в Триполи засега може да приеме правителствения самолет, по информация, получена в българското министерство на транспорта.

Директорът на правителствения авиоотряд Пенчо Пенчев не се ангажира със срок, в който полетът до Триполи ще бъде осъществен. Преди това българите трябва да се съберат и да имат всички необходими документи.

Самолетът може да качи 90 души на борда. Кога ще бъде осъществен полетът в голяма степен зависи от това дали българите ще са готови за евакуация.

„При първа възможност излитаме и колкото полета са необходими, толкова ще направим”, каза капитан Пенчо Пенчев.

Около 500 са регистрираните български граждани в Либия. Поне 60 от тях са в района на Бенгази.

Още по темата
21 фев 2011 12:27
128

Българи има и в един от градове, където контролът вече е поет от протестиращите – ал Бейда. Всички чужденци, включително и десет българи, са събрани в местната джамия, а бунтовниците са им обещали да ги пазят.

Основен проблем за евакуацията на чужденците е, че Либия иска изходна виза за напускащите страната. Либийският външен министър е обещал след среща с посланици на Европейския съюз в Триполи ускорено да бъде издаването на изходни визи за европейските граждани.

По-рано днес МВнР препоръча на българите, които имат възможност, да напуснат най-скоро Либия с граждански полети за Европа.
От министерството препоръчват всички, които вземат подобно решение, да информират МВнР или посолството ни в Триполи за къде пътуват или къде са пристигнали, за да бъде организирана помощ на място.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Правда преди 13 години
Българите в Либия трябваше да се приберат още много отдавна - когато арестуваха и осъдиха нашите медицински сестри. Това се нарича национална солидарност - нещо, уви, непознато за българина. През лятото на 1968 г.,когато българската армия влезе в Чехословакия, всички чехи, които по това време бяха в Ахтопол на почивка заминаха като един за родината си. Бях дете тогава, но този момент се е запечатал в съзнанието ми завинаги като пример за гражданска доблест.
80
0
 
2
 
! Отговори
rosi преди 13 години
boje tolkova jalki komentari sa pove4eto samo tova 4eta koi 6e plahta koi 6e plahta ,romite kato gi xranite tolkova vreme i o6te baq ima da gi xranite ne va li boli
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Половината от вас говорят от името на хленчещия и вечно недоволен българин ,който винаги намира негативното във всяка една новина .Ако вие сте на мястото на българите в Либия дали ще бълвате такава помия по правителството?
78
2
 
2
 
! Отговори
луд диди преди 13 години
Гошо ,ами според тебе Митю Пищова ли трябва да разпореди, или самолета си прави кръкчета и като мине над либия да ги вземе на соп.Естествено че кабинета трябва да разпореди и да носи отговорнос за това което ще се случи.
77
0
 
4
 
! Отговори
Гошо (продължение) преди 13 години
и екип лекари двугодишната Верочка за трансплантация на (не помня какъв жизненоважен орган) от Новосибирск (!) до Италия. Сравнете, скъпи ми сънародници, включително скъпи ми русофобченца!
76
0
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 13 години
Стига с тоя "правителствен смолет"! Стига с това "Премиерът Бойко Борисов е разпоредил". Ами ще разпореди, след като дали някой ще пръдне, трябва разпореждане! Самолетът, драги ми сънародници, е наш, ние плащаме издръжката, горивото. таксите и всичко, свързано с тоя единствен самолет! Стига сте споменавали името Му! Преди 2-3 седмици по руската телевизия гледах как Русия (не Путин или министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу - тувинец) изпратиха Ил-76 с линейка-реанимобил
75
2
 
7
 
! Отговори
Оле затвори очички преди 13 години
До БогЯ прочети статията от преди малко за това дали е кацнал правителственият самолет в Либия!? И тогава говори. За твое сведение и Турция и Русия си прибират хората от Либия къде са със сигурност повече от нашите. А аз не съм видяла още 1 българин да се е прибрал с помоща на правителството ни до сега колко дни минаха вече. Ние докато ги евакуираме либийците ще честват вече годишнина от размириците. Само приказки черно на бяло - нищо освен интервюта и бръчкане на вежди - ББ гледа лошо...
74
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ПАРИТЕ ЗА ТОЯ ПРАВИТЕЛСТВЕН САМОЛЕТ - ЕСТЕСТВЕНО НИЕ КОРЕКТНИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ. КАКВО СМЕ ВИНОВ НИЕ, ЧЕ НЯКАКВИ АЛЧНИ ТИПОВИ СА СЕ ЗАВРЯЛИ ЗА ПАРИ В ТАЯ НЕНОРМАЛНА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА. ТЕ ЗАЩО НЕ СИ ПЛАЩАТ РАЗХОДИТЕ ПО ПРИБИРАНЕТО СИ.
73
2
 
7
 
! Отговори
alice_in_wonderland преди 13 години
И така трябва да е ако сме нормална държава,да си подкрепяме,помагаме и да се грижим за съгражданите си !ББ се оказа най-добрия премиер на България до сега в това отношение.Евала:)
72
3
 
11
 
! Отговори
бог преди 13 години
БРАВО НА БОИКО,,,,,МАИ МНОГО ЩЕ СИ ПРОМЕНИТЕ НАСТРОЕНИЯТА ПРОТИВ БОИКО,АААААААААА,,КОИ ДРУГ,,,,,,,,,,,,,,.. МИНИСТЬР НАПРАВИ НЕЩО ЗА СЬНАРОДНИЦИТЕ СИ ИЗВЬН СТРАНАТА,,,,Я МИ ПРИПОМНЕТЕ ЧЕ НЕ СЕ СЕЩАМ,,,,КОСТОВ КАТО ЧЕ КАЗА ,,НЕ СЬМ ГИ ПРАЩАЛ АЗ ЗАД ГРАНИЦА,,И ОЩЕ ИМА НАГЛОСТА ДА КРИТИКУВА,,,МРЬСНИК,*** ДРАГОМАНСКИ
71
0
 
3
 
! Отговори
до 67 преди 13 години
ти да не си кремена от ст,загора
70
0
 
1
 
! Отговори
jasemi преди 13 години
"осъщиствен"-Айде стига бееее!
69
1
 
4
 
! Отговори
до 67 преди 13 години
Е все бях чел неграмотни коментари, ама като твоя още не бях срещал! Ми то нищо не ти се разбира бе?!? Това ли е бъдещето на нацията ни? Неграмотници? Супер!
68
1
 
11
 
! Отговори
луд диди преди 13 години
Много бързо забравихме медиците .Никой ли не помни ,че другите страни си изтеглиха поданиците ,а само наште управници ,СДС в частнос Костов заяви ,че това не били държавни служители и не го засяга .Браво на Борисов.
67
0
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 13 години
Az po golqm Airbus ot tozi na snimakta ne sym vijdal!! :) :) :)Ne che snimkata e nai-vajnata chast na staiqta- ama ot chisto uvajenie kym chitatelite mojehte da slojite maaalko po-korektna snimka :)
66
3
 
3
 
! Отговори
do 62 преди 13 години
4 спартана ама не. 2 са. само единия лети другия е за ремонт. ще бъдат общо 3 и толкоз транспортни самолети за ввс на българия. а миговете колко са 16 годни за летени не са знай. те наще пари немат за в бг да си летят ти до либия ги прати. ко ше им кажат. а ний сме оней де си искаха едни медици пуснети на си вземим са останалити хора.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Кви самолети кви 5 лева като са затворили въздушното си пространство"Той Боцето ще кара самолета и не му требват въздушни кули, разрешения и други комунистически тинтири-минтири!
64
1
 
6
 
! Отговори
zz преди 13 години
Кви самолети кви 5 лева като са затворили въздушното си пространство. Не гледате ли новини в този сайт. Турски самолет дори е стигнал до зоната на кулата в Бенгази и никой не е отговорил оттам, самолета се е върнал. Летището в Триполи също е затворено, това е потвърдил австрийски военен транспортен самолет, който е летял натам и се е върнал
63
1
 
17
 
! Отговори
... преди 13 години
БЛАГОДАРЯ НА БОГА ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НИ Е СПОКОЙНО. ПАРИТЕ СА МАЛКО, ПОЛИТИЦИТЕ СА ***.. НО ОПРЕДЕЛЕНО ТУК СЕ ДИША ПО-СПОКОЙНО. ТРЯБВА И НА ТОВА ДА СТЕ ДОВОЛНИ ХОРА.
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Либийците с техните кошници Миг 21, Миг 23 и Ф-4 ще се усерат