Съветът за сигурност наложи санкции на либийския режим

Резолюция 1970 беше приета единодушно
27 фев 2011 10:47,
50
Съветът за сигурност наложи санкции на либийския режим
Снимка: БТА

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, която налага санкции срещу режима на либийския лидер Муамар Кадафи, включително оръжейно ембарго и сезиране на Международния наказателен съд за евентуални престъпления срещу човечеството, съобщиха световните агенции. 

15-членният Съвет гласува единодушно за приемането на проекторезолюцията, внесена на 25 февруари от САЩ, Великобритания, Франция и Германия, на открито заседание в присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун. 

Тя предвижда замразяване на активите на Кадафи и децата му, забрана за пътуване на цялото семейство и на 10 негови приближени. Съдържа два анекса, изброяващи имената на 16 души, на които ще бъдат забранени пътуванията, и на шест души, чиито активи в чужбина ще бъдат замразени. 

Тя ще бъде известна като Резолюция 1970 на Съвета за сигурност, съобщи Ройтерс.

Дискусиите по текста вчера продължиха при закрити врата повече от девет часа, прекъсвани от консултации на делегациите със съответните правителства.

Спорната точка, довела до забавянето на гласуването, бе сезирането на Международния наказателен съд в Хага. Според дипломати Китай и някои други членове на Съвета се противопоставили на включването на формулировката за отнасяне на случая до съда в Хага. 

В крайна сметка късно снощи (след полунощ бълг. време) бе постигнат компромис, който я остави в текста, но с уговорката, че това няма да стане веднага. 

Съветът реши да отнесе ситуацията в Либийската арабска джамахирия след 15 февруари 2011 г. до прокурора на Международния наказателен съд, прокурорът да  докладва пред Съвета за сигурност в рамките на два месеца след приемането на резолюцията и на всеки шест месеца след това за предприетите действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: ООНЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не ги мислете кладенцие и рафинериите, споко техня статут е изяснен с договори за дългогодишно ползване и без значиение от управлението /единствено национализацияте би била проблем, но това нама как да стане заради много силните чуждестранни финансови интереси/
28
18
 
9
 
! Отговори
асдф преди 13 години
И сега Кадафи ще наложи снакции на Съвета за Сигурност просто като спре петрола. Тогава той става 300 долара и да видим кой кого ще санкционира.Давай, полковник Кадафи! България е с теб!
27
4
 
6
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Колко удобна ми се струва някак си цялата тази ситуация! Не знам дали има световна конспирация, но това ми се струва много удобно!
26
7
 
7
 
! Отговори
далаверка преди 13 години
интерсно като падне кой ще сложи ръка на рафинериите,из нета пише че амерекански милионери плащат да им размирици е арабския свят.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
виждали сме го коко е "полезен " съдът в Хага...Справка Милошевич и Тачи. И какво се оказа няколко години по-късно ?-демократа Хашим Тачи бил престъпник. Наркотрафикант и убиец...
24
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахаха ! САЩ биел по всички фронтове...По голяма глупсот не бях чувал отдавна ! САЩ бие единствено по "фронта" на ограбване и експлоатиране на другите държави и народи ! САЩ пикаят отгоре ти , а ти си мислиш че топъл дъжд те вали...
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много си *** ! :-)
22
4
 
14
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
КАДАФИ РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ПАДНЕ.ВРЕМЕТО НА ДИКТАТУРАТА ОТМИНАВА.
21
4
 
17
 
! Отговори
КОГА преди 13 години
Кога ООН ще наложи санкции на Правителството в България.За геноцид над народа.Умираме от глад,студ и Лекарска Мафия.Сигурно чакат да се разбунтуваме.
20
1
 
1
 
! Отговори
bg преди 13 години
do # 17-priemam popravkata.Susan Rice e ***.
19
2
 
8
 
! Отговори
пак аз преди 13 години
хората от пустини направиха рай... ние от рай правим пустиня.... ние сме си виновни за всичко... малоумно племе сме и такова ще си останем, който и да ни подхване вместо да работим ще гледаме как да откраднем и да се подпрем.... какво говорите за руснаци за немци за американци... ние сме си направо *** хахаха или поне манталитета..
18
2
 
6
 
! Отговори
До АНОНИМЕН преди 13 години
Това, че сме станали 5 милиона е защото сме тъпо племе, което много търпи и е свикнало да е под някакво иго, а другите които не търпят вместо да си раздвижат мозъка, отиват в наистина по - добрите западни държави да мият чинии.... САМО НИЕ СМЕ ТАКИВА БАЛАМУРНИЦИ..л. и комунистическите държави си останаха доста по - зле... незнам в кой свят живеете хора незнам... някакав ваш си там, където знаете всичко и учите другите хора хахахха и си налагате мненията... а сте далеч от истината.
17
0
 
5
 
! Отговори
поправка преди 13 години
до 11 bg, бан ки мун е маймун
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пръднаха му!
15
4
 
0
 
! Отговори
bg преди 13 години
bg sloji plus na # 14.
14
0
 
26
 
! Отговори
Нищо не четем ама... преди 13 години
Няколко неща:"15-членният Съвет гласува..." - нито е само САЩ нито са стотици страни... 15 са.Точно това, че в Китай на село срещу шепа ориз биха ти работили 2 дни ги е направило сила... тук отиваш в село Горно Нанадолнище дето няма никакъв поминък и пак за по-малко от 500 лева никой няма да иска да работи. Да не говорим, че няма и да е качествено.Преди да плюем другите нека погледнем себе си.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Естествено, че Китай ще е против Кадафи да бъде съден в Хага. Това означава един ден цалата китайска компартия да се запъти натам
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Резолюциите на ООН не ги взема нито Бан Ки Мун, нито САЩ, а става чрез гласуване, в което участват стотици страни
11
5
 
2
 
! Отговори
bg преди 13 години
Ban Ki Mun e ***.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прав си! Глупавите *** отчитат нетния БВП, но ако го разделрт на населението, Китай е много по зле от някои африкански държави