Висока радиация спря работата по II реактор на "Фукушима-1"

Радиоактивният йод-131 е 10 млн. пъти над нормата
Обновена: 27 мар 2011 11:24 | 27 мар 2011 09:33,
22
Висока радиация спря работата по II реактор на "Фукушима-1"
Снимка: Reuters

Нивото на радиоактивен йод-131 във водата на в II реактор в авариралата АЕЦ „Фукушима-1” е 10 млн. пъти над нормата. Работата по изпомпването е била спряна, служителите са евакуирани, съобщава агенция Киодо.

Радиационното ниво на пробите, взети от водата в подземието на турбинната зала зад II реактор, е 1000 милисиверта, заявиха от компания Tokyo Electric Power.

Още по темата
По-рано особено висока радиация от няколкостотин милисиверта в час беше установена около повредените реактори в централата, което наложи временната евакуация на работниците, борещи се с аварията.

Според японската Агенция аз атомна и промишлена безопасност причината може да е изтичане от активната зона на реактора.

В почти в една четвърт от изследваните образци на храни от растителен и животински произход, взети от Япония, е открито превишаване на нормите за радиационна сигурност за радионуклиди – при йод-131, цезий-134 и цезий-137.

Данните са на Международната мрежа на организациите за безопасност на хранителните продукти към Световната здравна организация.

Изследваните проби са от храни от 10 японски префектури. Повишено съдържание на радиоактивни вещества има в продукти от префектурите Фукушима, Ибараки, Точига, Чима, Гума и Токио.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Радиация преди 13 години
Радиацията вече е у нас , расте ми 2-ри *** отстрани на 4-ия тестис и 8-то ухо.
20
1
 
1
 
! Отговори
omg преди 13 години
ti si bil strashen be...
19
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Български вариант:Бум, бум, бум, бум, бум, бум, бум, ще си купя автомат.... хей я... хей я... :>Японкси вариант:Бум, бум, бум, бум, бум, бум, бум, имаме си Фукушима... хей я... хей я... :Р
18
4
 
4
 
! Отговори
VDCH преди 13 години
Представители на компанията ТЕПКО, която е оператор на АЕЦ "Фукушима-1", признаха, че данните за рязко покачване на радиацията са "завишени и погрешни", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Оффф, естествено е сградата да изглежда така, все пак цунами мина през нея. През вас ако мине цунами, няма да го докарате и на такъв вид. Писна ми от параноици.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Естествено, че е тежко положението в самата централа.Нормално там да е високо новото на радиация, къде другаде да е ,ако не там. Но такива нива на радиация няма из Япония, така че стига с тая паника. Както виждаме данните се обявяват своевременно.
15
1
 
3
 
! Отговори
до граф Съри преди 13 години
Преди да пишеш вземи се информирай. Не може да се получи "ядрен взрив" в атомна електроцентрала. Всъщност явно си нямаш идея какво е "ядрен взрив" и какви видове "ядрени взривове" има и при какви условия може да започне "ядрен врив".
14
3
 
6
 
! Отговори
grr преди 13 години
Радиационното ниво на пробите, взети от водата в подземието на турбинната зала зад II реактор, е 1000 милисиверта, заявиха от компания Tokyo Electric Power.Колкото до тия 1000 милисиверта, само искам да ви кажа, че нормалното е от 10 до 20 (просто да си направите съпоставка колко тежко е положението).Похвално е, че сте пуснали новината!
13
4
 
4
 
! Отговори
граф Съри преди 13 години
Вие се радвайте ,че се топи ядрото.Това е по приемливия вариант от трите! Ако беше станал ядрен взрив дори в учебниците на атомните физици не пише какви ще са последствията.Няма такъв случай до сега за да знаят какви ще са последиците. Йода се разпада бързо, но полоний и уран имат по дълъг разпад и замърсяването ще се разнесе по целият свят.
12
5
 
4
 
! Отговори
do jiltite maqmuni преди 13 години
do jiltite maqmuni v rikovodstvoto na centralata.zarovete go tozi reaktor dokato ima vse o6te neobli4eni qaponci.ina4e nikide nqama da vi iskat .nqama nikoq da prieme zarazeni s radiaciqa qaponci za pogine naroda mu.maqmuni takiva.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имаше един учен поканен в предаването на Гала и друг, с който се свързаха по телефона. Ученият при Гала твърдеше, че бързо ще се справят с катастрофата на атомната централа, другият по телефона - името му беше Касъмов или нещо подобно каза, че процесите на топене на реакторите ще продължат и нищо не може да ги спре и нещата са извън контрол. И излезе абсолютно прав.
10
5
 
18
 
! Отговори
red6torm преди 13 години
Не се гаси туй, що не гасне! Реактора не е да натиснеш 1 бутон и той... да спре. Жалко за японците - от нищо бяха направили чудеса. И те се самоунищожиха от алчност. Явно това е присъщо на всички ни.
9
2
 
17
 
! Отговори
Сибила преди 13 години
Миналата неделя като прочетох, че нивата на стронций били 285 пъти над нормата, но учените уверявали, че всичко е ок ми стана ясно, че абсолютно нищо не е наред. Все едно се бях върнала четвърт век назад, когато ни уверяваха, че всичко е в нормите и радиация няма.Отидох и запалих свещичка за все още живите, които ще страдат в Япония и за тези, които са умряли. Дано Бог да даде поне на умрелите спокойствие.Нещата отиват на зле там. За съжаление.
8
3
 
7
 
! Отговори
The Punisher преди 13 години
До Billie5 предсказания на Ванга ще се случат...То и Ностраадмус беше предсказал 200 събития...ама....май май
7
8
 
12
 
! Отговори
billie преди 13 години
още едно от предсказанията на Ванга е на път да се случи.. дано не засегне наистина цялото северно полукълбо, защото това наистина би било катастрофа за човечеството
6
3
 
13
 
! Отговори
Нико преди 13 години
Някой казват ,че не е като Чернобил , но аз като гледам снимката от изтърбушенеия 3 енергоблок точно на това ми прилича. Във всеки случй не бих ял риба в скоро време.
5
3
 
5
 
! Отговори
Дончо преди 13 години
Абе вземете си по един брояч и си измервайте има ли няма ли опасност. Всеки виждал катастрофата иначе, къде я видяхте бе
4
31
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Японците ще се окажат големи некадърници
3
8
 
25
 
! Отговори
Снимката? преди 13 години
Тази сграда на снимката все повече започва да ми прилича на ковчега на ядрената енергетика......
2
5
 
10
 
! Отговори
В Япония? преди 13 години
Там не е място за оптимисти...