Радиацията заплашително поглъща Япония

В редица префектури са измерени опасни нива
Обновена: 16 мар 2011 14:33 | 15 мар 2011 09:04,
305
Радиацията заплашително поглъща Япония
Паника обхваща Япония. Снимка: Reuters

В редица префектури на Япония са измерени повишени нива на радиационния фон след изпускането в атмосферата на радиоактивни вещества от авариралата атомна електроцентрала "Фукушима-1", съобщи Ройтерс.

От петък до днес на територията на електроцентралата станаха четири експлозии. Съществуват опасения, че повредените реактори могат да се превърнат в източник на силна радиация.

В района на електростанцията радиацията е достигнала опасни за човека нива. Нивото на радиацията около третия енергоблок на атомната електроцентрала надвишава 400 пъти допустимата годишна норма.

Още по темата

В Токио, с население 12 милиона жители, са били измерени малки количества на радиоактивни изотопи на йод и цезий, които най-вероятно са били донесени от вятъра, който духа от посоката на "Фукушима-1", на около 240 километра от японската столица, съобщи Агенция Киодо.

В града вече се забелязват признаци на паника. Някои от жителите на Токио го напускат, а други се запасяват с храна и вода.

В съседната на Токио префектура Сайтама равнището на радиацията във въздуха се е увеличила около 40 пъти.

В префектура Канагава, на югозапад от Токио, равнището на радиацията се е увеличило между 6 и 9 пъти в сравнение с нормалното. Повишена радиация е била измерена и в префектура Тотиги.

Японският премиер Наото Кан призова всички, които живеят в радиус до 20 километра около "Фукушима-1", да се евакуират.

Властите препоръчаха на жителите в районите, разположени на разстояние между 20 и 30 километра от атомната електроцентрала, да не излизат от домовете си.

Над "Фукушима-1" е обявена зона, забранена за полети, с радиус 30 километра, в която се допускат само самолети и вертолети, пряко ангажирани със спасителните и аварийните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Напиши коментар Коментари
222
10
 
7
 
! Отговори
ОБЛЪЧЕН преди 13 години
Преди малко измерих котката!! Радиоактивна е!!!!
221
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
отстрани има каре на дойче веле, там пише.
220
6
 
8
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
Радиацията от Фукушима-1 явно вече е облъчила адски много хора у нас. Като гледам какви уйдурми въртят екологстващите, направо се плаша! P.S.поздрав за екологстващите:"Ще отида в планината, в пещера ще се затворя,ще си пусна дълги нокти, ще забравя да говоря!Коренчета ще събирам по полята горски,зад дънери ще се прикривам от очите хорски!"
219
1
 
2
 
! Отговори
bg v 4ujbina преди 13 години
to v bulgaria 4itavi specialisti imali za da obesniat nesto kato xorata mai niama takiva mnoog im razbira i naste specialisti glavata ot iadrena energetika
218
1
 
7
 
! Отговори
Некомпетентния преди 13 години
По мое некомпетентно мнение журналягите в България са гладни и понеже глада е по-силен и от японската радиациа ... аз бих изказал смелото си мнение че тая радиациа(японската) вече е обхванала някои средства за масова дезинформациа начело с главните редактори.
217
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ти луд ли си, ве?? руските реактори са преоразмерени три пъти!
216
3
 
2
 
! Отговори
bg v 4ujbina преди 13 години
imam priatel koito raboti za mejdunarodnata agencia za atomna energia specialist e tam ot strana na avstria v momenta e tam v qponia za da ovladeiat polojenieto i kaza 4e polojenieto e seriozno no ne i tragi4no i niama opasnost da se povtori slu4aia 4ernobil zastoto reaktorite ne sa suveckite a zapadni s podobra zastita i po dulgo ob6ivkata izdurja na reaoktora
215
2
 
6
 
! Отговори
до 197 преди 13 години
не подвеждай хората,моля.всяка молекула йод,попаднала върху или в човека,се озовава в щитовидната жлеза-единственото място на тялото,което използва йод /за синтез на хормона/.ако наситиш жлезата с йод ПРЕДВАРИТЕЛНО, ВСЕ ЕДНО ПОД КАКВА ФОРМА,тя няма да поеме радиоактивния йод, които те засипва в рисковия период.ако не го направиш,жлезата акумулира точно радиоактивния йод,"светва"и ти прави скоротечен РАК в жлезата.
214
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Оттам трябва да вземем имигранти,японците са работни хора.
213
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Подкрепям 209. Нещо много лошо се случва там, но крият, за пари или за да са уж спокойни хората... Бог да им е на помощ, по лошо от това няма
212
4
 
3
 
! Отговори
ОБЛЪЧЕН преди 13 години
Радиацията в София е два пъти над нормата!Бягайтеееееееееееееееее!!!
211
3
 
13
 
! Отговори
Ishmael преди 13 години
тъпчо -- При атомната енергия получаваш най-много произведено електричество за единица изразходвано гориво - така че да, това е най-евтината енергия (в сравнение с ВЕЦ, ТЕЦ и т.н.).ХОРА, не забравяйте, че Япония се намира на десетки хиляди километри от тук. Радиацията не може просто един ден да се "появи" тук. Ако имаше опасност, първи щяха да я усетят съседните държави - около седмица-две преди да дойде при нас. Тези неща НЕ стават изведнъж.И, за Бога, НЕ ПИЙТЕ ЙОД! Ще се натровите!
210
0
 
16
 
! Отговори
Луиза преди 13 години
Много ми е мъчно за японците. иска ми се обаче да виждам повече мнения на специалисти по ядрена енергетика, които да обясняват какво се случва, а не медиите само да преповтарят едни и същи данни, без конкретно да се знае кое до какво може да доведе, ама не "теоретично", а реално, спрямо конкретната ситуация. Много преувеличения се изписаха тези няколко дни, само с цел да се гони сензация. Стискам палци на японците.
209
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
meto76.blog.bg/politika/2011/03/14/shte-se-ostavim-li-da-ni-oblychvat-i-sled-iaponskata-tragedi.707660
208
2
 
3
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
това още сутринта по хоризонт го казаха, накакъв чиновник от кяр. На *** страна отива работата...
207
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЕЦ трябва да се забрани от ООН в цял свят!Сегашните трябва да се оставят на доизживяване 20-30 години, но през това време да се инвестира уселено в развитие на ВЕИ!!!
206
6
 
3
 
! Отговори
ОБЛЪЧЕН преди 13 години
Преди малко мерих радиацията на балкона - 2 пъти над нормата!!
205
0
 
4
 
! Отговори
dynamo преди 13 години
За тези, които четат английски:CNN: Spent fuel rods may have burned in Tuesday's fire at nuclear plant, raising radiation levels, Japanese officials say.
204
2
 
3
 
! Отговори
bg v 4ujbina преди 13 години
xorat si imat silna rabitesta ikonomika s suotvetnoot finasovo obezpe4enie puk i imat umni bankeri i biznesmeni koito znaiat kak da praviat seriozen biznes i seriozni pari a ne kato naste nekudurnici samo da si igraiat na biznes da suzdavat izkustveni firmi samo zaradi bankovite zaemi i posle balona se spukva i krai zatova imame nai slabata ikonomika na sveta
203
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещо много лошо се случва там , но още спестяват и замъгляват информацията !