ООН наложи санкции на жената на Кадафи и на финансовия министър

Сафия не може да напуска Либия, конфискуват се авоарите й в чужбина
Обновена: 28 юни 2011 12:53 | 28 юни 2011 12:51, Елка Василева
2
ООН наложи санкции на жената на Кадафи и на финансовия министър
Снимка: Reuters

Комитетът за санкциите на Съвета за сигурност на ООН забрани на съпругата на либийския лидер Муамар Кадафи да излиза от Либия и нареди да бъдат конфискувани авоарите й в чужбина, предаде Ройтерс, позовавайки се на западни дипломати.

Макар че Кадафи и други членове на семейството му още от февруари са в черния списък на ООН, Русия месеци наред до миналата седмица блокираше включването в списъка на Сафия и на министъра на планирането и финансите Абдулхафид Злитни.

В понеделник португалският посланик в ООН Жозе Фелипе Кабрал, който председателства комитета за санкциите срещу Либия, обяви на заседание на Съвета за сигурност, че от 24 юни още двама души са добавени към списъка на лицата, на които е наложена забрана за пътувания и чиито авоари са замразени. Замразени са авоарите и на една компания.

Кабрал не посочи конкретни имена, но дипломати от Съвета за сигурност заявиха за Ройтерс, че става дума за жената на Кадафи, за министъра и за петролната компания "Зуейтина", която е свързана с Либийската национална петролна компания, на която вече са наложени санкции.

Дискутира се налагането на санкции на още няколко либийски физически и юридически лица, но Русия и Китай продължават да блокират включването им в списъка.
В Комитета за санкциите влизат всичките 15 държави, представени в Съвета за сигурност. Решенията на комитета се взимат с консенсус, което значи, че всеки от членовете има по принцип право на вето, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
5
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
shte my pradnete na dartia ...na kadafi.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не на капитализма,не на масоните, не на банките, не на консуматорското общество.