Вдигат пенсионната възраст в Чехия на 73 години

Предстои законът да бъде подписан от президента
Обновена: 27 юни 2011 15:02 | 27 юни 2011 13:14, Елка Василева
157
Вдигат пенсионната възраст в Чехия на 73 години
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Парламентът на Чехия одобри вдигането на пенсионната възраст на 73 години. Преди това обаче ще има дълъг преходен период от 55 години, предаде ИТАР-ТАСС.
Социолозите бият тревога, тъй като много от работещите няма да стигнат до пенсия.

Окончателното решение на въпроса зависи от подписа на президента на Чехия.

Така наречената малка пенсионна реформа, подкрепена в парламента от управляващата дясноцентристка коалиция, предвижда постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Освен това се предвижда „изравняване правата“ на мъжете и жените. В момента представителките на слабия пол в Чехия все още имат известни преференции, тъй като за всяко родено дете им се начислява по една година стаж.

Пенсионната възраст в Чехия сега е 65 години, но има редица възможности за предсрочно приключване на трудовата дейност.

Съгласно подготвяната реформа всички тези преференции ще бъдат отменени за родените след 1977 година.

Децата, които сега стават на 10 години, ще могат да разчитат на пенсия едва след навършване на 71 години. Родените пък през 2012 г. пък ще трябва да се трудят до 73 години.

Тези нововъведения не предизвикват възторг у жителите на страната. Готвената пенсионна реформа беше един от поводите за организираната от синдикатите безпрецедентна 24-часова стачка на транспортните работници, провела се в средата на юни.

По данни на социолозите средната продължителност на живота на мъжете в Чехия днес е 72 години, а на жените – 74 години.

Министърът на труда и социалните въпроси на Чехия Яромир Драбек извежда контрааргументи.

„Трябва да се подчертае, че ще достигнем 70-годишната граница за пенсиониране чак след 55 години. Сравнете каква е разликата в здравословното състояние на хората, живели преди 55 години и сега. Предполагам, че по аналогичен начин ще се повишат работоспособността и здравето на гражданите през следващите десетилетия“, убеждава министърът.

Освен това той смята за честна и отговорна постъпка младото поколение да бъде предварително уведомено кога ще може да се пенсионира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей тук големи разбирачи имало бе, от девет кладенци вода ще донесат само и само за да не работят! Евала за пореден път доказахте колко работлив всъщност е българина. На българина му дай да лежи и да се оплаква колко зле, пък ако трябва и да свърши нещо настава пълна драма. Не 70 години, ами още на като се родят трябва да се пенсионират голяма част от пишещите тук, че като ви гледам писаниците вие сте родили уморени и неспособни да работите - айде със здраве и по-полека да не преуморите!
95
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми то следващата стъпка е пенсията въобще да отпадне! Имали вече някой, който да разчита на пенсия! По-добре си спестявай парите и работи до когато искаш или докато можеш! Разчитай на каквото сам си спестиш, другото е баламосване и прах в очите! Иначе няма проблеми у нас възрастта да стане 103 години и пенсионните вноски да отиват направо в Бойковия джоб! Пък който стигне до там да се пенсионира Бойко ше му плаща пенсията!
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако ни принудят да работим до около 70г. , инвалидните пенсий сигурно ще станат повече от всички други.
93
0
 
6
 
! Отговори
bai u.ii преди 12 години
ima neshto Gnilo v evropa mai, a aa aaa aaaaaaaaaaaaa, glum chovek i silen vetar nishto ne gi spira ,a aa aaa ili kvo kvo aa aaaaa !!!!
92
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май тези закони ги прокарват пиявици на държавни постове - сиди си цял живот, нищо свясно не прави, смучи висока заплата. Такъв кадър ще направи всичко възможно да доживее и до 100 години :)
91
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ето защо осигуровката трябва да бъде избираемане може да наливам 60 години пари в една яма,а накрая да взимам 2-3 години евентуално ако съм жив.предпочитам да си сложа парите в банка или да купя нещо недвижимо,което да ми носи пари
90
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
държавата днес е мащеха , не майка .. затова всеки сам трябва да се спасява , и щом държавата е една античовешка антисоциална и брутална структура,трябва да получи същото отношение - внасяне на данъци и осигуровки трябва да се сведе до минимум, или другия вариант - сваляне на правителства и промяна в законите
89
6
 
10
 
! Отговори
Маркс преди 12 години
Искахте капитализъм - на ви капитализъм. Бачкайте цял живот като роби и чакайте да доживеете за пенсия. Всъщност защо "като". Това и чиста проба робство. Никакви социлани облаги - само къртовски труд.
88
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
85И ще глобяваме семейството на работника посмял да умре преди 73 г.
87
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да си кажат направо,че няма да има пенсии...но ако го кажат никой няма да плаща осигуровки и чиновниците няма д аима какво да харчат
86
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора на тази възраст често посещават доктори, как държавата ще им плаща болнични? Гавра.
85
0
 
15
 
! Отговори
Столетница преди 12 години
Ми тогава сигурно ще раждат на по 60 години, нали ще са работоспособни до 73 :))))
84
1
 
21
 
! Отговори
Баф мааму преди 12 години
''....По данни на социолозите средната продължителност на живота на мъжете в Чехия днес е 72 години....''==================================================Значи живеем средно до 72, работим по закон до 73 ??!!?
83
1
 
20
 
! Отговори
KALT преди 12 години
Чехите са много готини хора, не заслужават тая подигравка.
82
7
 
16
 
! Отговори
стария комуняга преди 12 години
Кога ви се говореше, че капитализма е равен на феодализъм и робовладелство и че ще ви експлоатират до откат вие като папагали повтаряхте ,,45 г. комунизъм стигат'. На ви сега демокрация.
81
1
 
21
 
! Отговори
73!!!??? преди 12 години
Кой ще ме държи на работа до 73 години?На 40+ е вече трудно да си намериш, да не говорим след 60.
80
2
 
18
 
! Отговори
дядо Мраз преди 12 години
73 години? Това е безумие. Очевадно е, че тази система за пенсиониране не е ефективна, още малко ще вдигнатт границата до 80 години. Малцина от нас ще оцелеят до 50-55 години при този стрес, какво остава до 73 и да чекаш тепърва пансия, която ще е някаква мизерна?
79
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вариантите са два: ниска възраст и мизерна пенсия, или висока възраст и достойна пенсия, всичко друго е лъжа, по-малко полиция, военни и държавни служители също помага
78
0
 
10
 
! Отговори
Choco преди 12 години
Това си е робоваделски строй наложен от държавата. От една страна възрастните хора ще са на по-неизгодни работни позиции, защото не са продуктивни като младите. От друга страна това е чисто издевателство, защото цял живот бачкаш. След като толкова се развиват технологиите е логично машините да вършат това което хората правят днес и държавата да осигури висок стандарт на живот на т.нар безработни поради това че работата им е била отменена.
77
3
 
15
 
! Отговори
66 преди 12 години
Да ще я наследят, но какво от това.Излиза, че ти от 18-19г. до 73г. се впрягаш с работа, първо не можеш да отгледаш децата си - понеже трябва да работиш и те са захвърлени по гледачки,ясли,градини и занимални, второ децата ти така или иначе порастват и без твоето участие и какво се случва на 60г. ставаш баба или дядо,но неее ти не можеш да се радваш и на внуците понеже продължаваш да работиш, децата ит порастват без теб,внуците също и когато се пенсионираш и гушнеш букета получават компенсация.