В Словения отвори врати кафене от нулеви отпадъци

Там се предгала чешмяна вода, а не бутилирана
20 май 2024 17:37, Инна Ангелова
17
В Словения отвори врати кафене от нулеви отпадъци
Снимка: fancycrave1 от Pixabay

В словенския град Марибор вече отвори врати първото кафене от ново поколение с нулеви отпадъци. То се присъединява към мрежата Zero Waste Slovenija (Зиро Уейст Словения) и в него отпадъците са сведени до минимума.

Кафенето генерира само 60 грама отпадъци на клиент, а цялото заведение произвежда по-малко отпадъци от едно средно словенско домакинство от трима души, пише БТА.

Кафенете се управлява от музикалната организация KUD Coda, която е ангажирана с намаляване на отпадъците в сектора на ресторантьорството и организирането на събития, откакто пое кафенето преди година. Така в заведението бутилирана вода не се предлага, а само такава от чешмата. Няма и никакви напитки в пластмасови бутилки. За чайовете се използват чаени листа. Клиентите, желаещи да вземат кафе за навън или вкъщи, ще трябва да носят собствена чаша.

Кафенето анализира и измерва отпадъците си в продължение на 19 дни. За това време са произвели 65,9 кг отпадъци. Стъклото представлява по-голямата част от отпадъците – 40%, следвано от биологични отпадъци (19%), хартия и опаковки (по 15 %) и смесени отпадъци (11%). Освен бутилките за еднократна употреба, едно от най-големите предизвикателства в сектора на ресторантьорството са фасовете, които в случая на кафенето в Марибор представляват по-голямата част от смесените отпадъци.

От екоорганизацията “Еколози без граници” съобщават, че заведението е подписало споразумение с доставчиците за повторно използване на бутилки.

Кафето е обзаведено с мебели и техника втора употреба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Пластмасовите отпадъци са ужасен проблем. Чрез тях ние променяме околната среда, в която живеем. Проблемът е световен и трябва най-добрите учени да си дадат мнението как да ги обработваме и унищожаваме. Само в океаните се изхвърлят около 7 милиона тона пластмасови отпадъци годишно. Това нещо не гние и не се разпада, ужас направо.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Словения е в Алпите, нормално е да има чешмяна вода, така би трябвало да е и в София с вода от Витоша, но затвориха всички чешми, че да им върви на заведенията и магазините бизнеса с бутилирана вода, дори в Гърция в заведенията задължително носят чаша вода, която не влиза в сметката, в Италия също.
15
0
 
4
 
! Отговори
Баба Веце преди 1 месец
Баба ви от тоалетната си вади хляба, пък вече и кафето! Прецеждам го през едни стари кюлоти и после го сервирам като кафе със захарчица! Да ви е сладко! Кръгова икономика - от клозета на масата!
14
0
 
8
 
! Отговори
Грета Тунберг преди 1 месец
Как чешмяна вода, да рециклират водата от тоалетната!
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето така дами и господа, ще се върнем в средновековието! Чудя се колко трябва да ти полиран мозъка, да отидеш в това кафене?
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кафето сигурно и него го рециклират и пак го ползват.
11
0
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Анонимен 8 === Цели трима човека :)))))))))
10
1
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До какви висоти се издига маркетинга в днешно време. Едни ти продават ананас за 500$, а други ти продават чешмяна вода, за да няма отпадъци и да е ЕКО. Ако искат наистина да са с нулеви отпадъци, да започнат да правят чашите и бъркалките ядливи. Едни българи преди бая време се захванаха с това, ама докъде стигнаха не знам. Показаха че вече ги произвеждат, рекламираха се много, ама не виждам никъде техните продукти някой да ги ползва
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелените измамници трябва да бъдат бити с тояги до летален изход!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А колко клиента са улезли за 19 дни в туй нулевоотпадъчно кафене дума не сте обелили
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уж нулеви пък имало. Нулеви е една друга работа.
6
1
 
6
 
! Отговори
@ преди 1 месец
Да си ги пият сами собствените : 0
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И КЛЕЧКИ И БУБУЛЕЧКИ ЛИ ЩЕ СЕРВИРАТ???
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз катo не ям, не произвеждам oтпaдъци.
3
3
 
13
 
! Отговори
Супер Селтак преди 1 месец
Всяко средно статистическо кафене в България, особено по морето ще бие въпросното кафене защото утайката на кафето се събира за повторна и потретна употреба, салфетки не се сервират, чашките и лъжичките се заплакват в едно легенче, където водата се сменя най-много 2 пъти на ден, захарта се сервира в пакетчета от по грам и половина. Маси, столове не се почистват, мете се веднъж седмично.
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубаво, че са изхвърлили пластмасите.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
:)