Сдържаните японци заплашени от психологически травми

Видимото спокойствие печели адмирации в чужбина, но крие рискове
Обновена: 18 апр 2011 15:05 | 18 апр 2011 14:38, Елка Василева
3
Сдържаните японци заплашени от психологически травми
Снимка: Reuters

Сдържаното поведение на оцелелите от земетресението и цунамито в Япония предизвика адмирации в чужбина, но психолозите предупреждават, че зад това видимо спокойствие може да се крият множество травми, пише АФП.

"Изгубих баща си, кучето си, колата си, всичките си спестявания. Всичко изгубих. Но всички са в същото положение. Ако плача, всички също ще заплачат, затова трябва да се сдържам", признава 45-годишната Кеничи Ендо, намираща се в центъра за бежанци в Онагава, затваряйки очи и стискайки юмруци.

Ужасна трагедия се стовари на 11 март върху Североизточна Япония, пострадала от земетресение с магнитуд 9 и гигантски вълни цунами, които причиниха смъртта или изчезването на близо 28 000 души.

Пет седмици след катастрофата десетки хиляди евакуирани продължават да живеят във временни центрове за настаняване като училища, споделяйки ограничено пространство с десетки, дори стотици други оцелели.

В това неприятно съжителство емоциите са контролирани и се проявяват само в неочаквани моменти: сълза потича от очите на бежанец по време на обяд, когато слуша музика или спи.

"Единственото, което желаех, е да имам собствено кътче", казва Кен Хирааки. "Нощем чувам хора да пъшкат, но понякога аз съм този, когото будят, защото също пъшкам."

Нежеланието на мнозина оцелели да споделят тъгата си тревожи лекарите, според които това блокиране рискува да предизвика депресии.

"Ако те не получат подходяща психологична помощ, може да пострадат от пост-травматичен стрес", предупреждава Рицуко Нишимае, психолог от „Лекари без граница“ в Минамисанрику, в сърцето на опустошената зона.

Дълго време игнорирана в Япония, депресията е лекувана системно едва след 2000 година в големите градове, където 900 хиляди пациенти са лекувани всяка година от, както срамежливо я наричат, "душевна болест".

Но в опустошените земеделски райони тази тема продължава да е табу.

"Когато кажете "психиатрия", хората се притесняват. Вместо да се представям като психолог, казвам, че съм доктор", обяснява Наоки Хаяши, които помага на евакуирани от Рикузентаката.

В центъра на Онагава малцина бежанци дръзнаха да се срещнат с професионалисти, които все пак успяха да пригодят кабинет за консултации, приличащ на класическа закусвалня, за да накарат пациентите да се чувстват спокойно.

"Японците не обичат да говорят за себе си и за проблемите си пред непознати хора. Предпочитам да споделям с приятелите или семейството си", подчертава 57-годишната Кейко Кацумата.

"Един лекар няма да разреши проблемите ми. Преживял съм войната, видял съм какво ли не", твърди от своя страна 77-годишната Тошико Савамура, която смята, че младите поколения са "по-слаби".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, представете си ,ако бяхме като тях какво щяхме да направим от този рай-българия; и понеже не сме като тях -какво направихме от този рай България.
2
0
 
14
 
! Отговори
Vpechatlena преди 13 години
Те не са обикновени хора, носят необикновена душевност. Впечатлена съм от поведението им, искрено стискам палци да не са познали психолозите. Японците не само заслужават нашата подкрепа и обич, те заслужават и нашата благодарност. Такива хора ме мотивират да бъда още по-дисциплинирана и по-скромна. До земята поклон.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Psiholozite da hodiat na psihiatyr, kato pochnat s tova "moje" i " sigurno " sled oshte nqkolko dumi mogat da iskarat vseki che e lud.