Медведев се закани да смаже бунтовниците в Кавказ

В Северен Кавказ се разгаря необявена партизанска война, пише руският печат
Обновена: 30 мар 2011 09:28 | 30 мар 2011 09:28, Елка Василева
174
Медведев се закани да смаже бунтовниците в Кавказ
Дмитрий Медведев и Сергей Смирнов. Снимка: Reuters

Руският президент Дмитрий Медведев се зарече да смаже бунтовниците, които се опитват да създадат ислямска държава в Северен Кавказ след операция в Ингушетия, при която според властите са били убити 17 ислямистки бойци, предаде Ройтерс.

"Всеки бандит трябва да си даде сметка, че може или да прекрати съпротивата и да получи шанс да се измъкне от положението си, или да продължи престъпната си дейност и да бъде унищожен", заяви Медведев по държавната телевизия.

"Мерките за ликвидиране на въстанието трябва да продължат", каза Медведев на заместник-директора на Федералната служба за сигурност (ФСС) Сергей Смирнов, "Добре е, че успяхте да откриете скривалището на тези негодници. Причинихте сериозни загуби на въстанието", каза още президентът.

Според източник от полицията в Ингушетия при операция в понеделник може би е бил убит лидерът на ислямистките бунтовници, чеченецът Доку Умаров, който пое отговорността за атентата на московското летище Домодедово, както и други нападения, включително двата самоубийствени атентата в московското метро от 29 март 2010 г., в които загинаха 40 души, пише БТА.

Още по темата

Московският вестник „Комерсант“ пише в сряда, че по време на антитерористичната операция в руската република Ингушетия в понеделник явно е ликвидирано цялото ръководство на т.нар. емирство Кавказ начело с Доку Умаров.

Насочвана от специалисти на Федералната служба за сигурност, руска военна авиация унищожи с ракетно-бомбен удар бунтовническа база, припомнят изданията. Сред убитите 17 бойци първоначално били разпознати двама заместници на Умаров, лидера на местните ислямисти.

Участници в операцията се надяват според "Комерсант" да бъде открит и трупът на самия Умаров, който за момента без преувеличение е терорист номер едно в цялото постсъветско пространство. За целта обаче най-вероятно ще е нужна експертиза на ДНК, предполага всекидневникът. Половината тела били разкъсани на парчета, отхвърчали на десетки метри и увиснали по клоните.

При опит да задържат "снабдител" на бунтовниците загинали и трима офицери от силовите структури, разказали техни колеги.

Лагерът на екстремистите представлявал "добре оборудвани землянки". Освен спалните помещения, имало "складове за оръжие и боеприпаси, полева джамия, стол и дори тоалетна".

Бунтовническият лидер Доку Умаров "може би пак е убит", отбелязва "Комсомолская правда". Печатът неведнъж е помествал слухове, че е мъртъв, но доказателства няма и до днес, напомня изданието.

"Загивал" вече десет пъти, той винаги "възкръсваше", за да поеме отговорността за поредния атентат, изтъква всекидневникът.

"Налице са всички основания да смятаме, че е по-скоро мъртъв, отколкото жив", заявил обаче лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров. При все това експерти на вестника твърдят, че смъртта на Умаров само ще отслаби нелегалната бандитска мрежа в Северен Кавказ, без да я премахне.

В Северен Кавказ се разгаря необявена партизанска война и мащабите й нарастват все повече, констатира "Независимая газета".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
9
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 13 години
84По тази логика българите можем спокойно да си сложим въжето на шията. Ние винаги сме били роби. Сега сме робите на ЕС и САЩ.
87
3
 
14
 
! Отговори
русский преди 13 години
До 80/revlio-Нещо си скаран с историята. Ако не беше дядо ти Иван и до днес щеше да клатиш феса и да правиш св..и на турския султан. Народ, който не е извоювал сам свободата си-никога няма да я оцени.
86
1
 
7
 
! Отговори
Глас Народен преди 13 години
Интересно ми е дали НАТО ще се намеси в този конфликт?????????????
85
6
 
1
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Хектор, в думите ти има доза истина. Това е така, защото България е била велика държава и българите са носили цивилизацията със себе си и много народи са взели от тяхното влияние.Но българите никога не са се борили за свободата си като са избивали невинни и беззащитни. Виж волжските българи в Русия.
84
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
82Имаше една война, в която руски войски се биха с български. 'Непобедимата' е била обърната в бягство от далеч по малобройна българска войска.Да не споменаваме Афганистан и как 'Непобедимата' избяга позорно.
83
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
русский, 1. Русия е поводът за термина 'фасадна демокрация'.2. 70 г. СССР избиваше руснаци наред но 'свободолюбивия' дух на руснаците никъде го нямаше. 3. Руснаците продължават да смятат, че при социализма им е било по добре, независимо, че по това време държавата им е избила десетки милиони свои граждани.4. Очевидно, руснаците са едни завършени роби, плачещи за веригите и камшика.
82
0
 
7
 
! Отговори
ceci_ преди 13 години
do #78 няма как да се съмнявам в думите ти, но реших да проверя при кукловода ти в фактбука на cia.gov и там пишат леко по-различни неща"Russian 79.8%, Tatar 3.8%, Ukrainian 2%, Bashkir 1.2%, Chuvash 1.1%, other or unspecified 12.1% (2002 census)"И сега седя и се чудя на теб ли да вярвам, на здравия разум или на щатите?
81
1
 
14
 
! Отговори
Deko преди 13 години
Да водиш партизанска война с редовната руската армия и да разчиташ на победа е просто малоумие. Могъщите танкови дивизии на Хитлер не успяха, а тези *** едва ли. Жалко за невинните жертви
80
1
 
11
 
! Отговори
московчанин преди 13 години
искам още мюсулманско месо по дърветата
79
12
 
6
 
! Отговори
revlio преди 13 години
до 74 русскийбягай в Сибир тогава кво пишеш в български сайтове но заедно си прав който е бил с Русия хубаво не е видял.русия КОЯТО НИ ПРЕДАДЕ НА ЗАПАДА И ПРОДЪЛЖАВА ДА НИ ИЗНУДВА
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do #75 ревльо, толкова по-зле за останалия свят, щом шепа "алкохолици" със "запаси водка" са направили най-голямата държава и развиват наука, космос и какво ли още не.. явно другите са много по-зле.
77
17
 
3
 
! Отговори
РУСНАЦИТЕ СА ...... преди 13 години
....САМО 1/5 ОТ ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НА БИВШИЯ СССР!ТОЧНО КАТО СЪРБИЯ, КОЯТО БЕШЕ 1/6 ОТ ЦЯЛАТА СФРЮ!СЪВСЕМ ЛОГИЧНО Е ДА ДАДАТ НЕЗАВИСИМОСТ И СУВЕРЕНИТЕТ НА БИВШИТЕ ИМ РЕПУБЛИКИ!АКО НЕ ГО НАПРАВЯТ----НАРОДИТЕ ,ЩЕ ГИ ПРИНУДЯТ!КАТО СЕ РЕЗПАДНА СФРЮ---ТАКА ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ И РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!БЪДЕТЕ СИГУРНИ!ТУК, НЕ ПОМАГАТ НИТО ,...ПСУВНИ ...НИТО КОМУНИСТИЧЕСКИ КЛЕТВИ!СЪС СИЛА--ТЕЗИ НЕЩА НА СЕ РЕШАВАТ---СТАВА ,ПО-ЛОШО!НО РУСНАЦИТЕ СА СИ ***.....И ЩЕ СИ ПАТЯТ.КАТО,..... ВСИЧКИ СЛАВЯНИ....!
76
2
 
1
 
! Отговори
Хектор преди 13 години
До 71...вярно е това дето си го написал,но тук немога да ти дам линкове,за да видиш какви са им графитите по улиците там и какво пише на тях.Не искам да споря,истината обаче ЩЕ си пробие път,независимо от силните на деня...И моля те виж за гена Е78алфа(егеанеа)БГ гена,изследван е от Швейцарци,не ти трябват извори.
75
6
 
1
 
! Отговори
siana преди 13 години
ГРЕШКАТА НА РУСНАЦИТЕ Е ,ЧЕ ИЗБИХА ТЕЗИ С КОЙТО МОЖЕХА ДА ПРЕГОВАРЯТ - Джахар Дудаев - генерал от руската армия , след него този... го убиха и го показаха върху цимента като прасе с локва кръв около него -,беше отвратително . Сега останаха само ислямисти фанатици ,който не говорят и руски език и едно поколение напълно е изгубено , няма връщане назад .Дайте им независимост и направете висока ограда за да не влизат в Русия ,че няма оправия...
74
4
 
8
 
! Отговори
revlio преди 13 години
ДО 14Мислиш ли, че Путин ще разреши на някого да се намеси в Русия!? Каквото и да си говорим Русия е най-мощната държава в света колкото и да не ви се вярва. Едно, че е най-голяма, второ че на нейна територия има огромни залежи от петрол и газ ,дървесина, злато, медни руди, 1/4 от световния запас от сладка вода (незамръзнала) е в Русия. Друг е въпроса за военните им способности.----------------------------------------------------И НАЙ ГОЛЕМИТЕ ЗАПАСИ НА ВОДКА И АЛКОХОЛИЦИ
73
0
 
15
 
! Отговори
русский преди 13 години
До 63/Елена-Разликата м/у Русия и Либия е, че Русия е демократична страна и че от историята, всеки агресор който е започнал война с Русия хубаво не е видял. Освен това руснаците са народ със самочувствие, а не с робска психика и да са чакали наготово освобождението си
72
0
 
8
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Толкова ли е сложно да разбереш, че помаците са българи, ако и да са мюсюлмани?!Както са и волжските българи.Такива като теб създават отцепнически нагласи и движения сред българите. Сега прибави и "комисарите" на фанатичния ислям и следващата ти стъпка е да обвиеш Родопите с панделка и направо да им ги подариш!
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво, смачкай ги!!
70
3
 
4
 
! Отговори
Krastavi4ar преди 13 години
До 57Абе Хекторе, стига и ти като македонците - по целия свят всички са българи. Гледай си паницата и къде мешаш Кубрат. Никъде батко няма извори по които да се съди за произхода на българите. Всичко са митове и легенди - както и годината за създаване на българската държава. Каквото сме имали като извори е изчезнало през двете робства които сме преживели. Цялата ни история се осланя на няколко извора и то гръцки.
69
3
 
1
 
! Отговори
Съдбата преди 13 години
На всички сложили минуси на 57 им пожелавам,мизерия,глад,разруха....Да си *** значи заслужаваш това.