8,9 удари Япония

Има много ранени, пожари и 10-метрови цунами
Обновена: 16 мар 2011 14:44 | 11 мар 2011 09:07, Елка Василева
151
8,9 удари Япония
Японският премиер Наото Кан реагира в момента на труса, по време на заседание в парламента в Токио. Снимка: Ройтерс

Мощно земетресение с магнитуд 8,9 по Рихтер разтърси Япония.

Eпицентърът на най-силния трус в страната от 140 години е бил в Тихия океан, на около 130 км от северните брегове на Япония. Преди два дни в същата зона стана земетресение с магнитуд 7,3 по Рихтер.

Най-малко един човек е загинал в град Такахаги, префектура Ибараки. Най-малко 8 души са безследно изчезнали.

Има много ранени, пожари и 4-метрови цунами по част от крайбрежието, предаде Ройтерс.

Всички атомни електроцентрали в страната са се изключили автоматично.

Още по темата
След опустошителния трус са последвали още пет вторични, най-слабият от тях е с магнитуд 6, а най-силният – 7 по скалата на Рихтер.

След като беше обявено предупреждение за 10-метрово цунами, вълнà с такава височина удари пристанището в град Сенгай.

Телевизионни канали показаха плътна водна стена, носеща отломки от сгради през ферми по крайбрежието. Обществената телевизия показа пламъци и черен дим, излизащ от сграда в Одайба – предградие на Токио. Влаковете в северната част от страната спряха.

Черен пушек се издига и от индустриална зона в Йокохама. По телевизията показват лодки, коли и камиони, носени от водата, след като приливна вълнà връхлетя град Камаичи в Северна Япония. Има пожари и в град Сендай.

„Сградата се тресеше доста дълго и много хора в нюзрума се скриха под бюрата си“, разказва кореспондентът на Reuters в Токио.

„Това е най-сериозният трус, който преживявам, откакто съм дошла в Япония преди 20 години“, казва Линда Сийг.

„Пътниците в токийското метро крещяха и се държаха за ръце. Клатенето беше толкова силно, че беше трудно да се задържиш прав“, разказва друг кореспондент на агенцията – Марико Катсумура.

Предупреждение за огромни вълни е обявено и за Русия, Марианските острови, Филипините, Тайван, Индонезия, Папуа-Нова Гвинея, Науру, Микронезия и Хавай.

Министерството на отбраната е изпратило военни самолети, които трябва да проверят какви са нанесените щети.

Земетресението предизвика спад на фондовата борса в Токио, а Централната банка обяви, че ще направи всичко възможно да осигури финансовата стабилност.

Североизточното крайбрежие на Япония и в миналото е било жертва на силни земетресения и приливни вълни. През 1933 г. трус със сила 8,1 причинява смъртта на над 3000 души.      

В Япония е една от най-сеизмичноактивните зони в света. Над 20% от трусовете със сила над 6 в света са в Япония.

Най-силното земетресение в историята досега е регистрирано в Чили на 22 май 1960 г. То е било с интензитет 9,5 по Рихтер.

Малко по-слабо – 9,2 по Рихтер, е земетресението в Аляска на 28 март 1964 г. На трето място се нареждат Алеутските острови, Аляска. На тях трусът е с магнитуд 9,1 по Рихтер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Напиши коментар Коментари
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Към 61 -Сигурно доста народ са избили ,поне до избухването на атомната бомба и капитулацията на Япония по време на Втората световна война , но това няма нищо общо с природните бедствия ! Природата е доста сурова при тях ,но те са велик народ и се справят ! Вие виждате ,че няма почти никакви поражения при такова жестоко земетресение ! Браво на тях и дано не се случва при нас !
59
1
 
13
 
! Отговори
ХиХи преди 13 години
Трябва да сме благодарни, че все още майката природа ни щади. Аз лично помня от часовете по безопасност, че градът в който живея е земетръсна зона. Дано да имаме още време, че като гледам една малка река като прелее каква паника и безхабериие е ..... не ми се мисли
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съчувствам на Япония, но ще се оправят. Те и атомна бомба преживяха. Ако това стане в България - тя ще изчезне, никога няма да се оправим.
57
2
 
6
 
! Отговори
Глас Народен преди 13 години
Можем само да им завидим на японците. Като изключим човешките жертви, всичко друго ще го възобновят за нула време.
56
0
 
31
 
! Отговори
отвратен преди 13 години
При такова трагично събитие, да злорадстваш и да желаеш на други народи същото,това означава дълбока деградация на ценностната система,граничеща с психично разстройство!
55
3
 
16
 
! Отговори
Пожарникар преди 13 години
Не знам защо нападате 28 при условие, че е прав. Видът на строителството, зависи от условията на терена и народопсихологията! В Япония ПГС инж. учат цяла 1 година за защита на сградите и съоръженията от земетръс. В БГ се залага на дълговечност на строителството, защото е такова разбирането на хората - строят все едно ще живеят вечно. А че се нароиха строителни фирми, които не спазват правилата за строеж и търсят бърза печалба си е друго нещо!А относно земетресението - кофти, много кофти!
54
1
 
22
 
! Отговори
123 преди 13 години
По CNN също е 8.9 по рихтер.Чудя се дали това земетресение няма някаква връзка с тоновете измряла риба в САЩ оня ден?
53
8
 
5
 
! Отговори
испанеца преди 13 години
от 6 метрово цунами изведнъж стана 10 метра,без коментар .
52
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на японците!Смел и умен народ! При какви условия живеят. И не само живеят, а просперират!Евала!
51
17
 
11
 
! Отговори
:[ преди 13 години
Добре бе, защо все с почтенните народи става така..Все Япония,Русия..Един път накажи тия пусти Американци бе Господи..Както живят в картонени къщички при 8,9 няма един жив да остане.. НООО не.. ще се случи на народ, като Япония, където една муха не са убили сигурно..
50
1
 
5
 
! Отговори
horus преди 13 години
28 -ми давам ти пример (не че разбирам от строителство и политика :). Ситуацията с БДЖ - в Япония влаковете са точни до секундата, в БГ закъснение под 1 час въобще не се брои ! Ще кажеш - ама те имат по - хубави машини, заплати и т.н НЕ Е ВЯРНО ! Имало е случеи началниците на гарите да си правят сепуко щото влак е закъснял с по 10 и 20 сек !!! Ако пътуваш там и влака закъснее с повече от 30 мин (по независимо какви причини !) ти връщат парите за билета
49
1
 
26
 
! Отговори
съпричастен преди 13 години
Горките японци .... Ще се моля да има по-малко жертви и бързо да се възстаноявят. Надявам се международната общност да им укаже необходимата подкрепа .. финансово .. морално и всякак...
48
0
 
15
 
! Отговори
hm преди 13 години
Evala na qponskoto stroitelstvo.
47
1
 
7
 
! Отговори
терикати преди 13 години
Sky news казват че земтресението е с магнитут 8.4 ... днес.бг казбват 8.9 *** змията
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
към 50- не мога да разбера ,какво искаш да кажеш , за какво да сме благодарни . Какво да ценим .... Безотговорното отношение в строителство , калпаво реформираните ни структури , които още незнаят за какво става дума /вече 2 год.минаха ... / ,липсата на всякакво оборудване , липсата на опит . А България е земетръсна зона ..
45
1
 
2
 
! Отговори
кирес преди 13 години
До 40: той ...28 така се е родил.Той не е виновен, но господ нямя да му прости!
44
2
 
32
 
! Отговори
566 преди 13 години
Срещу Японците да тичаме пак няма да ги стигнем. Гледам CNN / гледайте и Вие, ако искате да сте информирани / направо е ужасяващо това което е станало в Япония. Ако това стане в България ще останат малко сгради и малко хора и никога намо да се въстанови нормалния живот. Спомнете си Стражица с малкото земетресенийце, колко години хората стояха във фургони. Нищо не става от нас за съжаление.
43
0
 
0
 
! Отговори
bai_jordan преди 13 години
Това е отагенция "Фокус"
42
4
 
22
 
! Отговори
Petq преди 13 години
Zatova trqbva da sme blagodarni na tova, koeto imame i da go cenim takova kakvoto e!
41
7
 
17
 
! Отговори
Breaking day.. преди 13 години
Дано да има български политици в епицентъра на земетръса.И да не ги търси никой....