Разногласия в мюсюлманския свят за Либия

Турция скочи и срещу водещата роля на Франция във военната операция
Обновена: 21 мар 2011 14:51 | 21 мар 2011 14:50,
108
Разногласия в мюсюлманския свят за Либия
Снимка: Reuters

Ирак обяви подкрепата си за международната военна операция в Либия. Влиятелният в страната шиитски духовник Муктада Садр я осъди.

„Иракското правителство подкрепя международните усилия за защита на либийския народ“, се казва в съобщение от офиса на правителствения говорител Али ал Дабах, цитирано от Ройтерс.

Същевременно интернет страница, свързана с Муктада Садр, написа, че духовникът осъжда западната интервенция в Либия.

„Негово високопреосвещенство (Садр) отхвърля и осъжда чужда намеса във вътрешните работи на Либия и Бахрейн, обявявайки, че единствено народите могат да взимат решение и правителствата трябва да се оттеглят, ако хората го искат“, обяви организацията на духовника.

Садр, който дълго беше начело на въоръжена шиитска опозиция срещу американското присъствие в Ирак, сега е ключов партньор в коалицията на премиера Нури ал Малики.

Успоредно с противопоставянето на интервенцията в Либия, Турция обяви и притеснението си от „водещата роля“ на Франция във водената с мандата на ООН операция.

„Не можем да разберем как така Франция е водеща в този процес. Трудно ни е да разберем как така се явява проводникът на решение на ООН“, заяви турският министър на отбраната Вежди Гонул.

„Все пак накрая стана ясно, че САЩ командват“, допълни министърът.

Няколко държави членки на алианса, водени от Франция, Великобритания и САЩ, участват във военната операция в Либия.

НАТО като организация, в която решенията се взимат с консенсус, засега е разделена по въпроса за участието. Турция е срещу интервенция и призова за незабавно спиране на огъня. Германия също е против чуждестранна военна намеса в Либия.

Реджеп Ердоган, премиерът на Турция, която е все по-значителен дипломатически фактор в Близкия изток, настоя Кадафи да назначи президент, подкрепян от народа, като начин за излизане от либийската криза.

Позицията на шефа на Арабската лига беше коригирана – в понеделник Амр Муса обяви, че уважава резолюцията на ООН, позволяваща военни действия срещу Либия, след коментара в неделя, че е притеснен от действията на западните сили.

„Позицията на Арабската лига е решителна и от самото начало ние замразихме членството на Либия. След това поискахме от ООН да наложи забранена за полети зона, уважаваме резолюцията на ООН и нямаме противоречия с нея“, обяви Муса.

„Ще продължим да работим за защита на мирното население и настояваме всеки да има предвид това при всички военни действия“, каза Муса на пресконференция с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в Кайро.

В неделя Муса коментира, че арабите не са искали военни удари от западните сили, които засягат цивилни граждани, когато лигата поиска забранена за полети зона над Либия.

Арабски държави от Персийския залив пък скочиха срещу критиките на Иран за участието им в коалицията срещу Либия и го обвиниха в намеса във вътрешните работи.

„Ние сме в коалиция, целяща сигурност по силата на резолюция на ООН“, заяви генералният секретар на Съвета за сътрудничество в Персийския залив Абдулрахман ал Атия по повод участието на ОАЕ и Катар в операцията срещу Кадафи.

Техеран разкритикува държавите от Залива за съюзничеството им с Вашингтон и нарече военната операция на западните сили срещу Муамар Кадафи извинение да се сдобият с неоколониален контрол над богатата на петрол Северна Африка.

В неделя стана ясно, че Египет е решил да не участва в действията срещу съседа си заради вътрешната си сигурност и заради факта, че много египтяни живеят в Либия.

Повече от един милион египтяни работеха в Либия до избухването на бунта срещу Муамар Кадафи, десетки хиляди успяха да напуснат страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
9
 
! Отговори
Война няма преди 13 години
Това е семеен спор. Бащата на Кадафи бил френски пилот. Саркози претендира за наследство върху петрола? Това е семеен конфликт! Не искат са го убиват, защото Саркози не иска да убие чичо си. Обиден е защо роднините му не говорят френски и сега иска да коригира неправдата с едно леко пофранчване и лека окупацийка
53
1
 
1
 
! Отговори
до 60 преди 13 години
какви придобивки
52
2
 
3
 
! Отговори
Бай Тошо преди 13 години
#54 Кой те излъга за тези неща? Ти ли си ги измисли? Това е ако е вярно, значи Кадафи е достигнал комунизма!
51
1
 
16
 
! Отговори
ТТ преди 13 години
И друго ... как до сега хиляди българи ходеха на гурбет либия ... и по кумунистическо и сега ... защо ... задайте си въпроса ... защото има за какво ... явно там е по добре от тука. Но никой сега не го говори това нали ... защото трябвало да сме с големите, които ни заробват всеки ден.
50
1
 
5
 
! Отговори
до 54 преди 13 години
Всичките тези придобивки са от парите дадени за петрола , парите на ЕС т.е. от нас през последните 40 год.
49
5
 
0
 
! Отговори
до 56 преди 13 години
Каква симулация от 11.09? Нима искаш да кажеш, че сами си взривиха небостъргачите ?!
48
0
 
8
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
До "VDCH" - чудя се според прословутите ти болни теории, какво щеше да стане ако Кадафи не беше избивал цивилни а беше сдал властта? Горките евреи, как ли щяха да си организират война.
47
2
 
4
 
! Отговори
до 54 преди 13 години
да аз за това, когато минах оттам преди 5 год. лъхаше на беднотия, толкова са богати, че бяха облечени като нашите ***, пък колите им.... очукани, очукани
46
1
 
13
 
! Отговори
Sram me e! преди 13 години
Разтършувай се из интернет и виж сам колко петролни компании копуват петрол от Либия!След това сам ще разбереш за какво става дума, ако си напрегнеш главата да помислиш! Защо беше симулацията от 11 септември какви изгоди имаше USA, защо сега НАТО се намиса във вътрешните отношения на страна която нас не ни засяга и какво биха спечелили от това.
45
0
 
22
 
! Отговори
ТТ преди 13 години
Следете поведението на турция - обективно, точно, без да пестят критиките си срещу големите. Евала - може да не влезнат в ЕС но така трябва да се управлява - с патриотизъм към страната си и гонене на националните си интереси преди всичко. Нашите *** да се учат от тях. Не че не могат ... просто им трябва повече патриотизъм и да носят малко повече България в сърцата си!
44
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАДАФИ ВЕРОЯТНО Е МРАЗЕН ЗА ТОВА : 19.03.2011 19:17 (UTC) Помощи за безработица - 730 $. * Заплата на мед. сестра - $ 1000. * За всяко новородено се плаща $ 7,000. * за всяко ново семейство- $ 64 хиляди да си купят апартамент. * В началото на частния бизнес еднократна финансова помощ - 20 000 $. * Големи данъци и налози забранено. * Образование и медицината са безплатни. * Образование и стажове в чужбина - най-правителството сметка. * Верига магазини за големи семейства със символични цени на основните хранителни продукти. * За продажбата на продукти с изтекъл срок на годност - затвор. * Част от аптеките - с безплатен дозиране. * По отношение на фалшификациите - на смъртното наказание. * Наем - липсват. * Начин на плащане за електроенергия за населението е безплатно. * Продажба и употреба на алкохол е забранена - "забрана". * Кредити за покупка на кола и апартамент - безпроблем. * Сделки с недвижимо имущество, са забранени. * Закупуването на автомобил до 50% се заплаща от държавата ,а за милицията - 65%. * Петрол "е по-евтино от водата. 1 литър бензин - $ 0.14
43
1
 
1
 
! Отговори
антиЕС преди 13 години
pa6ata.долния пост беше за теб
42
1
 
1
 
! Отговори
антиЕС преди 13 години
*** си чукай лаф с обективния,лика прилика сте си
41
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
abe kakav petrol vi goni be vie ste verno adski ograni4eni i prosti.... za kakvo da se vodi voina za petrol kajete ?!?! 4e to arabite sravenie sus zapadnite strani po4ti ne polzvat petrol, a i toi se dobiva ot zapadni kompaniii
40
5
 
4
 
! Отговори
MEDIZI преди 13 години
STIGA T TEZI NZSRANI I PROSTITUIRAWTI NAWI MEDIZI , BE !!!! VIE NORMALNI LI STE DA ZAWTITAVATE K ...I !!!!
39
10
 
5
 
! Отговори
pa6ata преди 13 години
Stiga ste obijdali na "rezak" da ne vi *** maikata bai ganiovska vmirisana na 4esan...
38
2
 
11
 
! Отговори
антиЕС преди 13 години
либийците първо да бяха питали нас за демокрацията,че после да вдигат бунтове.Падне ли Кадафи голям глад ги чака.
37
5
 
12
 
! Отговори
Мартин на 12 преди 13 години
Aбсолютна грешка беше военната Интервенция в Либия!Кадафи беше силен,успяваше да държи радикалните ислямисти далеч и подържаше населението с добър доход!Най-вече гарантираше сигурност и ПЕТРОЛ на европейците на добри цени!На запада не му пука за бунтовниците,а за петрола.В Ирак се стабилизират малко по-малко след американската "освободителна" война!Там в Либия както са бербери,араби и с хиляди различия незнам как ще се оправят!
36
5
 
13
 
! Отговори
Sram me e! преди 13 години
Големи патриоти голямо нещо. А половината като стане нещо бягат, крият се! Другата половина дето викат за комунизма. Ами по времето на дядо ми да го кажа живота беше друг работа имаше. Защо по дяволите след него не направихте нещо ами сега ревете по разни форумчета ? Ние идващото поколение сме виновни за вашите грешки ? Лесно е да мразите турци ***, ама сами сте си виновни за това дередже на тази имитация на страна която стана заради вас. Збирщина от необразовани балъци, слагайте минуси сега!
35
2
 
12
 
! Отговори
хм преди 13 години
точно пък иракското правителство да се цитира е меко казано гавра с иракския народ - все още американците са там, все още правителството е марионетка, бих се изненадал ако подкрепят които и да е араби по света в тоя си вид