Войната в Афганистан става по-кръвопролитна

Рекорден брой цивилни са загинали през първата половина на годината
14 юли 2011 12:00,
15
Войната в Афганистан става по-кръвопролитна
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първата половина на тази година е най-кръвопролитната в десетгодишната гражданска война в Афганистан, обяви мисията на ООН в страната, съобщи Reuters. Броят на загиналите цивилни се е увеличил с 15% в сравнение със същия период на миналата година заради атаките с коли бомби, самоубийствените атентати, увеличаването на въоръжените сблъсъци и на въздушните атаки.

По данни на ООН в инциденти, свързани с конфликта, са загинали 1462 мирни жители на Афганистан. За 80 на сто от жертвите Световната организация обвинява талибаните.

Афганистанската армия и полиция, заедно със силите на НАТО, са отговорни за 14% от цивилните жертви, което е с 9 на сто по-малко от същия период на миналата година. Повече афганистанци са убити обаче при въздушни удари – най-спорната военна тактика в Афганистанската война. При въздушни удари на водените от НАТО международни сили през тази година са убити 79 мирни жители.

ООН предупреди, че пълната картина в Афганистан може да по-трагична, защото настоящият доклад не съдържа данни от северната част на страната за периода март-юни, защото офисът на световната организация там беше затворен след нападението, при което беше отнет животът на 7 служители.

Въпреки че броят на самоубийствените атентати не се е увеличил, те са станали по-кръвопролитни и броят на мирните граждани, които са убити по този начин, се е увеличил с 52 процента.

Бунтовниците правят по-впечатляващи атаки в големите градове, за да подчертаят възможностите си, докато силите на НАТО бързат да подготвят афганистанската армия и полиция за постепенното поемане на контрола, което започва тази година.

Представителите на ООН са притеснени и от увеличаването на броя на децата, използвани в десетгодишния военен конфликт. Един от примерите е 12-годишният атентатор самоубиец, който причини смъртта на трима цивилни и рани 12 души през май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А американците намериха ли оръжието за масово унищожаване?Или вместо него намериха петрола.А нашите марионетки ръкопляскат.А жертвите които дадохме защитавайки американските национални интереси?Българските никой не ги защитава, щом турския президент в България се изгаври с всички българи а тъй наречените ни политици мълчат като ***.
14
0
 
2
 
! Отговори
55555555555555 преди 12 години
zashtoto zapadnqcite i osobeno qnkite smqtat vsichki ostanali za majmuni ( nechoveci ) i po toq nachin si reshavat dilemata s gospod.
13
0
 
1
 
! Отговори
12343 преди 12 години
ами защо убиват невинни?!?!?!.......
12
0
 
8
 
! Отговори
да 8 преди 12 години
Производснво на опиумен мак в АфганистанПо време на руската окупация - 40% от световното производствоПри талибаните - 10 %Сега - 70%Пети е прав.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Born in USA - "смелите" американски войници са объркани и стресирани деца, които си нямат идея от нищо, не случайно жертвите от самоубийства, приятелски огън и инциденти са равни на тия, дадени в така наречените "бойни действия"Броя на цивилните жертви преди "освобождението" на Афганистан беше значително по-нисък, и всяка година "свобода" взима животите на все-повече хора...Колкото до Американците - преди 30-40 години бяха добре, но сега са толкова закъсали, че определено ми е жал за тях...
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не знам кого точно пазят и от кого янките в Афаганистан, но знам, че откакто са там, американският посланик в София стана по-влиятелен от руския, джамиите в България никнат като гъби и навирените *** пред джамията в центъра на столицата само се множат...
9
21
 
3
 
! Отговори
Born in USA преди 12 години
Недейте да лаете срещу американците, защото именно те пазят целия христянски свят от ислямските фанатици. Ако не са онези момчета там, то тук щяха да са брадатите моли, а вие щяхте да се гъзите към мека 5 пъти на ден!....
8
6
 
2
 
! Отговори
коментиращ преди 12 години
Производството на опиум в Авганистан си е традиция и за първи път чувам ,че талибаните я забраняват...Лошо няма де.
7
0
 
3
 
! Отговори
критика преди 12 години
Айде пишете ги малко по прилежно новините,изяли сте буквата(е).Бързате ли за някъде?
6
1
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
4няма да има 40-50 години за света
5
1
 
17
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
"Все пак наркотиците се произвеждат в Афганистан, .. няма как американците да ги оставят намира .."Това горе не знам как да го разбирам, ама до преди да нахлуят янките там, талибаните беха затрили и спомена за мак в Афганистан! За един стрък - куршум!Първата работа на американците беше да сръчкат местните да възобновят производството и то сега всяка година се удвоява. Некой да се сеща защо?Джокер: ЦРУ от къде според вас си пълни извънбюджетните сметки?
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато в една страна има война, всичкото мъжко население се въоръжава и взема участие. Няма такова понятие като цивилни. Или участваш и се биеш за свободата си и правата си, или просто те трепят. Именно за това направиха БА само професионална - за да мъжете да не могат да носят оръжие и да не могат да се защитават. След 40-50 г. сценария на САЩ е и по наши земи да се води афганистанската война.
3
1
 
28
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
1-ви, в Афганистан не знам да има петрол, но има опиум, на безценица, от който се произвежда хероин.Има и огромни находища, непроучени до сега на редки метали.Има цялата Менделеева таблица в тези находища"Случайно открити" от американците.За това са там.Другото е демагогия, както и атомното и биологично оръжие на Садам.Но друго бих казал:Браво на талибаните!Така се защитава родина от окупатор.
2
1
 
23
 
! Отговори
555 преди 12 години
Все пак наркотиците се произвеждат в Афганистан, .. няма как американците да ги оставят намира ..
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Войната в Афганистан е една безумна война, от която страда мирното население, а САЩ се тъпчат с петрол.Не знам просто що за вийна е това, и какво цели (освен лапането на петрола)?