Направиха фотороботи на заподозрените за взрива в Минск

Избухнало е радиоуправляемо взривно устройство
Обновена: 12 апр 2011 12:03 | 12 апр 2011 12:03, Елка Василева
3
Направиха фотороботи на заподозрените за взрива в Минск
Снимка: Reuters

Направени са фотороботи на двама души, заподозрени във връзка с експлозията в понеделник в метрото на Минск, съобщи във вторник пред журналисти беларуският вътрешен министър Анатолий Кулешов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според агенцията Кулешов намекнал, че става дума за двама мъже.

Криминалистите проучват в момента всички видеозаписи, иззети не само в района, където е извършено варварското престъпление, но и на други места, заяви министърът пред ИТАР-ТАСС. Ценна информация за подозрителни лица е получена според него и от граждани.

По всяка вероятност в метрото е избухнало радиоуправляемо взривно устройство, съобщи Кулешов. Самоделната "адска машина" била натъпкана с топчета, гвоздеи и други метални предмети, за да порази максимален брой хора.

Експерти от руската Федерална служба за сигурност, пристигнали в Минск, съдействат на разследващите, за да се уточни видът на устройството и неговата мощност. Резултатите се очакват до довечера, посочи министърът.

По експертни оценки взривното устройство е било с мощност, еквивалентна на 5 кг тротил и е било поставено под пейка на перона на метростанцията, съобщи по-рано ИТАР-ТАСС.

Генералната прокуратура на Беларус "предупреждава всички, използващи трагичните събития за спекулативни цели, че подобни действия са недопустими и може да им бъде потърсена строга юридическа отговорност" според закона, се казва в изявление на ведомството, цитирано от агенцията.

Някои медии, включително електронни, разпространиха "безотговорни публикации от клеветническо естество, различни измислици, които дискредитират беларуската държава и обществото", пояснява прокуратурата. Тя припомня, че във връзка с атентата е образувано наказателно дело за тероризъм.

Беларуският в."Салидарнасц" посочи сред "най-очевидните версии" възможността експлозията да е дело на една от групировките във властта.

Според последните данни атентатът в метрото на Минск е отнел живота на 12 души, а 157 пострадали от общо 204 са откарани в болници. 26 от пациентите са в тежко състояние, съобщи пресслужбата на беларуското министерство на отбраната. Рано тази сутрин медицинска помощ са потърсили още 18 ранени, добавя ИТАР-ТАСС.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
17
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
тая на снимката как бих и изплющял гъзъ!
2
0
 
19
 
! Отговори
polkovnik Sokolov преди 13 години
TOVA MACE NA SNIKATA GO DAVA DOBRE.zASHTO STE IZBRALI TOVA MOMICHE I KAKVO ISKATE DA POKAJETE
1
13
 
22
 
! Отговори
гърда преди 13 години
Добро маце на снимката!