В САЩ ликуват: Осама е мъртъв

Трупът на лидера на Ал Кайда е в американски ръце
2 май 2011 10:00, Елка Василева
382

Младежи ликуват пред Белия дом. Снимка: Reuters

 

Минути след разпространяването на новината, че Осама бен Ладен е убит, стотици хора се втурнаха към Белия дом, за да празнуват, пише в. "Вашингтон пост". Повечето от тях бяха студенти от университета "Джордж Вашингтон", които тези дни държат семестриални изпити.

Събралите се спонтанно по улиците на американската столица пееха националния химн и скандираха: "Ю Ес Ей!". Мнозина развяваха флага на САЩ, а някои запяха патриотичната песен "Боже, пази Америка!", посочва БТА.

Вестникът заключава, че съобщението на президент Барак Обама е наелектризирало Вашингтон и цялата страна. Водещи членове на Конгреса са направили изявления по повод убийството на човека, отговорен за атентатите от 11 септември 2001.

В среднощната тъмнина на "Таймс скуеър" в центъра на Манхатън се изсипаха туристи от околните хотели, за да празнуват с непознати, пише "Ню Йорк таймс". При вестта край мястото, където се издигаха двете кули на Световния търговски център, полицаи издигаха победоносно юмруци във въздуха, а от патрулната кола ехтеше изпълнение на гайди.

"Нюйоркчани чакаха тази новина близо 10 години. Надявам се, че това ще донесе известно облекчение и затваряне на страницата за онези, които са загубили любими хора на 11 септември", цитира вестникът кмета на града Майкъл Блумбърг.

Още по темата

Петима души, сред които Осама бен Ладен, са били убити при американската специална операция за ликвидиране на терорист номер едно недалеч от пакистанската столица Исламабад в неделя.

Загинали са още син на Бен Ладен, други двама мъже – вероятно куриери на лидера на Ал Кайда, и една жена, зад която се криел мъж. Две жени били ранени.

Задържани са две жени и четири деца на Бин Ладен. Арестувани са и няколко негови телохранители, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пакистанското разузнаване.

Няма пострадали американци, съобщи по-рано президентът на САЩ Барак Обама. Той уточни, че трупът на Бен Ладен е в американски ръце.

Представител на правителството на САЩ увери, че тялото е третирано в съответствие с мюсюлманската традиция, предаде Асошиейтед прес.

Операцията е била проведена от "малък екип" и е продължила 40 минути. Цитираните от АФП източници, пожелали да запазят анонимност, не уточниха дали става въпрос за агенти на ЦРУ или за войници от специалните части.

Осама бен Ладен е бил убит при специална операция в северозападния пакистански град Аботабад, на около 50 километра североизточно от столицата Исламабад, съобщи по-рано президентът на САЩ Барак Обама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
15
 
! Отговори
:) преди 12 години
"А дали е така? Кой ше ми каже?"...
24
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Промити мозъци са тия американци. Скоро ще изпитат гнава на Господ за греховете си и този на дедите си.
23
13
 
31
 
! Отговори
ОСАМА НЕ Е СЪЩЕ преди 12 години
СВЕТЪТ ОТДАВНА ЗНАЕ , ЧЕ ОСАМА Е ИЗМИСЛЕН , ЗА ДА СЕ ОПРАВДАВА АГРЕСИЯТА НА САЩ ПО СВЕТА !!! А ИНАЧЕ ------- КОЛКО МУ Е ДА СЕ ГРИМИРА ЕДИН ТРУП или просто да се убие някои,които прилича на показания образ , САЩ винаги са избивали безмилостно и свои , и чужди !
22
5
 
7
 
! Отговори
MRAZIA ISLIAMA преди 12 години
svinskata *** e martva nai nakraia dano da tretirat tialoto mu po isliamska tradizia i da izsipiat edna KOFA SVINSKI *** VARHU SVINSKATA MU GLAVA
21
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХА ХА ХА ЖАЛКИ ПО НИЩО НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ *** КОГАТО КВИЧЯТ НА ПЛОЩАДИТЕ СЪС ЗНАМЕНАТА.ЗА КОЙ СЕ МИСЛИТЕ БЕ ТУПКАЩИ СЪРЧЕЦА???ЗА КОИ???ЩЕ *** И ВИЕ КАКТО ВСИЧКИ НАС А ПАРИТЕ ЩЕ СИ ГИ НАВРЕТЕ В ***...НИКОЙ ПАРИ НЕ Е ЗАНЕСЪЛ В ГРОБА СИ...
20
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те хората си се радват ,а онанистите тука нека злобеят
19
2
 
7
 
! Отговори
chach преди 12 години
kolko desa i jeni ima tozi chovek.
18
16
 
25
 
! Отговори
Като чета преди 12 години
Коментариите имам чувството, че са писани от Станишев и неговите верни почитатели.Идиотизма на българите няма край, е за това ще сме бедни, нещастни, озлобени и завиждащи.
17
20
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истерията на една умираща империя.
16
18
 
41
 
! Отговори
някой преди 12 години
Ужас! Погледнете снимките - какви промити мозъци! Утре да им кажат, че България заплашва сигурността на САЩ, бъдете сигурни, че ще ликуват по същия начин, когато самолетите на Пентагона бомбардират София.
15
15
 
23
 
! Отговори
0 преди 12 години
А ние, великите българи, като сме толкова велики, какво направихме за 100 години?! Сами се унищожихме..
14
19
 
22
 
! Отговори
Нико преди 12 години
Защо българието поне веднъж не могат да се обеденят като Американциите?
13
17
 
43
 
! Отговори
:-( преди 12 години
*** хамериканци! За 100 години унищожиха света...
12
24
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво! Много се радвам. Мюсюлманите да си стоят в дупките!
11
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДОБРА НОВИНА!АЙДЕ ХАИРЛИЯ ДА Е!гадафи->next
10
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този колко пъти ще го убиват? Нали го бяха убили преди години при бомбардировката на Тора Бора...
9
16
 
42
 
! Отговори
Един преди 12 години
Трагедията на един народ, който смята, че е богопомазан. Да се радваш за смъртта на когото и да е било е мизерно. Как така без съд и присъда?
8
14
 
48
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 12 години
Егати профаните...Жалко, че това са младежите на САЩ, но там системата не толерира акъла по никакъв начин. Колкото по-*** си - толкова повече социални придобивки имаш. Политика, ко да прайш...
7
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САЩ и населението му все повече не са в час с реалностите в света.Да не би да живеят на Луната , на която ужким стъпаха едно време.
6
14
 
32
 
! Отговори
свирчо преди 12 години
САЩ да ме хванат за голата карабина.