ЕС тества всички АЕЦ срещу взрив

Йотингер: България сама решава за "Белене", но е в земетръсна зона
Обновена: 16 мар 2011 14:29 | 15 мар 2011 19:10,
152
ЕС тества всички АЕЦ срещу взрив
Тази атомна електроцентрала в Белгия е само една от 143-те АЕЦ, които ще бъдат проверени в ЕС. Снимка: Reuters

Европейският съюз ще направи тестове за сигурността и рисковете на всички 143 атомни електроцентрали на територията на съюза. Това решиха страните членки, ядрените регулатори и енергийните атомни оператори, които бяха свикани спешно от Европейската комисия след влошаването на ситуацията с авариралата японска АЕЦ „Фукушима“ 1.

До средата на годината Брюксел ще предложи общи стандарти и критерии за изпитанията за устойчивост, които централите ще направят на доброволна основа, тъй като Еврокомисията не може да задължи държавите да направят проверките. Самите тестове ще бъдат направени от независими експерти през втората половина на 2011 г., а резултатите ще бъдат огласени публично.

„Искаме да сме сигурни, че стандартите за сигурност навсякъде в Европа са еднакви и се спазват без изключения“, заяви енергийният комисар Гюнтер Йотингер.

Ще се проверява устойчивостта на централите на земетресения, наводнения, цунами, терористични нападения, както и процедурите за действия при аварийни ситуации като спиране на тока. Изключването на захранването, което охлаждаше реакторите е причина за взривовете и радиационното изтичане в японската АЕЦ „Фукушима“.

Ще се оценяват и наличностите от вода и резервите от електричество, които са необходими за охлаждането на реакторите. Проверката на старите реактори ще бъде по-задълбочена отколкото на по-модерните централи, но стандартите ще са европейски, подчерта Йотингер.

Още по темата
11 мар 2011 09:07
151

„Никой не беше против, разчитаме на доброволното сътрудничество на всички“, добави комисарят.

Идеята за т.нар. „стрес тестове“ е на Австрия – единствената държава, в която използването на ядрена енергетика е забранено след референдум.

След обсъждане със страните членки, Брюксел ще направи проверката извън редовните инспекции за сигурност, които се извършват веднъж на 10 години. За сега не е ясно колко ще струват извънредните тестове и кой ще ги плати – страните членки или собствениците на цетралите.

В Европа няма нито една централа, която е да е напълно идентична с проблемната японска АЕЦ, но има реактори, които охлаждат горивото на същия принцип. Те са по-стари от претърпелите авария във Фукушима.

„Искаме да се провери безопасността и в съседните държави и ще призовем Международната агенция за атомна енергия да направи нужното подобни тестове да се извършат и в други части на света“, добави комисар Йотингер. По-специално се имат предвид Турция и Русия, които също ще бъдат призовани да се включат в тестовете за сигурност и в разработването на критериите за проверките.

Според експерти на ЕК е „много малко вероятно“ в Европа да се случи толкова силно земетресение като японското от петък. В момента няма абсолютно никакъв риск за радиоактивно облъчване или заразяване на жителите в страните членки, обяви Брюксел. Според ЕК в момента не са необходими допълнителни мерки за сигурността на гражданите.

Европейската комисия обаче не изключи допълнително повишаване на енергийните цени, след като Токио обяви, че ще купи газ, за да запълни недостига си от енергия.

В момента пред нас не стои въпросът с оценката на проекта за АЕЦ „Белене“, коментира говорител на Европейската комисия.

България първо трябва да намери инвеститор, който да представи плановете за централата в Брюксел и едва тогава Европейската комисия ще се произнесе дали „Белене“ е достатъчно сигурна и трябва да се строи.

Становището на комисията не е задължително, но то е обвързващо за финансови институции като Европейската инвестиционна банка, на които се разчита за набирането на средства за осъществяването на проекта.

„Ние насърчаваме и не убеждаваме страните дали да развиват в бъдеще ядрена енергетика. Това е право на народните и на парламентите във всяка от страните. Аз нямам право на мнение“, заяви комисар Йотингер, попитан за бъдещето на атомната енергетика в Европа.

По-късно, пред комисията по енергетика в Европейския парламент, Гюнтер Йотингер заяви, че България сама ще прецени рисковете за безопасността на бъдещата централа в Белене, която ще се строи в земетръсен район.

Потенциалният риск от трус обаче повдига въпроси и очевидно местоположението на подобни съображения има значение, подчерта той пред евродепутатите. Някои от тях настояха Брюксел да забрани осъществяването на проектите в България и Италия, които са планирани в земетръсни зони.

Според Йотингер проблем за "Белене" е и икономическата целесъобразност. "Регионалният пазар не се нуждае от големи коричества електричество и може да се окаже, че няма пазар за този ангажимент", заяви европейският енергиен комисар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
2
 
3
 
! Отговори
9999 преди 13 години
Нали японците бяха голямата работа пък тя каква стана !Разчитат на бракми строени преди 40 години А на нас ни проглушиха ушите че Козлодуй и Белене не стават за нищо! Така е защото ги строи Русия а не някой *** западняшка страна
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Простата глава, ражда прости мисли, а простата журналистика ги публикува, търсейки кичозна сензация.
135
0
 
4
 
! Отговори
nehranimaiko преди 13 години
и как ще ги тестват ще ги замерватс бомби да видят дали ще гръмнат
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали знаете че места в лодките ще има само за тези от Първа Класа, а за останалите ....
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на Титаник е имало само 60 лодки защото е непотопяем пък то какво стана. И Японците бяха най-подготвената нация пък какво стана. След няколко дни като запчнат да се пукат реакторите ще ми мислим тогава
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Казвало се е че Титаник е непотопяем
131
0
 
3
 
! Отговори
VDCH преди 13 години
В АЕЦ Фукушима няма графит, така че и да искат не може да стане Чернобил. Това се каза няколко пъти но...
130
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Белене е в земетръсна зона и не трябва да се строи.
129
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Правото на всеки е да ръси глупости. Но когато това прави еврокомисар, то или е некомпетентен, или обслужва нечии интереси. Белене не е в земетръсна зона. През 77г при земетресението във Вранча в Белене нямаше нито една пострадала сграда. Ако се забави проекта наистина няма да има нужда да строим централа, защото ще купуваме електроенергия от Турция и Румъния, да това наистина е цел на някои. Инвеститор има и това е Русия. От къде ще минат парите е въпрос, но най-добре е да минат направо.
128
0
 
5
 
! Отговори
Дайте инфо преди 13 години
Не само, че персоналът е евакуиран, ами в CNN има снимки предоставени от японската корпорация оператор на централата...при такива брутални разрушения, които се виждат на снимката, не знам дали въобще може да се говори за някаква оперативна цялост на системите. Което обезмисля стоенето на площадката на операторите. Очевидно в момен там се гасят пожари, може би основно по въздуха чрез военни и специализирани хеликоптери.
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как ще правят теста ....като си блъскат главите по реакторите ли???при токаво силно заметресение няма шанс нито един АЕЦ.
126
0
 
2
 
! Отговори
DO ADMIN преди 13 години
Персоналът на японската АЕЦ "Фукушима 1" бе евакуиран заради повишената радиация
125
1
 
3
 
! Отговори
мнение преди 13 години
Така е, прикрива се реалната обстановка, ефекта от истинската обстановка ще бъде такъв, че светоната иконмика ще претърпи пълен и завършен край ! Затова има такова мълчание. става въпрос за ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ КАПИТАЛИ. Всичко това борсите ще изживеят толкова болезнено, че крахът ще се усети на всякъде.
124
5
 
6
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ преди 13 години
В ТАЗИ АТОМНА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА ПОЖАРИТЕ ГАСНАТ "ОТ САМО СЕБЕ СИ" !!!!ХОРА, СЪБУДЕТЕ СЕ, СТАВА СТРАШНО !!!! РАДИАЦИЯТА Е В АТМОСФЕРАТА !!!!
123
1
 
0
 
! Отговори
от самосебе си ????? преди 13 години
Пожарът в АЕЦ "Фукушима-1" е под контрол, съобщи правителството на страната 16 март 2011 | 02:46 | Агенция "Фокус"Начало / СвятТокио. Пожарът, който избухна в засегнатата от земетресение японска атомна електроцентрала Фукушима-1, е под контрол, съобщи правителството на страната, цитирано от АФП.Получихме информация от Токио електрик пауър, че вече не се вижда огън и пушек, изглежда пожарът е угаснал от само себе си, посочи говорителят на правителството Минору Огода.По-рано бе съобщено, че е избухнал пожар в четвърти реактор на АЕЦ Фукушима-1, централата се намира на 250 километра североизточно от Токио.
122
2
 
0
 
! Отговори
ПРЕВОД С google ! преди 13 години
newsonjapan/Превод от английски на български08:00 JST 16 03: Япония състезава да се избегне катастрофа след пожар избухна в сряда в атомната централа, които е изпратил ниски нива на радиация wafting в Токио, което накара някои хора да бягат от столицата и ще доведе до нарастващата международна тревога в ескалиращата криза . Операторът на земетресението контузен растителна заяви работници се опитват да потушат пожар в жилищна сграда на 4 реактор на ядреното съоръжение в Фукушима, на 240 км (150 мили), северно от Токио. Експерти твърдят, че отработеното гориво пръти в системата на охлаждане басейн в реактора могат да бъдат изложени на огън и изхвърля повече радиация в атмосферата. Япония ядрена и индустриална безопасност каза двама работници са изчезнали след взривовете на обекта ден по-рано засвири с дупка в жилищна сграда на 4 реактор.
121
2
 
5
 
! Отговори
ДО 123 преди 13 години
ДА, МНОГО "ДЕЛИКАТНО"....ЗАЩОТО Е СТРАШНО !!!! АЗ СЪЩО ЧЕТА НА ВСЯКЪДЕ....ТОВА ДЕЛИКАТНО, ОЗНАЧАВА ....ПЪЛНА КАТАСТРОФА !!!! ХОРАТА НЕ ГО ОСЪЗНАВАТ, ЗАЩОТО НЕ ИМ СЕ КАЗВА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
120
2
 
5
 
! Отговори
IMA INFO преди 13 години
От части има информация за ситуацията - много деликатно е поднесена новината за ядрената катастрофа ! Напишете в гугъла news on japan и влезте в сайта newsonjapan! А българските медии в момента спят , така че от тях очаквайте да преведат от английски вестите утре към 7 часа
119
0
 
4
 
! Отговори
ЕТО ЗАЩО СЕ МЪЛЧИ ! преди 13 години
РБК дейли: Инвеститорите се опасяват от най-лошия сценарий с японската АЕЦ 16 март 2011 | 02:14 | Агенция "Фокус"Начало / СвятТокио. Докато властите на Япония се опитват да уверят населението, че държат ситуацията под контрол, инвеститорите панически продължават да изтеглят средствата си от страната, пише РБК дейли.В извънредно обръщение към нацията премиерът на Япония Наото Кан призова съгражданите си да не се поддават на паническите настроения. Ние полагаме всички усилия, за да предотвратим изтичането на радиация. Знам, че хората са много обезпокоени, но бих искал да ви помоля да запазите спокойствие, посочи той.На фона на тези новини инвеститорите продължават по спешност да изтеглят активите си от страната. От земетресението насам японският фондов пазар е изгубил вече над 720 млрд. долара. Индексът Никей 225 след вчерашната търговска сесия се понижи до 10,6%, което е най-ниското равнище от април 2009 г. насам.
118
5
 
3
 
! Отговори
РЕАКТОРИТЕ ГОРЯТ ! преди 13 години
ГОРЯТ, РЕАКТОРИТЕ ГОРЯТ !!!