Китай е предложил оръжие на режима на Кадафи

Пекин бил готов през юли да направи доставки за $200 млн.
Обновена: 5 сеп 2011 14:12 | 5 сеп 2011 08:21, Елка Василева
71
Китай е предложил оръжие на режима на Кадафи
Снимка: Архив Reuters

През юли Китай е предложил на режима на Муамар Кадафи да достави през Алжир или Южна Африка огромно количество оръжие, съобщи Франс прес, като се позова на публикация в днешния брой на канадския вестник "Глоуб енд мейл".

Като се позовава на документи, с които разполага, вестникът твърди, че китайски държавни оръжейни компании са били готови да продадат муниции и оръжие на либийския режим на стойност най-малко 200 милиона долара, без да се съобразяват с оръжейното ембарго срещу Либия, наложено от ООН.

Вестникът не уточнява дали оръжията са били доставени, но цитира източници от Преходния национален съвет /ПНС/, които потвърждават съществуването на договори за доставки на военната техника, муниции и оръжие на Алжир и Република Южна Африка.

Още по темата

Омар Харири, отговарящ за военните въпроси в ПНС, заяви, след като се е запознал с документите на разположение на вестника, че те обясняват появата на чисто нови оръжия по фронтовете в Либия.

"Повече от сигурен съм, че оръжията са били доставени и са били използвани срещу либийския народ", заяви Харири.

Документите били открити в здание в квартала Баб Акара в Триполи, където живеят много от най-близките сподвижници на сваления либийски диктатор, посочва "Глоуб енд Мейл".

В средата на юли високопоставени на представители на Кадафи са посетили Китай, където се срещнали с ръководството на три от най-големите китайски оръжейни компании - Chaina North industries Coproration, Chaina National Precision Machinery и China XinXing Import and Export.

Китайската страна настоявала сделката да бъде пазена в пълна тайна и препоръчала "договорите формално да бъдат сключени с Алжир или Южна Африка", с които китайските компании поддържали търговски връзки, посочва вестникът.

На срещите на емисарите на Кадафи в Пекин била обсъдена и възможността на Либия да бъдат доставени ракетни системи "земя - земя" с малък обсег и зенитни ракети QW18, сходни по параметри с американските "Стингър", които могат успешно да се използват срещу нисколетящи самолети.

Франс прес посочва, че Китай, Алжир и Южна Африка са три от малкото страни по света, които все още не са признали Преходния национален съвет на Либия. Въпреки това миналата седмица китайският заместник министър на външните работи Чжай Чжун се е срещнал с втория човек в ПНС Махмуд Джибрил и е поискал новите  управляващи в Либия "да гарантират интересите на китайските компании в страната".

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
5
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Относно "Ройтерс", медията с която "промиват мозъци". Даже и тук във форумите, се вижда колко много "зомбирани" има, благодарение на "Ройтерс"!!!Тези които вярват че Кадафи е "лошият", това точно са, ограничените хора с "Промитите мозъци" !!!Лидерът на британските лейбъристи прави следното изявление по адрес на Ротшилд : Тази шайка кръвосмучещи *** се явяват основната причина за неизчислими беди и страдания в Европа през този век и натрупват своите огромни богатства главно чрез разпалване на войни между държави, които не би трябвало никога да се карат! Всеки път когато има проблеми в Европа, навсякъде където слуховете за война се разпространяват и човешките умове се изпълват от ужас от възможността за промяна и катастрофа, вие трябва да бъдете сигурни, че кривоносковците Ротшилд играят своите игри близо до този регион на безпорядък. Коментари като този всяват тревоги в Ротшилдите и затова те купуват агенция Ройтерс, за да имат контрол над медиите!!!Контролираната информация е по лоша от невежеството, защото умишлено заблуждава!!!
69
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
68, защо не отидеш да поживееш в Китай, да побачкаш по китайски и да получаваш китайска заплата, да видим после дали ще искаш да те оправят китайците.
68
0
 
9
 
! Отговори
Муамар преди 12 години
Поздравления за приятелския китайски народ!!!
67
1
 
6
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Китой ше ви оправи, ***!
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези така ми омръзнаха с техния водевил "демократична революция в Либия"! Всичко вече е ясно, маските паднаха, но защо продължават да бълват рекламно-дезинформационна помия? Голям праз, че някой имал договор друг да им доставя оръжие? Нали през цялото време Франция доставяше на "възстанниците" оръжие и инструктори в нарушение на решението на ООН и то си го признаха официално... Тези оръжия нали ги ползваха за убийство на хора от Либийская народ? Колко хора всъщност загинаха от миротворците НАТО?
65
0
 
4
 
! Отговори
до 65 преди 12 години
Да наистина китайците като цяло не са цвете и в исторически план и вобще! Но както винаги има едно "но" към момента по-голяма заплаха от американците няма. С действеята си показват само едно ,че по никакъв начин не се съобразяват със суверенитета на дадена страна когато гонят интересите си. Те даже не си дават и зор да се обясняват като преди години. Само решеват и ООН гласува резолюция в тяхна полза!
64
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе то и аз виждам къде е справедливостта, но в живота няма място за чувства ако искаш да оцелееш.Чудя се, нямате ли поне малко инстинкт за оцеляване та да видите че Китайците са заплаха и за самите нас...Отделен е въпроса, че ако им бяхте изучавали историята щяхте да раберете че няма по жестока нация от Китайците..
63
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама разбира се, че ще снабдяват бунтовниците с оръжие, вие какво си мислите? Тази Либия на Кадафи, която се дървеше на Европа и САЩ подлежи на разформироване. Какъв е тоя смешен плач, като че ли сте араби, мама му стара? Камилара се подиграваше с цивилизованите страни, а сега плаче, че не играели по правилата. Няма брат, такикатлъците са до време, после като заиграе сопата, правила нема. И Русия се отказа от него и призна ПНС.
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние отново сме на губещата страна.--------------- Интересно... На мене ми се струва, че не сме на страната на Кадафи? Или бъркам?
61
0
 
9
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!! преди 12 години
Ако изтеглят английските командоси,с тези пишман "бунтовници" е свършено!А и тези "възторжени" снимки ми втръснаха!Дано измислят нещо друго!:)
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВСеки от вас може да си плямпа каквото поиска, НО ИСТИНАТА Е ЕДНА И ТЯ Е ЧЕ САЩ ЛИЖАТ ТОПКИТЕ НА КИТАЙ, КОИТО СА ГОТОВИ ДА ПРОДАВАТ ОРЪЖИЕ НА "ГОЛЕМИЯ ИМ ВРАГ" И ПО ТОЗИ НАЧИН ОТНОВО ПОКАЗВАТ ДВОЙНИЯ СИ СТАНДАРТ И ПЕДАЛЩИНАТА СИ
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Свидетели сме на войната между БРИКС и НАТО..Ние отново сме на губещата страна. След 10-тина години, нещата ще са доста по различни. Къде е благоденствието дето само ни обещаваха с влизането в НАТО и ЕС, нама такова. Измукаха ни за да живеят те.
58
2
 
3
 
! Отговори
За качеството преди 12 години
...Ще правят *** ще правят и най-накрая ще правят най-качествените стоки на пазара!...И в Европа са разчитали на внос, но след 400г. на постепенен научен интерес, университети и приемственост сега САЩ и ЕС са ЕДИНСТВЕН източник на новости и технологичен прогрес. Тъй наречените развиващи се икономики само ги копират доколкото могат, но все пак го правят по-евтино. Кога ще се роди нещо наистина ново в Китай, Индия или Бразилия бъдещето ще покаже?
57
1
 
9
 
! Отговори
песимист преди 12 години
Освен това не виждам на снимките саветски автомати! Това за мен са си М16 или М4 незнам точно не разбирам от оръжие! Много загадачно седи и момента с постоянно показваните пикапи с които разполагат бунтовниците. Аджаба откъде се сдобиха с тези оръжия в уш внезапния конфлик Репортажите на пресата (които са изцяло френски, британски и американски) съм склонен да не вярвам дори на 50 % от видяното. Защото пропагандата и манипулираните репортажи в такива конфликти е доказано във времето и историята
56
2
 
6
 
! Отговори
песимист преди 12 години
Освен това налаганите от ООН санкции и резолюции по никакъв начин не показват безпристрасност и обективност! В момента ООн е една сервилна на щатската политика организация която легитимира всяка нейна намеса във вътрешните работи на суверенна държава каквато беше Либия. Такаче ООН почва да губи легитимност не само пред Китай но и пред света като цяло! А Китай може да не изразяват гласно политиките си, но ги прилагат.
55
3
 
3
 
! Отговори
песимист преди 12 години
Аз пък немога да разбера как може да има хора които постоянно защитават агресорите които *** *** по целия свят!? Как можеш да защитаваш най-големия продавач на оръжие в целия свят!? Какво си мислите,че САЩ продават само американско оръжие ли!? Явно има доста неориентирани хора със слаба обща култура на кото им даставя удоволствие трепането на хора по света за щяло и за нещяло! Като ви харесват демократичния начин за налагане на свободи по света прилаган от САЩ запишете се в армията им!
54
1
 
2
 
! Отговори
до Да ама не... преди 12 години
Количествените натрупвания модят до качествени изменения! Ще правят *** ще правят и най-накрая ще правят най-качествените стоки на пазара!
53
3
 
4
 
! Отговори
Руснак преди 12 години
И като неутрализира голям процент ще ти забави изпарението с 10 минути. ***.
52
0
 
4
 
! Отговори
До 32 преди 12 години
Умнико, това на снимката е само леко стрелково оръжие. Истински важното въоражение - артилерия, авиация и бронетехника, е съветско.
51
7
 
5
 
! Отговори
$$$ преди 12 години
Е къде им е оръжието на тая зелена кадафиска армия нали могат да избия 10000 пъти бунтовниците какво стана??? А пък този коментар 47 Ей руснак скоро ще дойде време когато руските ядрени ракети няма да имат никакъв ефект! САЩ са единствената страна в света която има противодействие срещу руския ядрен арсенал и е способна да неутрализира голям процент от стратигическите ракети на русия!