Напрежението в арабския свят се покачва

Ври в Саудитска Арабия, Оман, Бахрейн и Йемен
Обновена: 20 мар 2011 13:32 | 20 мар 2011 13:28,
133
Напрежението в арабския свят се покачва
Демонстранти настояват за свалянето на президента Али Абдула Салех на Йемен. Снимка: Reuters

Десетки саудитци протестираха днес пред министерството на вътрешните работи в Рияд, настоявайки за освобождаването на хиляди задържани без съдебен процес в продължение на години, предаде Асошиейтед прес.

Протестиращи са били арестувани, след като се опитали да стигнат до сградата, обградена от около 2000 полицаи и близо 200 полицейски автомобила, заявиха очевидци.

Няма официално потвърждение на арестите. Това е третият протест за този месец на активисти и семейства на задържаните по обвинения в тероризъм.

В Оман пък близо 200 работници от две петролни рафинерии протестираха днес за по-високи заплати, след като отстъпките пред населението на султан Кабус бен Саид не успяха да преодолеят разногласията и да смекчат недоволството, посочва Ройтерс.

Протестиращите се оплакаха, че са сред най-нископлатените петролни работници в Персийския залив.

Силите за сигурност в Бахрейн пък арестуваха днес лидера на опозицията Набил Раджаб, съобщи ИТАР-ТАСС.

Раджаб обвини военните подразделения в Бахрейн и Саудитска Арабия в насилствени акции срещу мирното население, включително в използването на вертолети "Апачи" срещу протестиращите.

Най-влиятелното племе в Йемен пък призова президента Али Абдула Салех да подаде оставка след кървавите репресии срещу протестиращи в петък, отнели живота на над 50 души, посочва Асошиейтед прес.

Лидерът на племето Хашед и няколко религиозни водачи призоваха днес Салех да отговори на исканията на народа и да се оттегли мирно. От това племе произхожда самият президент.

Огромно множество се включи днес в Сана погребението на протестиращите, убити в петък.В знак на протест срещу насилието в петък по-рано днес йеменският министър за правата на човека подаде оставка.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
3
 
! Отговори
хех:) до помак преди 13 години
абе аз може би щото съм българин и търся навсякъде конспирация, смятам, че сами няма как хората да се организират. От Френската революция до протестите 97ма в България всичко е било дирижирано, няма причина сега да не е така
128
0
 
1
 
! Отговори
pomak преди 13 години
пост 131 е мой.
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Арабите поискаха свободата си и свалят, както прозападни, така и антизападни режими. Не мисля че тук става въпрос за някаква конспирация, а просто за процес, който малцина са предвиждали. Хубавото на това, което става е, че това е борба за един достоен живот и за граждански права, а не за налагане религиозно, шериатско управление, т.е. тези бунтове са граждански, а не религиозно мотивирани.
126
1
 
1
 
! Отговори
pomak преди 13 години
Светът не е срещу Либия, светът е срещу един жесток диктатор. Неадекватно е поведението на арабските лидери, голяма част от които са и западни съюзници, и заради тази си неадекватност ще слязат от сцената. Амр Муса казал, че не за такива действия са давали подкрепата си, а само за защита на мирното население - пълна лудост е съюзнически самолети да контролират небето, а отдолу Кадафи да избива/омиротворява въстаналите градове. Арабският свят в момента ври, клокочи...арабите поискаха свободата
125
4
 
6
 
! Отговори
до125 преди 13 години
Гледай сега, то няма нормален човек, който да подкрепя война. Обаче тя вече е факт. Сега вече няма подкрепям - не подкрепям, сега има - на коя страна си. Толкова. А ние като европейци и да не подкрепяме не означава, че трябва да застанем на страната на Кадафи. Знаеш, че войната може да спре. Оставка - и спира. Само, че егото, егото на политиците е огромно, а на диктаторите - космическо. Той носи отговорност за народа си, не аз, а го хвърли на хищниците. А хищниците ядат яко.
124
2
 
7
 
! Отговори
VDCH преди 13 години
Вчера малко преди да ударят Либия се случи нещо, което само израелските медии съобщиха - масиран ракетен обстрел (около 50 ракети Касим) от Газа към Израел. Не мога да ви кажа от Хамаз или Хизбула са. Освен това на Синайския полуостров Бедуините разполагат също с такива ракети и през лятото вече изстреляха една пробно. Така че обрачът около Израел се затяга, независимо дали ни харесва или не. Всъщност тези събития отдавна са програмирани, но малко на брой посветени хора го знаят.
123
1
 
1
 
! Отговори
до 124 преди 13 години
ти си елементарен родоотстъпник, щом се срамуваш от татко си, но това винаги го е имало, разбираемо е
122
2
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
никой незнае камиларя дали няма да удари Италия и затова последната се въздаржа от участие но дали това ще повлияе на кадафито никой незнае защото е непредвидим....може да е луд но е военен и си знае интересите..знае че ще загуби, зашото борбата му е обречена но е мъж и се бори ....има диспропорция на използваните сили срещу него! Има много повече цивилни жертви отколкото досега!неподкрепям интервенцията въпреки че съм европеец !Истината са петролните залежи и да си го кажем честно!
121
2
 
2
 
! Отговори
до 121 преди 13 години
вие май сте МНОГО глрупав и злобен ***(основна черта на вашето изостанало племе)
120
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе не знам какво почва, ама гледайте да сте на правилната страна да не ревете после. Толкова ли е трудно да защитите собствените си интереси, преди тези на Муамар Кадафи? Мислете за България и за децата си. В каква държава искате да живеят те, по кой да се равняват - с арабите или с европейците да бъдат? Либия или Европа? Не философствайте кой прав, кой крив, кой има петрол, кой иска петрол. Прах и пепел е това. Какви искаме да бъдем, как искаме да живеем, каква страна искаме, това са въпроси.
119
2
 
9
 
! Отговори
до 119 преди 13 години
Какви ***,каква свобода бе ***?Тия на снимката какви ти изглеждат,супердемократи или борци за свободата на жените.Защо се не поразходиш между тях с кръст в ръката?Не ти давам повече от минута,псевдодемократе.
118
3
 
3
 
! Отговори
до 117 преди 13 години
Този най-отпред е татко ти тези зад него са ти чичовци.
117
0
 
1
 
! Отговори
до 116 преди 13 години
дано си прав, нека да е май
116
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Диктаторите, комунетат и пр. *** не искат да разберат, че манипулациите са невъзможни в ерата на интернет. Хората искат - свобода , макар и условна и работа за да си плащат сметките ............... китайските *** го цензурират нета, но и това е до време...........след няколко години и там ще пламне
115
3
 
3
 
! Отговори
б1 преди 13 години
е как много ясно и по предзказания е че всичко почва от арабския свят русия талибаните турците зад либия запада и американците срешту тях и ето ти III световна Време беше светът да се подпали отново на всички късмет
114
3
 
3
 
! Отговори
8 годишен преди 13 години
а какви са тия странни животни на снимката
113
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Почва третата световна война май
112
3
 
17
 
! Отговори
щ преди 13 години
Жалко че си унищожихме армията.
111
1
 
14
 
! Отговори
щ преди 13 години
Жалко че си унищожихме армията.
110
0
 
10
 
! Отговори
до111 преди 13 години
Аз не съм евреин и за евреите също не ми дреме. За Европа ми дреме!