Цистерни за радиоактивна вода пътуват към "Фукушима-1"

До януари ТЕПКО ще стабилизира температурата в увредените реактори
Обновена: 5 юни 2011 13:52 | 5 юни 2011 13:52,
10
Цистерни за радиоактивна вода пътуват към "Фукушима-1"
Снимка: Reuters

Компанията ТЕПКО, оператор на авариралата японска АЕЦ "Фукушима 1", обяви днес, че изпраща с камиони 370 цистерни за съхранение на десетките хиляди литри вода, използвана за охлаждане на реакторите и заразена с радиация, предаде Франс прес.

Тези цистерни могат да поберат общо над 40 хиляди тона радиоактивна вода, заяви Аи Танака, говорителка на ТЕПКО. Две цистерни вече са изпратени за централата снощи и ще бъдат получени там след два дни; до средата на август ще пристигнат и останалите, увери тя.

На 21 май край централата вече хвърли котва шлеп с дължина 136 метра, който може да побере към 10 хиляди тона от близо 90-те хиляди, събрани в АЕЦ, напомня АФП.

Разрушителното земетресение в Япония и причинените от него вълни цунами на 11 март повредиха електрозахранването, охладителните системи и басейните за дезактивация в АЕЦ.

Горивото в 4 от 6-те реактора частично се разтопи. ТЕПКО успя да спре процеса, като поливаше ден и нощ инсталациите с морска и сладка вода.

Компанията заяви, че се надява до януари да стабилизира температурата на четирите увредени реактора на равнище под 100 градуса, за да може горивото постепенно да бъде охладено.

В атмосферата близо до централата бяха измерени нива на радиация от порядъка на 4000 милисиверта в час, напомня АФП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Водата ще я бутилират и раздават в Африка като минерална вода.
8
0
 
8
 
! Отговори
Трепко преди 13 години
Информацията е обратно пропорционална на Радиацията!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще ги докарат в България срещу добър наем.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и този шлеп с тези цистерни със замърсената вода къде отиват после? до януари можем ли всички да си изпукаме от техните ***?
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой не казва има ли изтичане на радиация.Защото ако има - до януари...В началото се съобщаваше за радиация в океана.Т. е. има "китайски синдром".Положението е изпуснато.А тези цистерни и пр. ок.Но радиацията, която се разнася по света, какво правим с нея?Между другото в София имаше на едно място (до завод "Електроника") измервател на радиационният фон.Е то и сега си го има, но от месеци не работи.Дали е случайно?Вие как мислите?
4
0
 
4
 
! Отговори
Работещ преди 13 години
Колко кубов остатък,ще има за преработване :)
3
3
 
6
 
! Отговори
Гоце преди 13 години
там има колосална далавера - първо са скатавали парички от планови ремонти и профилактики, а сега ще източат милиарди при тая авария. в момента никой няма да ги пита защо купуват точно тая марка а не оная марка цистерни. до бело ще източат кръвчицата на тая компания, покрай нея и паричките от данъци на пчеличките..
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТЕПКО ще "оправят" Япония..
1
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия ТЕПКО или са пълни ламери или са събрани само връзкари неудачници. В началото ги съжалявах, но вече си мисля, че е време да им се отнеме контрола и да отидат фирми и хора които са си с акъла.