Къде изчезна Муамар Кадафи

Различни версии за местонахождението на полковника
Обновена: 22 авг 2011 19:08 | 22 авг 2011 16:48, Елка Василева
114
Къде изчезна Муамар Кадафи
Снимка: Reuters

Не е известно къде се намира в момента либийският лидер Муамар Кадафи. Няколко са версиите за това къде може би е той.

Кадафи остава в своята резиденция в правителствения комплекс Баб ал Азизия в Триполи, предаде АФП, като се позова на дипломатически източник от Либия.

Пожелал анонимност източник каза, че резиденцията е разрушена от авиацията на НАТО, но на разположение на полковника са няколко бункера.

Снощи по държавната телевизия Кадафи заяви, че ще остане в Триполи до края и призова поддръжниците си да освободят столицата от настъпващите въстаници.

По данни на "Ал Арабия" пък Кадафи се намира в болница в град Таджур край Триполи. Телевизията не съобщава дали на либийския лидер е била необходима медицинска помощ или той е потърсил убежище в Таджур, бягайки от бунтовниците.

Около резиденцията на либийския лидер в Триполи се водят ожесточени боеве. Тази сутрин от резиденцията са излезли танкове, които са започнали да обстрелват града.

Както заяви говорителят на либийския кабинет Муса Ибрахим правителството на Кадафи е защитавано от 65 000 войници.

Някои части обаче са се предали на въстаниците, включително специалният батальон, който е трябвало да обезпечи сигурността на Триполи.

Още по темата

По непотвърдени данни охраната на Кадафи също е сложила оръжие и се е предала на бунтовниците, пише NEWSru.

Ангола и Зимбабве са изрази готовност да предоставят политическо убежище на Муамар Кадафи, съобщи "Ал Джазира". Според телевизията в момента се водят преговори между представители на полковника и властите в тези страни.

По-рано беше съобщено, че представители на Кадафи водят преговори с Южноафриканската република за възможността той да емигрира от Либия.

Външният министър на ЮАР Нкосазана Дламини-Зума обаче опроверга информацията, че страната му е изпратила самолет за Либия, с който Кадафи да бъде спасен. По думите на дипломата ЮАР знае, че Кадафи няма да поиска политическо убежище от тях.

През последните месеци имаше и информации, че след евентуалната си капитулация Кадафи може да замине за Венецуела, чийто лидер Уго Чавес е негов близък приятел.

Алжир и съседният на Либия Чад също бяха споменавани като възможни страни, в които Кадафи може да избяга.

Междувременно италианският външен министър заяви, че Муамар Кадафи трябва да се предаде, за да се избегне кръвопролитие в Триполи. 

"Изтече времето" за преговори по евентуалното изгнаничество на Кадафи и той трябва да се изправи пред Международния съд за военни престъпления в Хага, каза Франко Фратини, цитиран от Ройтерс. 

Армията на въстаниците продължава да напредва в Триполи, превземайки нови правителствени обекти.

По думите на говорител на бунтовниците засега под контрола на силите на Кадафи остават 15-20% от територията на Триполи – четири района в града.

През нощта въстаниците превзеха сградата на държавната телевизия, която обаче продължава да излъчва, както и летището на Триполи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
11
 
7
 
! Отговори
; преди 12 години
Кадафи и Либия си заслужиха съдбата! Нашите сестри вече са си тук а онея да ги спукат!
55
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ не си ли търсеше кандидат-кмет за Змейово? Някой богат, важен мъж, който е свикнал да пъди кучета с павета, само при краен случай?
54
8
 
11
 
! Отговори
само питам? преди 12 години
Като падне Кадафи ,БГ по-богата ли ще стане ...?
53
9
 
8
 
! Отговори
Инна преди 12 години
Искам пари умирам за пари БИХ НАПРАВИЛА ВСИЧКО ЗА ПАРИ!
52
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е защо ще го съдят в Хага? Либийците да си го съдят, както беше със Садам в Ирак, иначе в Хага ще го хрантутят по луксозни затвори с години.
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кадафито ми се обади, вика мемет, салям алейкум закъсал съм я - ни пари, ни цигари, аман заман приюти ме в твоите сараи.. И аз като правоверен и честен му викам- абе Кадаф, яла тука ш та уредя нещо, днес консултацийка за 1 милион, утре някой лев от Еврофондовете, че тука тея пари трябва да се въртят вече няма къде да ги слагам, чекмеджета и банки не останаха в България. Обаче ще те приютя под барбекюто, там дето го бутна Тиквун сега 2 пъти по-голямо съм си построил ;)
50
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дааааааа... "Изтече времето" за преговори по евентуалното изгнаничество на Кадафи и той трябва да се изправи пред Международния съд за военни престъпления в Хага. Кой каквото си е надробил, ще си го сърба ...
49
7
 
4
 
! Отговори
Кики преди 12 години
Васо ***, *** долна, "инжИнер" ли каза?? Тъпо селско парче си, *** долна ***!!
48
3
 
3
 
! Отговори
Jitan преди 12 години
Абе хора,ами ако Кадафито се е скрил некъде у нас ?? Кой ще се сети да го търси баш тука? Жега е ама аз лично ще си затварям прозорците тая вечер
47
7
 
5
 
! Отговори
Кики преди 12 години
Васо ***, *** долна, дядовците работеха за жълти стотинки в тая Либия ***, щото бг комунистите и държавата им крадяха 2/3-ти от заплатите изкарани там с кървав труд, това известно ли ти е ***?
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Либийците ще яхват отново камилите. Видяло се е. От цветуща градина ще върнат Либия отново в памтивека.
45
4
 
5
 
! Отговори
туземна администраци преди 12 години
Скоро петролните концерни ще назначат местна туземна администрация, нещо като либийски герб, която да поеме управлението на страната. А самите петролни концерни ще колонизират Либия. Каквото е добро за петролните концерни, е добро и за Либия, и за останалия свят.
44
1
 
7
 
! Отговори
Политолог преди 12 години
Добре е Кадафи да си отиде. Ще стане по- свободна Либия. Но...НО:Като знам колко са благодарни либийците (не- повече от българите), ще се умилкват година около Запада и някоя група либийци ще монополизира нефтодобива. от там нататък, Западът ще разбере, че нефтът не се е преместил във Франция и всичко ще си дойде по старому. Така че, няма смисъл Западът да се радва на победа. Победата ще е за либийците.
43
4
 
0
 
! Отговори
evala преди 12 години
svobodata se pribliji mnogo
42
8
 
7
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Много злоба, много жлъч. Ама като ви возеха дядовците с жигулки купени с либийски динари от работа там друга песен пеехте. Че и дънки и шоколад корекомски. Каквото има да става, ще става, ама на нас бензина и нафтата няма да станат по 30-40стотинки. От които и "братя" да го купуваме все ще ни е скъп петролеца. Работа, работа и пак работа за нас, щото си беше едно място дето труда на българския лекар, агроном и инжинер поне се заплащаше що годе. Сарко спечели, а ний да плачем за Париж по ботевски
41
3
 
18
 
! Отговори
с празни ръце преди 12 години
На територията на Либия са вече разположени британски, френски и други войски. Те снабдяват бунтовниците с оръжие и ги обучават. Американците командват положението чрез безпилотни самолети. Немците също са в готовност да изпратят военни части. С други думи петролните концерни започват да разпределят плячката по между си и прошка няма да има! Самите либийци ще останат с празни ръце.
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 39Не е вярно, даже и руснаците купуват либийски нефт. Италианците също.
39
10
 
5
 
! Отговори
ss преди 12 години
на всички философи под мене им пожелавам да са поставени в условията на обикновенния либийски гражданин - тероризирани от войската на Кадафи и после да ми философстват за петрол и колко велик бил тоя пумяр
38
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВРЕМЕТО НА ГОЛЕМИТЕ ДИКТАТОРИ И МАЛКИ ДИКТАТОРЧЕТА КАТО БОРИСОВ СИ ОТИВА.УБЕЗЕН СЪМ, ЧЕ НАРОДА НЯМА ДА ПОДКРЕПИ ГЕРБ И ДО БАЛОТАЖ НЯМА ДА СТИГНАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ.
37
5
 
5
 
! Отговори
До 38 преди 12 години
***, либийските бунтовници петрола го продават на Катар!