ЕС тества всички АЕЦ срещу взрив

Йотингер: България сама решава за "Белене", но е в земетръсна зона
Обновена: 16 мар 2011 14:29 | 15 мар 2011 19:10,
152
ЕС тества всички АЕЦ срещу взрив
Тази атомна електроцентрала в Белгия е само една от 143-те АЕЦ, които ще бъдат проверени в ЕС. Снимка: Reuters

Европейският съюз ще направи тестове за сигурността и рисковете на всички 143 атомни електроцентрали на територията на съюза. Това решиха страните членки, ядрените регулатори и енергийните атомни оператори, които бяха свикани спешно от Европейската комисия след влошаването на ситуацията с авариралата японска АЕЦ „Фукушима“ 1.

До средата на годината Брюксел ще предложи общи стандарти и критерии за изпитанията за устойчивост, които централите ще направят на доброволна основа, тъй като Еврокомисията не може да задължи държавите да направят проверките. Самите тестове ще бъдат направени от независими експерти през втората половина на 2011 г., а резултатите ще бъдат огласени публично.

„Искаме да сме сигурни, че стандартите за сигурност навсякъде в Европа са еднакви и се спазват без изключения“, заяви енергийният комисар Гюнтер Йотингер.

Ще се проверява устойчивостта на централите на земетресения, наводнения, цунами, терористични нападения, както и процедурите за действия при аварийни ситуации като спиране на тока. Изключването на захранването, което охлаждаше реакторите е причина за взривовете и радиационното изтичане в японската АЕЦ „Фукушима“.

Ще се оценяват и наличностите от вода и резервите от електричество, които са необходими за охлаждането на реакторите. Проверката на старите реактори ще бъде по-задълбочена отколкото на по-модерните централи, но стандартите ще са европейски, подчерта Йотингер.

Още по темата
11 мар 2011 09:07
151

„Никой не беше против, разчитаме на доброволното сътрудничество на всички“, добави комисарят.

Идеята за т.нар. „стрес тестове“ е на Австрия – единствената държава, в която използването на ядрена енергетика е забранено след референдум.

След обсъждане със страните членки, Брюксел ще направи проверката извън редовните инспекции за сигурност, които се извършват веднъж на 10 години. За сега не е ясно колко ще струват извънредните тестове и кой ще ги плати – страните членки или собствениците на цетралите.

В Европа няма нито една централа, която е да е напълно идентична с проблемната японска АЕЦ, но има реактори, които охлаждат горивото на същия принцип. Те са по-стари от претърпелите авария във Фукушима.

„Искаме да се провери безопасността и в съседните държави и ще призовем Международната агенция за атомна енергия да направи нужното подобни тестове да се извършат и в други части на света“, добави комисар Йотингер. По-специално се имат предвид Турция и Русия, които също ще бъдат призовани да се включат в тестовете за сигурност и в разработването на критериите за проверките.

Според експерти на ЕК е „много малко вероятно“ в Европа да се случи толкова силно земетресение като японското от петък. В момента няма абсолютно никакъв риск за радиоактивно облъчване или заразяване на жителите в страните членки, обяви Брюксел. Според ЕК в момента не са необходими допълнителни мерки за сигурността на гражданите.

Европейската комисия обаче не изключи допълнително повишаване на енергийните цени, след като Токио обяви, че ще купи газ, за да запълни недостига си от енергия.

В момента пред нас не стои въпросът с оценката на проекта за АЕЦ „Белене“, коментира говорител на Европейската комисия.

България първо трябва да намери инвеститор, който да представи плановете за централата в Брюксел и едва тогава Европейската комисия ще се произнесе дали „Белене“ е достатъчно сигурна и трябва да се строи.

Становището на комисията не е задължително, но то е обвързващо за финансови институции като Европейската инвестиционна банка, на които се разчита за набирането на средства за осъществяването на проекта.

„Ние насърчаваме и не убеждаваме страните дали да развиват в бъдеще ядрена енергетика. Това е право на народните и на парламентите във всяка от страните. Аз нямам право на мнение“, заяви комисар Йотингер, попитан за бъдещето на атомната енергетика в Европа.

По-късно, пред комисията по енергетика в Европейския парламент, Гюнтер Йотингер заяви, че България сама ще прецени рисковете за безопасността на бъдещата централа в Белене, която ще се строи в земетръсен район.

Потенциалният риск от трус обаче повдига въпроси и очевидно местоположението на подобни съображения има значение, подчерта той пред евродепутатите. Някои от тях настояха Брюксел да забрани осъществяването на проектите в България и Италия, които са планирани в земетръсни зони.

Според Йотингер проблем за "Белене" е и икономическата целесъобразност. "Регионалният пазар не се нуждае от големи коричества електричество и може да се окаже, че няма пазар за този ангажимент", заяви европейският енергиен комисар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само една подробност. Японците така както ги гледате дребнички, са 120 милиона. Половината да заминат, ще останат достатъчно. Руснаците са също толкова. Немци - 70 милиона. Ние сме 6 милиона и един блок може да ни очисти всичките на екс.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам как така сме на границата, като има над 10 ГВт генериращи мощности и потребяваме само 6-7.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-добре от време на време на свещи,но със здрави ***...Да не стане да светим като крушки!
54
2
 
5
 
! Отговори
Silver преди 13 години
До 54 как по точно е задоволено като 2015 трябва да затворим повечето ТЕЦ-ове и като 2017 и 2019 изтичат лицензите съответно на 5 и 6 блок на АЕЦ. И как ще ти стигне електроенергията, като всяка всяка зима сме на границата, а ти си готов да жертваш повече от 3500 MW разполагаеми мощности
53
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Малките блокове на Козлодуй са спрени основно поради липса на пазар за тока, който произвеждат. Но комунистическата, проруска и антиевропейска пропаганда от 15 години тръби как лошите европейци ни взели хляба. В момента имаме свръхпроизводство на ток, за който няма пазар. Ако не бяха спрени блокове 1-4 щяхме да имаме само разходи за гориво, персонал и какво ли още не и НУЛА приход. Добре, че европейците могат да анализират и да правят прогнози.
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сериозно-дали територията на страната ще стигне на пръснем колектори,та да задоволим енергопотреблението???-------------------- Енергопотреблението е задоволено и презадовоено. Дори да не си мръднем пръста, в следващите 10 години енергията ще стига и ще артисва.
51
0
 
3
 
! Отговори
IAEA преди 13 години
До 49: 5 и 6, естествено, са по-нови. Това да не са ти Star Wars (междузвездни войни), че първо да пуснат последните, после да се сетят да правят първите. И къде виждаш логиката от нас да се иска да спрем по-новите малки реактори (440 MWe), а да оставим старите реактори с повече от двойно по-голяма мощност (1000 MWe)???
50
3
 
5
 
! Отговори
Пич преди 13 години
Хайде стига сте говорили глупости бе, *** и европейско-американските хитреци, ***. Всички вече много добре разбраха, че ВВЕР реакторите са много по-сигурни от евтините ***, които са на експолатация в САЩ, Япония и части от Европа. Козлодуй е в пъти по-сигурна цетрала от 90% от американските *** и от Фукушима и други подобни BWR изпълнения от 60-те и 70-те години. Да си погледнат техните централи и тогава да говорим за нашите.
49
0
 
2
 
! Отговори
Silver преди 13 години
етап: 1970 1975 г. Изграждане и пуск на 1 и 2 блок с водо-водни реактори ВВЕР-440, модел В-230, с два независими канала на системите за безопасност.Пуск на 1 блок: 1974 г.Пуск на 2 блок: 1975 г.Официалното откриване на АЕЦ Козлодуй е на 4 септември 1974 г. етап: 1973 1982 г. Изграждане и пуск на 3 и 4 блок с водо-водни реактори ВВЕР-440, усъвършенстван модел В-230 с трикратна резервираност на системите за безопасност.Пуск на 3 блок: 1980 г.Пуск на 4 блок: 1982 г. етап: 1980 1991 г. Изграждане и пуск на 5 и 6 блок с реактори ВВЕР-1000, модел В-320 с херметична защитна обвивка, трикратна резервираност на системите за безопасност.Пуск на 5 блок: 1987 г.Пуск на 6 блок: 1991 г.
48
2
 
3
 
! Отговори
Геле преди 13 години
А удар от метеорит като потенциален риск предвижда ли се? Мисля ,че трябва за нашите сегашни и бъдещи АЕЦ задължително да се предвиди. Ами защита от Чък Норис или Рамбо? Вижте колко аргумента срещу български АЕЦ се събраха.
47
1
 
1
 
! Отговори
mnb преди 13 години
кои реактори са по нови 5 и 6 или 1-4 ?ако са 1-4 защо нашите д*педавци ги спряха а техните продължават да работят?това е съоръжение което всеки се стреми да изцеди на макс именно зашото е много скъпо.всички говорите за слънчеви панели. да те дават екологично чиста енергияно са много неефктивни и са доста неекологични при производството им.за да ги произведеш отива доста вода която се замърсява примерно.така че е доста спорно колко са екологични на практика а не само в живота им
46
1
 
2
 
! Отговори
САМО БКП преди 13 години
MАРИЦА ИЗТОК, ПРОДАДЕНА ДНЕС ОТ ЕНЕЛ908 МЕГАВАТА / 460 000 000 лв. / цена 250 000 евро на МЕГАВАТАЕЦ Белене2000 МЕГАВАТА / 13 000 000 000 лв. / цена 3 250 000 евро на МЕГАВАТЦанков камък 80 МЕГАВАТА / 1 000 000 000 лв. / цена 6 250 000 евро на МЕГАВАТ
45
0
 
1
 
! Отговори
edin balgarin преди 13 години
do 45 mnogo si prav tova e o6te edno pero za izto4vane naistina nqma kak da simulirat vzriv cunami ili zemetresenie ta kamo li popodenie ot raketa zemq-vazduh za koqto se garantira 4e ne moje da nanese 6teti i kato znam ot opit kolko e debel betona na blokovete sam siguren e qsno 4e 6te e pak da se vratnat edni pari
44
3
 
0
 
! Отговори
... преди 13 години
да но не само само слънчевите колектори, а и вятърните перки които пък създават доста повече енергия до колкото знам
43
1
 
4
 
! Отговори
ПОПУЛИЗЪМ преди 13 години
Няма начин да се направи тест за взрив и земетресение.Може да се ревизира проета и оценка на риска.Тест се казва когато изпитваш нещо за определени параметри.Не вярвам някой да взриви АЕЦ.Най вероятно ще се възложи на някоя Известна Фирма .Ще вземат милиарди евра и за 2 месеце ще пият кафе ,ще рисуват графики на бялата дъска и ще направят Доклад.Всичко това е известно като антипаник мерки.Срещу природата няма стандарти.Това не е *Стара Планина* и Найденов.
42
2
 
7
 
! Отговори
До 40 преди 13 години
Ако разчиташ само на слънчевите колектори ще си стоиш във вас на тъмно и студено, наистина от екологична гледна точка няма алтернатива на АЕЦ в момента като производствени мощности и врени емисии. И е естествено нашите реактори да с по-добри те са с поне 15 години по-нови от техните и в тях са предвидени повече системи за защита, а в Белене предвиждат още повече от тези Козлодуй, тук примерно имаме пасивна система за рекомбиниране на водорода, която няма да позволи натрупване на водород.
41
2
 
4
 
! Отговори
до 40 преди 13 години
Сериозно-дали територията на страната ще стигне на пръснем колектори,та да задоволим енергопотреблението???
40
1
 
3
 
! Отговори
edin balgarin преди 13 години
ei kolektor znae6 li 4e samo 5-6 blok ako iska6 da go zameni6 s slan4evi kolektori tova sa 2000MW mo6nost trqbva da pokrie6 cqlata zemq s slan4evi kolektori ili 2 000 000 kwh v 4as a 143 atomni spirat i nie kvo praim ???????
39
1
 
1
 
! Отговори
edin balgarin преди 13 години
do 39 no ne zabrqvqi 4e jivota im te4e izti4a be hora iz4eznat li 6e pla6tate po 5lv kilovata poneje na6ata el.energiq na 60 procenta v bg idva ot aec-a nie pak vob6te ne mojem bez nego kato gi zatvorqt i ne otvorqt belene 6e vi slu6am pak E TE TOVA E BALGARINA NEMA ZNA4ENIE 4E 6E SE PREEBA VAJNOTO E DA SAM V KRAK S MODATA!!!!
38
11
 
5
 
! Отговори
Слънчев колектор преди 13 години
до 33Aтомните електроцентрали могат успешно да се заменят със слунчеви панели. Няма да има вредни отпадъчни материали, няма да съществува опасност за здравето. АЕЦ са ненадеждни, експлозията във "Фукушима-1" доказа.