Г-8: Кадафи няма бъдеще в демократична Либия

Лидерите на Голямата осморка призоваха полковника да се оттегли
Обновена: 27 май 2011 14:56 | 27 май 2011 13:07, Елка Василева
26
Г-8: Кадафи няма бъдеще в демократична Либия
Снимка: Reuters

Либийският лидер Муамар Кадафи няма бъдеще в демократична Либия и трябва да се оттегли, се казва в съвместна декларация, приета на срещата на върха на страните от Г-8 във френския град Довил.

„Кадафи и либийското правителство не успяха да изпълнят задълженията си по защитата на мирното население и изгубиха легитимността си. Кадафи няма бъдеще в свободна демократична Либия и трябва да се оттегли“, се казва в документа, цитиран от РИА Новости.
 
От средата на февруари в Либия започнаха масови демонстрации с искане за оттегляне на управляващия над 40 години страната Муамар Кадафи, които впоследствие прераснаха във въоръжен конфликт между правителствените сили и въстаниците.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, предвиждаща въвеждане на забранена за полети зона над Либия и откриваща възможност за чужда военна намеса в северноафриканската страна. В започналата на 19 март операция на коалиционните сили участват Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия. На 31 март ръководството на кампанията в Либия беше поето от НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Г-8Ударът срещу Кадафи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
JANA преди 12 години
***KATO 4ETOX POCLANIATA OT KOSMOCA VE4E NE SE SAMNJVAM***VCI4KO KOETO CTAVA E TAKA***MANIMYLAZIA VOINI BOLECTI***CILI NA TAMNINATA I CVETLINATA***IDVA DEN SA RASPLATA***NE SNAM SAMO SASTO SPITE OSHE SABYDETE SE***KAKVO SE ICKA OT NAC DA PREMEM CVETLINATA I DA BADEM DOBRI**
25
3
 
1
 
! Отговори
мод преди 12 години
Само така-демокрация и популацията в арабския свят ще намалее драстично. Пресен пример-БГ. Поне с 20% ще намалеят арабеските.
24
2
 
4
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 12 години
ТАЗИ ДЕКЛАРАЦИЯ е плод на политическата търговия между Русия и Запада. А Либия беше разменна монета. Русия беше настойчиво молена и увещавана да вземе инициативата по уреждане на конфликта в Либия, в който Запада все по-вече затъваше заради слабата ефективност на военната си намеса и лекомислието си да го започне, и най-вече за липсата на перспектива за достойно излизане от него. За да се измие донякъде лицето на Запада, Русия трябваше да потвърди неговата теза, че Кадафи бил загубил легитимност да ръководи либийския народ и затова трябвало да се оттегли. Какво беше предложено на Русия в замяна? Това от което тя най-много се нуждае -- приемане в СТО (Световната Търговска Организация). Но този път не само голи обещания както досега, с които беше залъгвана винаги когато трябваше да прави отстъпки на Запада, а действително.Този път явно ще стане. В Заключителната Декларация е записан ангажимента на страните участнички да съдействат за приемането на Русия в СТО до края на 2011 г. За първи път в официален документ!
23
2
 
8
 
! Отговори
Егаси демокрацията преди 12 години
Видяхме ви демокрацията. Ограбихте държавата, разрушихте всичко сторено от хорат, лъжете и демагогствате на всяка крачка. Сега сме в безвремие - нито капитализъм, нито социализъм, продължава смачкването на народа. Наистина ще бъда най-щастливия, ако нещо стане във Франция или Англия - да ги гръмнат якичко. Същото и у нас - управници и олигархия в кюпа на изчезнал вид.
22
0
 
6
 
! Отговори
vlady преди 12 години
Демократична арабска държава не може да съществува - културата не позволява. При арабите може да има само арабски социализъм - Либия, Сирия или ислямска екстремистка диктатура или съчетание между двете - Муджадини на народа, управлението в Йемен.
21
1
 
3
 
! Отговори
mu4o преди 12 години
4e ima li vaobshtenekoi badeshte,i tea dest procenta mangizlii ,i te koi she gi hrani kat izpukame...
20
2
 
8
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Заглавието е подвеждащо, подзаглавието също, статията - претупана като *през куп за грош*. Пропускате това, че са налице различия по въпросите за Сирия и Либия. Министър-председателите пък на Тунис и Египет са поканени и присъстват на срещата /чудно ми е в качеството на какви/. Проведени са обаче срещи с представители на МВФ и Световната банка и на тези страни ще бъдат отпуснати 35 млр долара заем, и ще бъдат подпомогнати с други 20 млр долара. На Москва се гледа като на посредник за Либия.Уви..
19
3
 
3
 
! Отговори
predpolagam преди 12 години
na vsi4ki e qsno za kvo stava duma,predpolagam...
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МРАЗЯ НЕИСТОВО ХАМЕРКАНЦИТЕ! *** НАГЛИТ ИЗМАМНИЦИ И ГНУСНИ ТЪРТЕЙ!
17
4
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Ей тия *** на снимката трябва да ги грумнат ,че с тяхната "демокрация' сума ти народ ибиха!
16
4
 
9
 
! Отговори
странник преди 12 години
В "демократична"Либия ги чака глад,мизерия и алчни петролни компании!Чака ги ислямизъм, съчетан с гражданска война до безкрай!Има вече "демократичен" Ирак и още "по-демократичен"Афганистан!!Демократично унищожаване на една държава-това са резултатите от американската криза,объркала за пореден път света!!И американски начин на живот за ...сметка ва всички други!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
оон-то нещо се е обстрило, при тая световна финнсова криза, паричките нещо са кът и кадаф-то е идеалния спонсор, ама той пък се не сеща сам, да почерпи всичкия птрол и натрупан парички с със г-8 и всчки ще са доволни, разбира с бз него!
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма лошо, нека си иде, но без външна намеса и без условия, нека народа да реши. Нека се проведат избори и всичко ще си дойде на място. Кадафи ще си иде както много управляващи. И бай Тошо си отиде и това дето народа строи години, някои разгрбиха и унищожиха за месеци, а сега не можеш да ги надприказваш и все имунитет имат. И срам нямат и още искат.
13
4
 
7
 
! Отговори
бритиш петролеум преди 12 години
"Г-8: Кадафи няма бъдеще в демократична Либия"И ние така мислим!!
12
2
 
10
 
! Отговори
галактика преди 12 години
към снимката - Тези като чели се намират на кораба на някоя извънземна цивилизация ...
11
7
 
5
 
! Отговори
6 преди 12 години
Браво, разкарайте кървавия диктатор, след това да се готвят Сирия.
10
3
 
10
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 12 години
Тия всичките са за разстрел!!!
9
4
 
8
 
! Отговори
Лошо ни чака преди 12 години
Ако фереджетата и дългите бради са демокрация, евала. Във всичките арабски страни ги чака Иранска "демокрация" - скоро ще го разберат и Запада, и САЩ, но ще бъде вече късно. Израел няма да просъществува дълго, заобиколен от 10 терористични режими. световна е неизбежна, ще започне след нападението на ислямистките държави над Израел. Те и сега не крият, че целта им е заличаване на Израел от картата на земята. При светските режими ислямистите бяха забранени, а сега ще спечелят изборите с мнозин
8
4
 
3
 
! Отговори
Жоро Бекъма преди 12 години
към заглавието - Дооообре.
7
4
 
3
 
! Отговори
iovkov преди 12 години
muka,muka ,mnogo muka ima po toia svqt