Бан Ки Мун беше преизбран начело на ООН

67-годишният Бан остава генерален секретар на световната организация
Обновена: 22 юни 2011 07:18 | 22 юни 2011 07:18, Елка Василева
4
Бан Ки Мун беше преизбран начело на ООН
Снимка: Reuters

Общото събрание на ООН единодушно преизбра Бан Ки Мун за генерален секретар на организацията. Вторият му петгодишен мандат ще започне на 1 януари 2012 г.

Бившият южнокорейски министър, който пое поста на генерален секретар от Кофи Анан през януари 2007 г., бе преизбран на ръководния пост с бурни ръкопляскания.

Бан Ки Мун е осмият генерален секретар на ООН от създаването й след Втората световна война.

67-годишният Бан бе единственият кандидат за генерален секретар и преизбирането му бе гарантирано, след като миналата седмица Съветът за сигурност препоръча той да остане начело на световната организация. Бан изрази благодарност на 192-те страни членки за оказаната му голяма чест.

Дипломати и анализатори посочват, че Бан се отнася особено внимателно към желанията на петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност и особено на САЩ, които са домакин на централата на ООН в Ню Йорк и е техен надежден съюзник. Това предизвиква недоволството на някои леви правителства в Латинска Америка и на редица развиващи се страни, посочва Ройтерс.

Бан е известен със скромността и със забележителната си работоспособност. Анализатори отбелязват, че английският му не е много добър. Въпреки че неуморно пътува по света и работи, резултатите от дейността му в някои сфери са спорни, посочва Ройтерс и дава за пример липсата на напредък в преговорите за  климатичните промени, усилията на ООН за борба с бедността и посредническата роля в конфликти от Кипър до Западна Сахара.

 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Г. У. преди 12 години
Здравейте..........аз....... съм...... Гошо Умното..... Искам ........да .......... ..........благодаря .. ........на.......... Гошо............***, ..............че ...........ме............ научи ......да ........пиша... и....... говоря........ с........ многоточия........ Всички ....вече...... ме....... гледат.... с... респект.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бан Ки Мун (Кимон), Кофи Ата Анан (Кафе)... следват Сол , Пипер и първата жена секретар на ООН Мента :)
2
3
 
3
 
! Отговори
ФГ преди 12 години
ИМАШЕ ЕДИН ПРЕДВОДИТЕЛ НА СЕКТА СЪС СЪЩОТО ИМЕ ,ТОЛКОВА СМЕШНИ МАСОНСКИ ИГРИЧКИ,ЗА КАКВО Е ТАЗИ АБРЕВИАТУРА КОГАТО ИМПЕРИЯТА САЩ НАХЛУВА В СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ И ВСИЧКИ МЪЛЧАТ...САЩ Е НОВИЯТ ХИТЛЕР,НО ТОЗИ ПЪТ СА ОКАЧЕСТВЕНИ КАТО ХУМАННИ И ДЕМОКРАТИ...
1
4
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Тойй ми е...любимец и аз гласувах за...него.Преди избора,Муун дойде личнов Кривунделово да ме види за да обсъдим политиката на...геноцид на ООН-ето, спрямо снежният...човек Йети.