Къде изчезна Муамар Кадафи

Различни версии за местонахождението на полковника
Обновена: 22 авг 2011 19:08 | 22 авг 2011 16:48, Елка Василева
114
Къде изчезна Муамар Кадафи
Снимка: Reuters

Не е известно къде се намира в момента либийският лидер Муамар Кадафи. Няколко са версиите за това къде може би е той.

Кадафи остава в своята резиденция в правителствения комплекс Баб ал Азизия в Триполи, предаде АФП, като се позова на дипломатически източник от Либия.

Пожелал анонимност източник каза, че резиденцията е разрушена от авиацията на НАТО, но на разположение на полковника са няколко бункера.

Снощи по държавната телевизия Кадафи заяви, че ще остане в Триполи до края и призова поддръжниците си да освободят столицата от настъпващите въстаници.

По данни на "Ал Арабия" пък Кадафи се намира в болница в град Таджур край Триполи. Телевизията не съобщава дали на либийския лидер е била необходима медицинска помощ или той е потърсил убежище в Таджур, бягайки от бунтовниците.

Около резиденцията на либийския лидер в Триполи се водят ожесточени боеве. Тази сутрин от резиденцията са излезли танкове, които са започнали да обстрелват града.

Както заяви говорителят на либийския кабинет Муса Ибрахим правителството на Кадафи е защитавано от 65 000 войници.

Някои части обаче са се предали на въстаниците, включително специалният батальон, който е трябвало да обезпечи сигурността на Триполи.

Още по темата

По непотвърдени данни охраната на Кадафи също е сложила оръжие и се е предала на бунтовниците, пише NEWSru.

Ангола и Зимбабве са изрази готовност да предоставят политическо убежище на Муамар Кадафи, съобщи "Ал Джазира". Според телевизията в момента се водят преговори между представители на полковника и властите в тези страни.

По-рано беше съобщено, че представители на Кадафи водят преговори с Южноафриканската република за възможността той да емигрира от Либия.

Външният министър на ЮАР Нкосазана Дламини-Зума обаче опроверга информацията, че страната му е изпратила самолет за Либия, с който Кадафи да бъде спасен. По думите на дипломата ЮАР знае, че Кадафи няма да поиска политическо убежище от тях.

През последните месеци имаше и информации, че след евентуалната си капитулация Кадафи може да замине за Венецуела, чийто лидер Уго Чавес е негов близък приятел.

Алжир и съседният на Либия Чад също бяха споменавани като възможни страни, в които Кадафи може да избяга.

Междувременно италианският външен министър заяви, че Муамар Кадафи трябва да се предаде, за да се избегне кръвопролитие в Триполи. 

"Изтече времето" за преговори по евентуалното изгнаничество на Кадафи и той трябва да се изправи пред Международния съд за военни престъпления в Хага, каза Франко Фратини, цитиран от Ройтерс. 

Армията на въстаниците продължава да напредва в Триполи, превземайки нови правителствени обекти.

По думите на говорител на бунтовниците засега под контрола на силите на Кадафи остават 15-20% от територията на Триполи – четири района в града.

През нощта въстаниците превзеха сградата на държавната телевизия, която обаче продължава да излъчва, както и летището на Триполи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
15
 
! Отговори
петрол преди 12 години
Никой не се интересува от Кадафи. Контролът върху либийския петрол е интересен. Петролните концерни, спонсори на НАТО, спечелиха. Все пак, 20 000 бойни полета на НАТО ще трябва да донесат печалба и да последва окупация на петролните кладенци. Сега предстои подялбата на плячката. Тази битка ще бъде още по-кръвополитна от досегашните. Там, където започват парите, свършва приятелството.
35
8
 
11
 
! Отговори
Черно ТОТО преди 12 години
Залагайте кой ще обесят първи с Да - Кадафи с Не - синовете му.
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
33 , избърши си пяната от устата!
33
2
 
4
 
! Отговори
митко преди 12 години
на ес русия сащ и китай им пука за едно за пари.да имат много пари.ае за на собствения си народ не им пука отколкото за парите.ако пак се намесят ес и маерика няма да има демокрация
32
24
 
17
 
! Отговори
ОТБИЧЕНИТЕ РУШНЬЯЦИ преди 12 години
КЪДЕТО ИСКА ДА ХОДИ *** ! СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ ЗА ЛИБИЙСКИЯТ НАРОД !
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
99% от Информационните агнеции в Интернет отдавна са на едни хора които...
30
10
 
15
 
! Отговори
митко преди 12 години
няма значени америка или русия да нападнат някоя държава.те я нападат за петрол.не им пука за народите
29
1
 
24
 
! Отговори
НАЛИ! преди 12 години
...На гости е при ...Доган ,щото и Доган изчезна !
28
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък изобщо не го съжарявам този ***
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Последните дни се провежда състезание по бързо бягане в Триполи.Различните наемни крила на Кадафи се спукват да бягат и да сдават оръжие.Наемниците от Чад били най-бързо бягащи,но казват че и хората на Караджич си плюли на петите яко дим!
26
2
 
6
 
! Отговори
ЩО БРЕ, преди 12 години
...НА КОЙ МУ ....ТРЯБВА ?СВЕТЪТ ...ОЗВЕРЯ ,ЗАВИДЯ СЕ НА ...БЕДНИТЕ!
25
13
 
23
 
! Отговори
extr3m1st преди 12 години
"Изтече времето" за преговори по евентуалното изгнаничество на Кадафи и той трябва да се изправи пред Международния съд за военни престъпления в Хага, каза Франко Фратини, цитиран от Ройтерс. ""Майка Ви да **а нещастна! Според международното право, ВСЯКА държава има право да защитава суверенитета си , чрез военните си сили! Единствените , който трябва да се изправят пред СЪД са АГРЕСОРИТЕ ОТ НАТО!
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква ненормална цензура цари и в България....Тези надминаха дори машината на комунизма и Гьобелсовата..
23
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Бунтовниците" са толкова либийци, колкото и аз
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е как къде изчезна - играе четворка белот с Валентин Златев, Ваньо Танов и ББ.
21
3
 
15
 
! Отговори
Ахмед Доган преди 12 години
Кадафи ми се обади снощи, каза че трябва да напусне Триполи и му трябва подслон. Затова сега той живее в моите сараи заедно с мен, с моите жени и с ханъмите които доведе от Либия.
20
16
 
16
 
! Отговори
Мед.сестра преди 12 години
Абе няма ли кой да пръсне мозъка на тоя ***?
19
5
 
36
 
! Отговори
Кърт преди 12 години
Сега USA и Саркози ще търсят Кадафи по либийските петролни кладенци докато петрола свърши, после ще се окаже, че той е живял в 3-ти арондисман в Париж, и е изкарвал прехраната си, като продавач на вестници в кварталната киоска и след показна акция на френските командоси ще бъде застрелян с 300 куршума и погребан в морето край Корсика в пълна тайна. А ние ще им вярваме както винаги, нали са ни партньори.
18
9
 
7
 
! Отговори
митко преди 12 години
защо русия не напада държави.ами няма пари.ако има повече ще напада като америка.двете империи на злото америка и русия
17
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще го намерят като Садам да се крие в някоя дупка и след бърз но "справедлив" процес ще го обесят заедно със синовете му.