ЕК затяга мерките за вноса на храни от Япония

На този етап не се налага твърде строг контрол
Обновена: 2 апр 2011 18:27 | 2 апр 2011 18:26,
23
ЕК затяга мерките за вноса на храни от Япония
Снимка: Reuters

Eвропейската комисия обяви готовността си да преразглежда и повишава контрола на храните, внасяни от Япония, в случай че обстановката с разпространението на радиоактивно замърсяване се  влоши. 

Това се посочва в обобщена информация на комисията по  повод предприеманите мерки за предпазване на европейския пазар  от внос на заразени с радиация продукти.

В съобщението се отбелязва, че на този етап ускоряване на  контрола не се налага и засега мерките се преразглеждат един път месечно. 

На 25 март ЕС реши да повиши изискванията за внасяните от  Япония храни заради ситуацията във Фукушима. Според приетото  решение всички хранителни продукти, изнасяни от или преминали  през  12 от най-засегнатите от ядрената авария японски  префектури, следва да бъдат проверявани, преди да напуснат  страната, както и да бъдат подлагани на избирателна проверка при влизането им на европейска територия.

Останалите 35 японски префектури следва да издават  документи, деклариращи, че изнасяните храни не са преминавали  през най-засегнатите от аварията райони. Тези пратки също се  подлагат на избирателен контрол при постъпването им в ЕС.

Всички хранителни пратки от Япония, изпращани за ЕС, трябва да бъдат придружавани от документи, издадени от японските  власти, в които се декларира, че не съдържат вредни вещества в  количества, превишаващи пределните стойности, определени от  Брюксел.

Физически и лабораторни проверки и анализи на пратките се  предвиждат за 10 процента от внасяните храни от животински и  растителен произход, пристигащи от 12-те най-засегнати от  аварията в Япония префектури.

Предвижда се проверка на 20 на сто от пратките от останалите префектури. Резултатите от анализите  трябва да бъдат готови в срок от пет работни дни. Пратките ще  бъдат освобождавани, когато митническите власти получат  резултатите от лабораторните анализи и ако те са  удовлетворителни.  Пратките, за които се открият стойности, превишаващи  допустимите нива, ще бъдат унищожавани, или връщани в Япония.

През миналата година страните от ЕС са внесли от Япония  растителни, животински и морски продукти за 187 милиона евро,  както и рибни продукти за 29 милиона евро, което ЕК определя  като несъществен търговски дял. За същия период са били внесени  и около 9000 тона плодове и зеленчуци.

(БTA)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Япониярадиацияхрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе накратко добре че има ХЮНДАй че да има ско да си подменя тойотата след време
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
най гадното е че след време нема да имам с кво да си заменим ТОЙОТАТА нема вече да карам японска иновация ше трее да се примирявам с некой немски кошер например АУДИ с 5.0 двигател дето харчи 12 на 100 вместо някоя хонда дето л. са и на половин и върви 30 пъти по добре без да е тромава или някой америк трактор например тва ФОРД на фордовете не случайно им викат американски москвичи нито иноваций има в еуроп и америк коли нито нищо първата еколог кола да не би да беше америк
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на държавата. Вижте се бе, управляващи, никой не ви вярва.
19
0
 
15
 
! Отговори
ЗАРАЗА преди 13 години
Всичко заразено от Япония ще се продаде тук . Така е било така и ще бъде . За жалост няма никакъв контрол а за съзнание и морал на доставчици и търговци да не говорим. Къде какво има токсично от цял свят се внася и продава тук на нашия пазар . То ирландско говеждо на два- три века то диоксиново свинско от Германия та изрезки -дупета от колбаси с истекъл срок от Италия та сега и радиоактивна риба от Япония. Това е то България тровиме се един друг заради алчност
18
0
 
4
 
! Отговори
бафанабафана преди 13 години
е мое да сме сигурни, че вече колбасите ще се правят от пресно телешко! Японско!А и екзотични рибоци ще папаме - пак от тоя район.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
16
0
 
9
 
! Отговори
??? преди 13 години
Затягат ми дъртия дедовец тия.И без това условията във,които се произвеждат храните ТУКА са мизерни,сега остана да станат и радиоактивни.
15
0
 
8
 
! Отговори
МИРО,МИРО преди 13 години
Сега може да очакваме чудеса от храброст в лицето на Министър Найденов.Миро ще организира внос на месо от Япония за Стара Планина,и пшеница от околностите на АЕЦ-а,няма да се учудя ако внесе и детски пюрета.
14
0
 
11
 
! Отговори
margatita преди 13 години
Притеснявам се- навсякъде около нас- само болести и страх!Изобщо не си правя илюзии, че ще има адекватен контрол. Ние с сдин шап не можем да се справим, а е достатъчно животните да се имунизират! Но къде ти!!! Синът ми се роди адна година след Чернобил и.....вече три години не е сред нас - разболя се от левкемия
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ние едни таксита не можем да контролираме, всеки те прекарва както си иска, джигити с превишена скорост на всяка улица не можем да озаптим, какво остава да контролираме откъде идват храните в магазините. Фантастика! Аз смятам да си пазарувам зарзавати в най-близкото село до моя град. Хем селяните ще са щастливи, хем аз спокоен.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предложение - да се захранят с хранителните продукти от Фокушима "учените", чиито открития четем тук - за филийката, мастурбацията, от която спират да ни болят краката и т.н.Така поне ще свършат нещо полезно срещу парите, които получават. Като анализират резултатите.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искам зарзават от Япония - да моем си светим нощно време.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За бизнеса няма морал. Доста неща ще изядем оттам - ние изобщо не знаем какво и откъде влиза в състава на всеки един продукт, който ядем.Най-дребен пример - вафлите с отровни съставки от Китай. Не виждам изход за хр. стоки, за другото пък изобщо не ми се мисли.
9
2
 
7
 
! Отговори
ZARADI преди 13 години
ZARADI ALCHNOSTTA NA IAPONZITE VSICHKI WTE STRADAME !!! MNOGO PRAV E 8 .
8
1
 
14
 
! Отговори
песимист преди 13 години
Да си представим хипотетично: Крупен бизнесмен от Фукушима продава тонове зеленчуци от Фукушима на крупен Виетнамски бизнесмен. Виетнамеца продава стоката на украински крупен бизнесмен, който от своя страна прави сделка с крупен български бизнесмен, който отчаян от кризата търси начини за бърза печалба. В крайна сметка стоката се пласира на някой от хипермаркетите на много изгодна цена на която хипермаркета не може да устои а за произход на стоката се посочва някоя атрактива страна от Европа.
7
1
 
9
 
! Отговори
Ловецо преди 13 години
Добре бе, пак половин работи се приказват.*** тя тая радиация да не стои около Фукушима на едно место.И не замърсява ни окена, ни земя ни подпочвени води,за въздуха нема А приказваме.И всичко това СИ СТОИ НА ЕДНО МЕСТО И СИ СЕ ДВИЖИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОКОЛО аецА!!! Брях! Аре да мине още малко време и ИСТИНАТА ще излезе на яве.Жалко за погубената Флора И фауна в този регион...и тази която ще си иде с разпространението....
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ne samo hranata, ami kolite, rezervni 4asti, igra4ki i vjarvaite mi 6te gi polu4at v zial svjat 4rez 3 ti i 4ti strani. pone 6te zasvetime i 6te pestime ot elektri4estvo - maitapa na strana - nikak ne e za smjah, a tjahnoto pravitelstvo se podp...kva, namesto vednaga sarkofaga da go slagat i lazlivi informazii padnaha mi v o6ite japonzite.
5
4
 
7
 
! Отговори
dh преди 13 години
ИНТЕРЕСНО ,НО ФАКТ :)МАСОНИТЕ УСПЯХА,ЧРЕЗ ОРЪЖИЕТО ХААРП ДА РАЗСИПЯТ ЯПОНСКАТА ИКОНОМИКА.НЯКОЛКО ГОДИНИ ПРЕДИ ТОВА ЯПОНИЯ Е ЗАПЛАШВАНА С ТОВА ОРЪЖИЕ...МОЛЯ АГЪНЦАТА БЕЧЕТАТА ,КРАВИ ТЕЛЕТА И ДРУГИ ДОБИТЪЦИ ДА НЕ ОЦЕНЯВАТ НАПИСАНОТО ОТ МЕН....
4
0
 
2
 
! Отговори
Gadhafi преди 13 години
A v USA vizte kak si zivejat zivota: 1
3
1
 
3
 
! Отговори
boza преди 13 години
Maleeeee i az se chudja sto moja neet book "Sony " raboti bez prekusvane veche mesec i polovina bez da e zarezhdan ,a to kakvo bilo ----trjabva da go proverja !