ЕК затяга мерките за вноса на храни от Япония

На този етап не се налага твърде строг контрол
Обновена: 2 апр 2011 18:27 | 2 апр 2011 18:26,
23
ЕК затяга мерките за вноса на храни от Япония
Снимка: Reuters

Eвропейската комисия обяви готовността си да преразглежда и повишава контрола на храните, внасяни от Япония, в случай че обстановката с разпространението на радиоактивно замърсяване се  влоши. 

Това се посочва в обобщена информация на комисията по  повод предприеманите мерки за предпазване на европейския пазар  от внос на заразени с радиация продукти.

В съобщението се отбелязва, че на този етап ускоряване на  контрола не се налага и засега мерките се преразглеждат един път месечно. 

На 25 март ЕС реши да повиши изискванията за внасяните от  Япония храни заради ситуацията във Фукушима. Според приетото  решение всички хранителни продукти, изнасяни от или преминали  през  12 от най-засегнатите от ядрената авария японски  префектури, следва да бъдат проверявани, преди да напуснат  страната, както и да бъдат подлагани на избирателна проверка при влизането им на европейска територия.

Останалите 35 японски префектури следва да издават  документи, деклариращи, че изнасяните храни не са преминавали  през най-засегнатите от аварията райони. Тези пратки също се  подлагат на избирателен контрол при постъпването им в ЕС.

Всички хранителни пратки от Япония, изпращани за ЕС, трябва да бъдат придружавани от документи, издадени от японските  власти, в които се декларира, че не съдържат вредни вещества в  количества, превишаващи пределните стойности, определени от  Брюксел.

Физически и лабораторни проверки и анализи на пратките се  предвиждат за 10 процента от внасяните храни от животински и  растителен произход, пристигащи от 12-те най-засегнати от  аварията в Япония префектури.

Предвижда се проверка на 20 на сто от пратките от останалите префектури. Резултатите от анализите  трябва да бъдат готови в срок от пет работни дни. Пратките ще  бъдат освобождавани, когато митническите власти получат  резултатите от лабораторните анализи и ако те са  удовлетворителни.  Пратките, за които се открият стойности, превишаващи  допустимите нива, ще бъдат унищожавани, или връщани в Япония.

През миналата година страните от ЕС са внесли от Япония  растителни, животински и морски продукти за 187 милиона евро,  както и рибни продукти за 29 милиона евро, което ЕК определя  като несъществен търговски дял. За същия период са били внесени  и около 9000 тона плодове и зеленчуци.

(БTA)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Япониярадиацияхрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
10
 
! Отговори
Цезий преди 13 години
ЕС спира "заразени" с радиация атомни реактори !
1
0
 
19
 
! Отговори
ЕС Боклуци преди 13 години
Турция ще проверява ВСИЧКИ храни от Япония и тези в които има радиация ще бъдат връщани (решението е прието от парламента на Т-я преди 1 седмица).Русия, Сингапур, САЩ, Хонг Конг спират вноса на ВСИЧКИ морски продукти от Япония + вноса на мляко и ВСИЧКИ плодове и зеленчуци.Страните взеха това решение преди 1 седмица.