Почина човекът, съставил "списъка на Шиндлер"

Мечислав Пемпер рискувал живота си за спасяването на 1200 души
9 юни 2011 18:22,
102
Почина човекът, съставил "списъка  на Шиндлер"
Снимка: архив Getty Images/Guliver Photos

В Аугсбург на 91-годишна възраст почина Мечислав (Митек)  Пемпер, съставил "списъка на Шиндлер", предаде ИТАР-ТАСС.

Пемпер живееше в този баварски град от 1958 г. Покойникът е бил помощник на германския индустриалец Оскар  Шиндлер, спасил обречени на гибел от нацистите евреи през  Втората световна война.

Пемпер е изпълнявал задълженията си като писар и стенограф на коменданта на концлагера Плашов в Краков. 

С риск за живота си е съставил за Шиндлер знаменития списък,  който позволил да бъде спасен животът на около 1200 души. 

След края на Втората световна война Пемпер, който е роден в еврейско семейство в Краков, изучава психология и социология и  става консултант на заснетия през 1993 г. световноизвестен филм  "Списъкът на Шиндлер" на режисьора Стивън Спилбърг.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
8
 
! Отговори
Boroka преди 12 години
Само-Зарин
88
2
 
3
 
! Отговори
Ивон преди 12 години
Поздравявам ВИ (Нармален Българин) за мисленето. Повечето хора тука и аз не знам защо, но са злобни и си мислят, че разбират от всичко. Може би просто ги е яд, че евреите са най-богатите хора в света и за това само плюят. Хора, какво ви пречат евреите?
87
0
 
11
 
! Отговори
ИВАН ВАЗОВ преди 12 години
Жидов гроб/еврейски гроб/Издайство, измяна позорнапропусна врага в крепосттаи Царевец як след упорнаотбрана потъна в кръвтаБранители храбри паднахапод турския кръвнишки нож,палатите царски пламнаха,огряха зловещата нощ.На утрешний ден пред пашатаевреин се мръсен явицелуна му робски полатаи с вид горделив заяви:Преславний войводо, сполучихуслуга да сторя на вас.Аз портата таз нощ отключихи Царевец в твоя е властПаша милостиви: награда,А, ти ли бе хитрия ***?Велика награда се падана подвига твой бележит.Избягаха гадове смрадни,остана издайника сам.Затрупан с камъни хладни,с храчки,проклятия и срам.
86
4
 
6
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Горките германци, хубав народ а толкова години изплаща репарации на израел, за измислицата холокост.
85
6
 
9
 
! Отговори
Балабана преди 12 години
Евреинът и добре да живее - пак умира! Дано други евреи не се раждат по-нататък след него!Амин!
84
13
 
13
 
! Отговори
Нармален Българин преди 12 години
Направо съм шашнат от промитите и елементарни балкански мозъци. Христос е евреин *** ***. С какво ви пречат? С това, че след хиляди години преследване от *** и *** са оцеляли? И въпреки това са интелитентни, умни и дори силни. Разплакаха фамилията на арабските ислямисти, които взривяват майки и деца. да изброявам ли евреите, които са направили толкава много за науката, литературата, музиката и т.н. Нима сътвореното от тях не се ползва от всички нас?
83
9
 
11
 
! Отговори
АЗ до 50 преди 12 години
Приятелю, в една книга, която вероятно няма да прочетеш и разбереш, отдавна е пророкувано, че целия свят ще бъде срещу евреите и че те ще бъдат трън в очите на всички. Това е Библията. Винаги е било така и винаги ще бъде. Но няма смисъл да се обясняват неща, които не могат да се разберат от ограничени, елементарни, немислещи хора, или такива с предразсъдъци...
82
12
 
8
 
! Отговори
ACHTUNG JUDEN ! преди 12 години
Справедлива е съдбата на юдео паразита гонен от всякъде и от всички ненавиждан !
81
12
 
7
 
! Отговори
ACHTUNG JUDEN ! преди 12 години
Справедлива е съдбата на юдео паразита гонен от всякъде и от всички ненавиждан !
80
8
 
14
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
За съжаление вълната на антисемитизъм с пълна сила залива и нашата страна... Ограничени, елементарни хора злобеят относно евреите, просто защото всички това правят, без да са проучили, прочели, видяли, разбрали... Жалки сте. И прости. Спасяването на човешки живот е ВЕЛИКО НЕЩО. Шиндлер и Пемпер са ВЕЛИКИ хора, както и българите спасили 49 000 евреи.
79
9
 
6
 
! Отговори
АЗ до 59 преди 12 години
Колко според теб струва живота на 6 млн души? Да, вечно ще плаща Германия и пак ще е малко...
78
1
 
6
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 84Струва ми се, че или ловко и умишлено манипулираш фактите, или просто нямаш достатъчно факти. Първо, не виждам какво лошо има в това и какво доказва с книгата си Артур Кьослер за произхода на евреите?И второ - човека "не си излиза през 1945 г жив и здрав от лагера", по простата причина че е бил много преди 1945 година във френски лагер, а не в германски. Затова е имал късмет защото са го освободили французите малко преди Хитлер да превземе Франция! А след това бяга в Англия!
77
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам колко от чефитата са ги обгазили в камерите ,ама знам за един евреин преминал през така наречените (лагери на смърта) .., него го думат Артур Кьослер ,човека си излиза през 45 г жив и здрав от лагера ,но имал неблагоразумието да напише книгата 13-то племе ,в която прави на пух и прах тезата за (избрания народ) и доказва ,че днешните (юдеи) са 100%хазари нямащи нищо общо с семитите и затова мосат му свети маслото и на него и на жена му ,толкова за холокоста -измамата на века .
76
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господ ни наказва ,затова ,че сме спасявали такива същества като *** ,
75
5
 
12
 
! Отговори
до 65 преди 12 години
Когато се касае за спасяването на човешки животи да искаш лоялност и то в политиката е просто смешно!Ние сме малка държава . Не може самостоятелно да се опънем не никоя друга (еле пък сега без армия...). Естествено е да лавираме в поликата според това кой е силен в момента. Стига това да е от полза за страната и хората живеещи тук! Как е възможно да се срамуваш ,че сме имали добри политици , спасили не само български животи ,но и на 50 хил. евреи???!?
74
1
 
11
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 72Аз се гордея че съм българин, какъв е проблема???Виж, ако бях комунист, това щеше да бъде повод да се срамувам. Но както се пее в една известна песен, аз не съм комунист, и никога няма да бъда!Откакто слизат партизаните от горите и планините, комунистите вземат властта.Една година по-късно я вземат формално. Даже не една а две - до 1947 година е имало опозиция. Но когато в Народното Събрание ти влязат въоръжени партизани с автомати - за каква демокрация да говорим?
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои хора ще останат в историята като пример за следване, други - като част от тъпанарите коментиращи тук, ще бъдат просто храна за червеите.
72
0
 
4
 
! Отговори
nexta преди 12 години
абе може ли да има такива *** половината пишете такива глупости
71
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на човека! Да спасиш толкова живота, не е лесно!
70
26
 
19
 
! Отговори
муспи преди 12 години
България сега изплаща карма че е спасявала евреи.