Японските власти поемат контрола над АЕЦ "Фукушима"

Токио планира нови данъци за възстановяване след катастрофата
Обновена: 1 апр 2011 09:41 | 1 апр 2011 08:01, Елка Василева
24
Японските власти поемат контрола над АЕЦ "Фукушима"
Снимка: Reuters

Енергийната компания ТЕПКО, която е оператор на авариралата АЕЦ „Фукушима-1“, ще премине под контрола на правителството на Япония, но най-вероятно няма да бъде напълно национализирана. Това съобщава японският вестник „Майнити“.

„Не става дума за национализация, а за инвестиране на държавни средства в обем, който ще позволи на правителството да участва в управлението на компанията“, съобщи за изданието източник от японското правителство, което планира да даде гаранции за бъдещите задължения на ТЕПКО.

По оценка на експерти от Банк ъф Америка – Мерил Линч общата сума на претенциите към компанията във връзка с аварията в АЕЦ може да възлезе на над 11 трилиона йени /133 милиарда долара/.

След катастрофата, станала на 11 март, акциите на компанията се сринаха с 80%, предаде ИТАР-ТАСС.

По-рано председателят на съвета на директорите на компанията Цунехиса Кацумата заяви, че ТЕПКО разчита на финансова помощ от правителството, но ще положи всички усилия, за да избегне национализация.

ТЕПКО /Токио Електрик Пауър/ е четвъртата най-голяма енергийна компания в света и най-голямата в Азия, посочва NEWSru. Тя снабдява с електричество централната част на основния японски остров Хоншу, включително Токио.

Освен това правителството на Япония планира да въведе нови данъци, които да бъдат целеви и насочени за възстановяване на районите, пострадали от катастрофалните вълни цунами и аварията в АЕЦ „Фукушима-1“.

Централната банка на страната пък обсъжда да предостави на финансовите институции в зоната на бедствието нисколихвени кредити за 1 трилион йени /над 12 милиарда долара/.

До два месеца правителството ще внесе в парламента пакет от 16-17 законопроекта, създаващи юридическата база за възстановителните работи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
12
 
47
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Японците до 10 -сет години ще се оправят,след този апокалипсис,защото водата веднага се...оттегли и им остави държавата.Ние 20-сет разграждаме и още продължаваме да се...давим,защото нашето ...цунами е по-особено;водата още не се е...оттеглила и завлече държавата.С две...думи;куче влачи,диря няма.