Трус с магнитуд 6,1 стана в южната част на Тихия океан

Земетресение от 6,3 пък разлюля Чили преди това
Обновена: 21 юни 2011 09:26 | 21 юни 2011 09:26, Елка Василева
4
Трус с магнитуд 6,1 стана в южната част на Тихия океан
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Земетресение с магнитуд 6,1 бе регистрирано тази сутрин в южната част на Тихия океан в района на островите Санта Крус в състава на държавата Соломонови острови, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на австралийската сеизмологична служба епицентърът на труса се намирал на дълбочина 13,5 км. Земетресението било усетено в радиус около 200 км. Информация за жертви и разрушения няма.

Земетресенията в тази част на Океания не са рядкост. Островите Санта Крус влизат в състава на т.нар. огнен пръстен, разположен над три гигантски тектонични плочи, които непрекъснато се местят под въздействието на изригващи подводни вулкани, освобождаващи огромно количество енергия, посочва БТА.

През 2007 г. земетресение с магнитуд 8,1 предизвика унищожително цунами на Соломоновите острови, което отне живота на над 50 хиляди души.

В понеделник пък в северната част на Чили стана трус с магнитуд 6,3, като епицентърът беше на 88 км североизточно от град Калама. Няма данни за пострадали хора и за материални щети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
еми как няма да има земетресения нашите приятели от USA- великата ревулуция правят всичко ;) те правят изкуствени земетресения само и само икономиката им да е над всичко кво се чудите за тях другите хора са нищо ... ;)
2
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 12 години
Скоро очакваме и в ЦТ , минимум 9-та степен.
1
1
 
6
 
! Отговори
MGS преди 12 години
Нито съм учен, нито ги разбирам вулканите и континенталните плочи, но чета списания, така че поправете ме ако грешаТектоничните плочи НЕ СЕ МЕСТЯТ под въздействието на вулканите, те са МНОООГО по-големи от вулканите и мисля, че ако "не дай боже", има такъв вулкан, който да премести вулканична плоча няма да останат живи журналисти, които да го опишат в сутрешните статии.Съвременната наука приема, че нещата са по-скоро обратни - най-често вулканите се появяват на границата на вулканичните плочи.