Трусът във Вранча е бил с магнитуд 5,1 по Рихтер

Засега няма данни за жертви и материални щети
Обновена: 4 окт 2011 10:10 | 4 окт 2011 08:40,
44
Трусът във Вранча е бил с магнитуд 5,1 по Рихтер
Снимка: Reuters

Земетресението във Вранча е било с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер. Регистрирано е тази сутрин около 5,40 ч. местно време в Източна Румъния. Не е причинило щети или жертви, заявиха властите, цитирани от Франс прес.

По-рано от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН съобщиха пред БТА, че магнитутът му е бил от 4,8 степен.

Трусът е бил усетен в Букурещ, където също няма информация за материални щети и жертви, заяви столичната полиция.

У нас земетресението е усетено слабо в Североизточна България, в областите Русе, Силистра и Разград.

Още по темата

"Трусът с магнитуд 5,1 беше регистриран на дълбочина 130 км. Последният с такъв магнитуд беше през 2009 г. Това земетресение е от обичайния тип за зоната на Вранча", заяви за АФП говорител на Националния институт за изследвания и разработки в областта на физиката на Земята Мирча Радулян.

Румъния е разположена в сеизмична зона, уточнява агенцията.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Smaiki преди 12 години
Аве преди да пишете проверете малко колко е бил магнитута ве хора, знаете ли колко е разликата в силата му от 4.8 колкото е в действителност труса до 5.1 а, а още от сутринта в 7:00 се знае6е то4но колко е магнитута му, както 4е и дълбо4ината му е 150км
42
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 12 години
Иначе си прав, ядрената енергия е евтина (това е безпорно), но ако стане катастрофа, кой ще плаща цената - предполагам аз и ти. Икономически гиганти като Германия и Япония слагат край на ядрените си програми, ние се правим пак на мъже.
41
0
 
1
 
! Отговори
:") преди 12 години
И да приемем,че си прав, в момента внасяме газ, петрол от Русия, както и ядрено гориво, а отработеното такова се складира там (за експеримента в АЕЦ Козлодуй можеш да прочетеш какво казва Георги Котев). Според теб обвързването на всички възможни енергийни нужди на страната с Русия не е ли робство, то дори само по тази причина не трябва да се строи. Освен това видя какво стана с газа, как не им дремеше да го спрат и как Р. Овчаров подписа мега неизгодния 30 годишен обвързващ договор.
40
0
 
0
 
! Отговори
:") преди 12 години
Стига де, сериозно, какво да прочета, че електрически автомобили има и от 100 години ли ? Или че след 10 години няма да има къде да се съхранява използваното гориво от Аец (включително и от Козлодуй, какво остава за Белене), къде ще си го сложиш, у вас ли? Хранилище има ли в България, а хората съгласни ли са, знаят ли за това. На фона на "безвредните" АЕЦ- и, щетите за околната среда от др. източници са нищожни.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Казах ти-помисли преди да пишеш. Както се чудят турците, така и ще я построят. Ако не си запознат по физика да ти кажа, че алтернативните източници в скоро време няма да изместят ядрената енергетика при това непрекъснато покачване на потребността. А и както казах-алтернативните източници (визирам слънчеви и вятърни ел. централи) не са чак толкова безвредни за околната среда и природата като цяло. Вземи да прочетеш по въпроса.
38
0
 
1
 
! Отговори
хахааха преди 12 години
Моля те, тези филми ги предавай на някой кандидат - патриот 2 клас. С какво да сме зависими от Турция, та те още не са си започнали строежа, може и да го преосмислят, не мислиш ли ? Светът се насочва към алтернативни източници на енергия, ти бързаш да строиш опасна централа, и ставаш зависим за ЕНЕРГИЙНИ ДОСТАВКИ от 70 на 90 % към Русия, щото все едно сега не си с вързани ръце. Какво енергийно турско робство те гони бе човек, каква енергия внасяме от там - газ ли, петрол ли, ток ли ?
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ти искаш да си зависим от Турция ли? Замисли се защо турците ще строят АЕЦ точно до границата ни? В момента ни стига енергията защото имаме Козлодуй. А след него? Запитай се когато навлязат електромобилите потреблението с колко ще скочи. Преди 30г потреблението е било едно, сега е друго, а след 30г ще е съвсем различно. Който си осигури поне частична (пълна не може да има) енергийна ефективност сега, той няма да е зависим от съседитев бъдеще. Иначе ни предстои ново турско робство-енергийното.
36
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 12 години
А ти мислиш ли, че на някой изобщо ще му пука как ще направят централата, след като прибере милиони и милиарди комисионни ? Изобщо какъв е смисъла от Белене, при застаряващото и намаляващото население на България, при положение, че и сега си покриваме нуждите? Чел ли си доклада писан преди 30 години ? А за злоупотребите в АЕЦ Козлодуй чувал ли си, а знаеш ли, че дори не е трябвало и там да се строят толкова много блокове ? Същите хора говорят едни и същи неща, времето е друго, да им вярвам ли ?
35
1
 
13
 
! Отговори
ан преди 12 години
ПО СТАРИТЕ ПОМНЯТ КАКВО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ НИ УДАРИ ПРЕЗ 77 ГОДИНА МАРТ МЕСЕЦ ТОЧНО ОТ ТАЗИ ПЛАНИНА ВРАНЧА. ДАНО НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ СЕ ПОВТОРИ ТОВА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ. ИМАШЕ МНОГО ЖЕРТВИ НО ТОГАВАШНИТЕ КОМУНИСТИ СКРИХА ИНФОРМАЦИЯТА.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ЗАЩО ГО НЯМА В КАРТАТА НА ГУГЛЕ ЗЕМЯ--ИМА ВС ЗЕМЕТР ОТ 5 СТ НАГОРЕ
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 12 години
В с. Борисово Русе окръг не съм го усетила - спах .......
32
9
 
1
 
! Отговори
ехх преди 12 години
нормално да ги тресе в Румъния,ония от горе или тоя отдолу се е ядосал на всичкото роми,***,***,купанар,калайджия и т.н. и иска да ги наказва !!! Скоро и в турция ще ги тресне яко
31
4
 
4
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Очевидно в Белене спят дълбоко.Както и в цялата ни нещастна Родина.Щом оставяме червената мафия да ни "управлява" все още.Включително и енергийната.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти мислиш ли, че централата ще я направят без задължителните диги и отводнителни системи съобразени с географското положение? Или мислиш, че инженерите трева пасат. След като Козлодуй е една от най-надеждните в източна европа (според чужди изследвания), мислиш ли, че новата ще по-малко надеждна? След като строителството ще се наблюдава под лупа от ЕС за всички нови изисквания. Относно алт. източници-не си мисли, че са много екологични. И те са балон като енергоспестяващите крушки...
29
2
 
3
 
! Отговори
оххх преди 12 години
абе какви вълни по 30 метра ? то тук и един метър над нивото да се вдигне реката и залива всичко наоколо. като не живееш на брега на Дунав, няма как да знаеш това.изобщо не споря за надежността на сегашните централи, говоря за бъдещите. защо Германия спира централите си до 2022 год и минава на алтернативни източници ?
28
2
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 12 години
Чакай сега, от какво ти става зле? Централите издържаха ли на 9 по рихтер-издържаха. Това, че не са предвидени за вълни с височина над 30м е друга тема. Кога си виждал вълни 30м в Дунав ми кажи? Айде мислете малко с тези глави.
27
0
 
14
 
! Отговори
az преди 12 години
АЕЦ Черна вода е толкова близо искрено се надявам, че Румънците са строили здраво
26
5
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
не ми говори за Япония, че ми става зле.. като включат системите за защита и какво става ? ако и тук има генератори под нивото на реката ? пази Боже
25
2
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 12 години
Точно така е. Обаче много хора реагират първосигнално на темата Белене, вместо да се замислят малко.
24
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само луди ще строят АЕЦ Белене в сеизмична зона и после ще треперят при всяко земетресение.