Почина основателката на кубинската група „Дами в бяло”

Лаура Полан създаде дисидентското движение
Обновена: 15 окт 2011 09:08 | 15 окт 2011 09:07,
5
Почина основателката на кубинската група  „Дами в бяло”
Лаура Полан. Снимка: Reuters

Лаура Полан, една от основателките на кубинската дисидентска група "Дами в бяло", почина на 63-годишна възраст в болница в Хавана, съобщи Ройтерс.

Полан беше приета в болница с белодробно заболяване и дишаше с респиратор от 7 октомври, а вчера бе съобщено, че състоянието й се е влошило.

"Това е наистина лоша вест за правозащитното и продемократично движение. Това е непоправима загуба", заяви Елисардо Санчес, лидер на независимата Кубинска комисия по човешките права.

Бивша учителка, Полан се превърна в един от изявените дисиденти в Куба, след като съпругът й и 74 други опоненти на режима бяха пратени в затвора по време на репресиите, известни като "Черната пролет" през март 2003 г.

Скоро след арестите "Дамите в бяло", облечени в бяло и носещи цветя, започнаха да правят мълчаливи шествия всяка неделя в Хавана с искания членовете на семействата им да бъдат освободени.

Всичките 75 души, които получиха присъди между шест и 28 години затвор, бяха освободени - повечето от тях след споразумение между Католическата църква и правителството миналата година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
а преди 12 години
Може и да са й помогнали "прочутите" кубински медици. Много рано си отиде, пък те твъдяха, че в Куба прогължителността на живота е една от най-високите в света.
4
0
 
2
 
! Отговори
Кънчо преди 12 години
куба либре от *** майкопродавци!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много вълнуваща,интересна и важна новина.Целокупния българки народ ще е в траур 2 седмици и ще скърби.
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лека полека и тихомълком ще почнат неудобните на кубинското фанатично комунистическо правителство да "разболяват" с фатален край дисидентите, техните съпруги и привърженици.
1
0
 
2
 
! Отговори
kir преди 12 години
ъ.......?????????!!!!!!!!!!!!