Вдигат пенсионната възраст в Чехия на 73 години

Предстои законът да бъде подписан от президента
Обновена: 27 юни 2011 15:02 | 27 юни 2011 13:14, Елка Василева
157
Вдигат пенсионната възраст в Чехия на 73 години
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Парламентът на Чехия одобри вдигането на пенсионната възраст на 73 години. Преди това обаче ще има дълъг преходен период от 55 години, предаде ИТАР-ТАСС.
Социолозите бият тревога, тъй като много от работещите няма да стигнат до пенсия.

Окончателното решение на въпроса зависи от подписа на президента на Чехия.

Така наречената малка пенсионна реформа, подкрепена в парламента от управляващата дясноцентристка коалиция, предвижда постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Освен това се предвижда „изравняване правата“ на мъжете и жените. В момента представителките на слабия пол в Чехия все още имат известни преференции, тъй като за всяко родено дете им се начислява по една година стаж.

Пенсионната възраст в Чехия сега е 65 години, но има редица възможности за предсрочно приключване на трудовата дейност.

Съгласно подготвяната реформа всички тези преференции ще бъдат отменени за родените след 1977 година.

Децата, които сега стават на 10 години, ще могат да разчитат на пенсия едва след навършване на 71 години. Родените пък през 2012 г. пък ще трябва да се трудят до 73 години.

Тези нововъведения не предизвикват възторг у жителите на страната. Готвената пенсионна реформа беше един от поводите за организираната от синдикатите безпрецедентна 24-часова стачка на транспортните работници, провела се в средата на юни.

По данни на социолозите средната продължителност на живота на мъжете в Чехия днес е 72 години, а на жените – 74 години.

Министърът на труда и социалните въпроси на Чехия Яромир Драбек извежда контрааргументи.

„Трябва да се подчертае, че ще достигнем 70-годишната граница за пенсиониране чак след 55 години. Сравнете каква е разликата в здравословното състояние на хората, живели преди 55 години и сега. Предполагам, че по аналогичен начин ще се повишат работоспособността и здравето на гражданите през следващите десетилетия“, убеждава министърът.

Освен това той смята за честна и отговорна постъпка младото поколение да бъде предварително уведомено кога ще може да се пенсионира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам само едно питане. Като почнем да умираме по работните си места дали погребението ще е за сметка на работодателя? Ей, така като един вид бонус. Поне това ще сме заслужили, нали? След 50 години стаж.
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми щом чехите са съгласни нека работят и до 120, както е написано в библията:)
74
0
 
11
 
! Отговори
м да преди 12 години
нема лабаво здравния фонд и той е източен , ще доживеят пенсия трънки
73
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Извода е един,че няма смисъл от пенсионни осигуровки които ще мога евентуално да ползвам една година,.А мерси,цял живот гърчене за една година мижава пенсия!
72
1
 
9
 
! Отговори
до 66 преди 12 години
*** логиката имаш, пенсионните фондове ще дават парите на наследниците пък ти гний. Мерси, ама затова осигуровки не ми трябват и не плашам.
71
4
 
5
 
! Отговори
Турчин с фес преди 12 години
Разбрахте ли сега що правим по 5 деца, или още не са ви ясни по-тънките моменти?
70
1
 
10
 
! Отговори
Работеща преди 12 години
Управляващите на Чехия си плачат за гражданска война. По-добре да кажат, че няма да има пенсиониране, работа до гроба. Друг е въпроса кой ще държи такива хора на работа. Ще им се увеличи безработицата и социалните помощи от безработица. Дали е по-изгодно да плащаш за помощи или пенсии. Това не съм сигурна?!
69
1
 
7
 
! Отговори
alex преди 12 години
Не е виновен, който яде зелника.
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
66 - Хубаво е, че българите имаме много ясновидци:)))
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей сеа разбираш ли ще куцукам на 70 години да пренасям примерно по 5 тона товари на ден... Или пък работодателя ше ми е длъжен кат съм някакъв дъртак да ми намери по-лекичка работа...*** има по целия свят та чехите ги е ударила олигофренията и тях. Сигурно искат да си увеличат процента безработни...
66
3
 
8
 
! Отговори
4efo преди 12 години
Има разлика между това да си мързелив и да разбираш,когато те експлоатират!Добра квалификация,добра работа в нормална държава,добри спестявания в частен фонд.
65
3
 
5
 
! Отговори
До 58 преди 12 години
Аз имам друго предложение - да седнеш малко да се образоваш! След 55 години държавата няма да е страна в пенсионно-осигурителната система - нито в Чехия, нито в България! Пенсиите ще се изплащат от пенсионните фондове и ако евентуално се споминеш преди навършване на пенсионна възраст, наследниците ти просто ще наследят внесената от теб сума.
64
0
 
16
 
! Отговори
Бокси преди 12 години
Сега в Чехия, след време и в БГ. Целта на занятието е да стигат парите от осигуровки само за администрацията, ***, полицайте и военните, които се пенсионират рано. Другото *** да опъва хомота доде шава и малцина да доживяват до пенсия.
63
9
 
4
 
! Отговори
Чоека преди 12 години
Работата е здраве, живот, спреш ли да се занимаваш с нещо ти малко по малко вътрешно си умираш и физически, и психически. Повечето хора искат да са безсмъртни, а като дойде неделя и вали дъжд, се чудат какво да правят..
62
4
 
3
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
Всъщност статията е доста не точна, но като виждам че се цитира ИТАР-ТАСС не се учудвам :) и средната продължителност на живот в Чехия е 77,5 години, около 75 за мъжете и 80,5 за жените
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
59Не се самоопределяй де:) Може и да преодолееш мързела си скоро:) Е! Стига да не си заболял от мързел:)
60
3
 
5
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
Как няма да се пръсне пенсионния фонд - 100 000 държавни служители, 60 000 ченгета, 30 000 военни - близо 10% от работещите не внасят въобще за пенсия, от останалите 2/3 внасят върху минимална заплата, а имаме да издържаме 2 милиона пенсионери! Как да стане, от къде да дойдат тези пари?
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А за милиционери и военни важи ли:) Защото в БГ само те ще се пенсионират:))
58
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българските мързеливци веднага да се обадят в тази тема... големи сте разбирачи, ей! :)))))
57
2
 
25
 
! Отговори
Моммо преди 12 години
Аз имам и друго поредложение - ако човек се спомине преди да е навършил 73 години роднините му да са задължени да внасят пенсионните му вноски до момента, в който е щял да навърши 73 години.