Съветът за сигурност на ООН осъди насилието в Сирия

За нови жертви след вечерната молитва съобщават агенциите
Обновена: 4 авг 2011 07:30 | 4 авг 2011 07:30,
14
Съветът за сигурност на ООН осъди насилието в Сирия
Протест срещу режима в Сирия. Снимка: Reuters

Съветът за сигурност на ООН осъди в декларация бруталните репресии, масовото потъпкване на човешките права и употребата на сила от сирийските власти срещу цивилни.

Документът изразява огромна тревога от влошаващото се положение в страната и дълбоко съжаление за смъртта на стотици хора. Отбелязва се и липсата на напредък по обещаните от сирийските власти реформи.

Съветът за сигурност призовава властите да спазват правата на човека, да изпълняват международните си задължения и незабавно да се прекратят всички насилствени действия.

С декларацията лидерите апелират страните в конфликта да проявят "сдържаност и да се въздържат от ответни действия, включително и от атаки срещу държавни институции."

В документа е посочено, че единственият начин за излизане от кризата е организиран по инициатива на Сирия и открит за всички заинтересовани страни политически процес.

Ливан се разграничи от останалите 14 страни, но и не попречи на приемането на декларацията. Мотивите - страната не може да подкрепи документа заради специалните си отношения с най-близката си съседка.

Според представителката на Ливан в Съвета декларацията на световната общност с нищо няма да помогне за решаването на кризата в Сирия.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун нарече "извънредно шокиращо" насилието, на което сирийското правителство подлага протестното движение в страната, и увери, че отново ще се опита да говори с президента Асад.

„Това не може да продължава. Башар Асад не може да продължава да убива собствения си народ“, подчерта той.

Бан Ки-Мун заяви, че всички убийства в Сирия трябва да се разследват независимо и прозрачно.

„В името на стабилността не искаме Асад да остане в Сирия и дори смятаме, че именно той е причина за нестабилността в страната“, обяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Той отбеляза, че от Белия дом търсят нови начини за оказване на натиск върху Дамаск. САЩ вече наложиха санкции срещу Асад и членове на правителството му. Новите наказателни мерки могат да включат и действия срещу сирийската петролна и газова промишленост.

Междувременно репресиите в страната продължиха. Трима души са били убити, а десетки ранени след вечерната молитва.

Рами Абдул Рахман от Сирийския център за наблюдение на човешките права съобщава за по време на демонстрации в Дамаск, Доа (в южната провинция Дераа) и Палмир (Централна Сирия), предава БТА.

По негова информация военни с около двеста танка са излезли срещу протестиращите в град Хама. Над 500 семейства са напуснали града. Всички телефони и интернет връзки в района са прекъснати.

Броят на жертвите може да нарасне, обяснил Рахман, допълвайки, че протести е имало в множество градове в страната, при които са арестувани десетки хора.

На 1 август противниците на режима обявиха на страницата си във Фейсбук, че смятат да протестират всяка вечер след молитва в отговор на репресиите на режима срещу бунта, припомнят от БТА.

По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права от избухването на бунта на 15 март досега са били убити 1618 цивилни. Близо 3000 са в неизвестност, а около 12 000 са били пратени в затвора от началото на протестите според неправителствени организации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: ООНжертвинасилиеСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а какви са тия животни на снимката
13
0
 
0
 
! Отговори
келеша преди 12 години
сащ нищо не може да ги спаси вече, вклюйчително и тези войни!
12
0
 
2
 
! Отговори
do 3 преди 12 години
тиранин - много ти разбира главата. Сирия е една от малкото арабски нормални страни. Не гледайте тия с кърпите - те са изключение. вВсичко това са напъни на фундаменталистите да вземат още позиции, макар че се представят като борци за демокрация
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и що го осъжда ?
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еха,осъдили били насилието с декларация. Сирийския президент най-много да си избърше *** с нея...
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Полов член за ООН
8
2
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 12 години
Тьотка,не се кахъри за американците,те са си добре,никога на са преживели "най-хуманния" строй като нас.
7
1
 
11
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 12 години
ОГРОМНИ суми долари бяха изразходвани от САЩ за организиране на протестни демонстрации, метежи и бунтове, за плащане на "правозащитници", за финансиране пропагандни кампании, и Интернет протестни мероприятия и пр. И доста позакъсъха финансово САЩ, защото отгоре на всичко и две войни водят - в Ирак и Афганистан. И замалко да фалират.Е, размина им се засега, но за да се окопитят ще се наложат яки бюджетни съкращения - най-вече в социалната област. Т. е. пак обикновения американец "ще опере пешкира".
6
0
 
8
 
! Отговори
пипи преди 12 години
ООН с безбройните си безсмислени декларации се превърна в посмешище и в абсолютно излишна мрънкаща организация на безгласни букви!
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голям трън е сириеца за САЩ. Подкрепя Палестина, близък е с Иран, пък и с Русия и Китай. Кофти приятели за евреите.
4
4
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Разбира ти главата кой какъв е. Освен това Бойко ходи при него в Дамаск през април 2010г. и после Асад върна визитата през ноември 2010г. Не всички сме толкова глупави като тебе.
3
3
 
13
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 12 години
Нека да ви припомня, че преди 10 месеца същият този тиранин бе гост на Гоце Първанов, който дори се бе затирил да му закичи на ревера орден "Стара планина". И за да сте щастливи и доволни, гласувайте за Калфин, който е личният избор на "социалния" Президент и на червената клика, зовяща се БСП.Припомням ви и думите на един червен мафиот - сега да дойдат танковете!
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези долари, които американците платиха за "протестите" в Сирия да си ги бяха оставили в бюджета. А не сега Чунга-Чанга да иска нови заеми.
1
3
 
8
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 12 години
Време е да предислуцираме самолетите............