Последните дни на Муамар Кадафи

Не се страхуваше от смъртта, твърди шефът на охраната му
Обновена: 21 окт 2011 14:44 | 21 окт 2011 10:40, Елка Василева
108
Последните дни на Муамар Кадафи
Снимка: Архив Reuters

Муамар Кадафи се тревожел силно от събитията в Либия, но не изпитвал страх за собствения си живот.

Това каза в интервю за телевизия „Ал Арабия“ бившият шеф на службата за охрана на бившия либийски лидер Мансур Дао, който беше заловен от силите на Преходния национален съвет вчера.

Дао, който е роднина на Кадафи, е бил заловен при опит да пробие обкръжението и да напусне Сирт с колона автомобили с поддръжници на Кадафи.

Още по темата
20 окт 2011 15:14
375

По думите на Дао, Кадафи е решил да се прехвърли в родния си град Сирт веднага след като формирования на въстаниците навлязоха в Триполи.

Кадафи не е участвал в ръководенето на бойните операции. Цялостното ръководство е било дело на неговия син Мутасим.

„В самото начало в града имаше много наши привърженици, но с наближаването на отрядите на въстаниците и началото на обсадата хората постепенно започнаха да напускат Сирт. Семействата с деца заминаваха, ние не пречехме на това и позволихме на въстаниците да снабдяват нуждаещите се с храни и гориво“, каза Дао.

Кадафи и най-близките му сподвижници живеели в обикновени къщи, периодически сменяйки местоположението си от съображения за сигурност.
Посланията на полковника с призиви за борба, излъчвани от телевизия „Ар Рай“, били предавани по спътникова връзка.

Положението силно се влошило през последните дни, след като беше напълно обсаден районът, в който се намирали поддръжниците на Кадафи.

„Решихме да се измъкнем, след като бяхме обкръжени и мястото вече не беше безопасно. Искахме да стигнем до съседния район Джариф.

На излизане от града обаче бяхме подложени на мощен обстрел и отново бяхме обкръжени. Всичките ни автомобили бяха унищожени.

Трябваше да се разделим на групи. Пеша ние тръгнахме към Джариф.

Аз бях с Кадафи и министъра на отбраната. С нас беше и малка група охранители.

После бях ранен и изгубих съзнание. Какво се е случило след това, не знам“, каза генералът.

На въпрос на журналиста от „Ал Арабия“ дали Кадафи е изпитвал страх пред лицето на неминуемите смърт или плен, бившият шеф на охраната му отговори отрицателно: „Не, не се страхуваше“.

По думите на Дао бившият либийски лидер силно се тревожел от случващите се събития и многобройните жертви.

Тук журналистът отбеляза, че е „странно да се слуша за тревогите на Кадафи, когато по време на конфликта вие убихте 50 000 души“.

„Кой е казал, че сме убили 50 000 души? Вие, телевизиите „Ал Арабия“ и „Ал Джазира“, предавате невярна информация“, отговори Дао.

Той каза, че представителите на Преходния национален съвет се отнасят добре с него и тъй като е ранен, му е оказана медицинска помощ. На кадрите се вижда, че бившият шеф на спецслужбите на Кадафи има синина под окото, посочва РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: Ударът срещу Кадафи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така умират героите........На смелият враг се дължи уважение!А иначе, добре ги потупаха Либийците, писна ми Европейците да живеят по зле от арабите заради това че седят на петрол и изнудват..
19
31
 
14
 
! Отговори
нн преди 12 години
За тия, дето ревете за Кадафи, помислете върху това колко стотици хиляди невинни хора е убил, след какви зверски мъки и изтезания са издъхнали жертвите, колко семейства е почернил и колко съдби е разрушил. Един терорист и престъпник. Нима случилото се с медицинските ни сестри не е показателно за това що за изверг беше?
18
1
 
6
 
! Отговори
пацо преди 12 години
Много точен анализ.
17
21
 
13
 
! Отговори
123 преди 12 години
и кадафи и цялото му обкръжение са напълно изперкали, живеещи в свой собствен свят, далеч от реалността. като е бил толкова смел, защо години наред се криеше в шатрата си в пустинята, защо в триполи отсядаше в казарма, оградена с висока ограда, защо пред входа на казармата стояха танкове. не знам за държавен глава, който спи в казарма, пази се от танкове и страхува да се покаже пред народа си и пред света. Показваше се само по телевизията, да те чете *** си речи с часове
16
2
 
8
 
! Отговори
ДО 11 преди 12 години
НЕ ОБЯСНИ ТИ МОЛЯ ТЕ.ИЛИ НЯМА КАКВО ДА МИ ОБЯСНЯВАШ ТЕ ПО НОВИНИТЕ КАЗАХА.
15
19
 
12
 
! Отговори
! преди 12 години
Този *** има 30 двойника, вярвате ли, че е убит наистина?
14
1
 
32
 
! Отговори
Заинтересован преди 12 години
А сега бензина кога ще поевтенее?
13
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Странно е как набедените за демократи в България изпитват дива радост от бруталното убийство на човек без съд и присъда.
12
0
 
19
 
! Отговори
Читател преди 12 години
Бившият шеф на охраната на Кадафи - Дао каза, че представителите на Преходния национален съвет се отнасят добре с него и тъй като е ранен, му е оказана медицинска помощ. На кадрите обаче се вижда, че той има синина под окото. Ами в пукотевицата се спънал човекът и паднал. А Кадафи не е разстрелян - той минал пред някакъв хлапак, който пробвал пистолета на полковника дали може да стреля. И не е влачен преди това от заловилите го въстаници, както някои агенции съобщават...
11
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мой приятел работи преди години в Либия. Разказа ми, по-тоталитарна държава от нея е вероятно само Северна Корея. Полицейски кордони навсякъде, спират те всеки 20 км ако пътуваш с въпроси къде отиваш и при кого. И ако някой не им хареса, просто го изкарват от колата и той изчезва. Пустинята е необятна. Българският тоталитаризъм въпреки явния си терористичен характер спрямо собствения си народ е бил направо Западна Европа, сравнен с Либия. Доносници и ченгета определят кой да живее и кой не.88
10
6
 
4
 
! Отговори
..Анонимка.. преди 12 години
До истината: Незнам мъж или жена си , ама много си КУХ-а, и няма как да разбереш дори и да то го обясня, защо си КУХ.
9
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте палата на Кадафи в триполи и тогава кажете, че не се е страхувал Кадафи от смъртта! Цял живот е треперил някой да не направи покушение срещу него и е имал много по сериозна защита и от американския президент!
8
6
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До злобните *** , които се радват на мерзавското убийство на Кадафи ще кажа Той знаеше съдбата си ! Беше предупреден беше му предложено да напусне Либия С милярди долари официална покана и защита имаше и от президента на Венецуела Уго Чавес Кадафи твърдо каза - предпочитам смъртта на мъченик и да остана в родината си верен в идеите и правотата си , дори да жертвам и синовете си Всички които го познаваха лично твърдяха че така ще постъпи така и стана Просто ви питам злобарчета Колко от Вас биха постъпили така ? Замислете се ! А ако знаете че плюс Вашата сигурна смърт чрез линчуване от диваци същата съдба ще имат и децата Ви ? Дали нямаше да грабнете милионите и семейството си и да избягате? Аз знам отговора И преди да плюете по паметта на тоя *** камилар се замислете Вие ли Европейци имате по стойностна ценностна система и вяра ? Или простия камилар И кой струва повече
7
3
 
45
 
! Отговори
Жорж преди 12 години
Вие, американците, как започнахте необявената война със суверенна държава, каквато беше Либия? Издействахте си от ООН да контролирате коридор, в който либийците да бъдат с гарантиран живот, сетне хванахте Камерън, Саркози и Берлускони и направихте цялата територия на Либия "коридор" за бойната авиация и командосите на Алианса!Относно смъртта на М.кадафи: Нали преди няколко дни държ.секретар на САЩ г-жа Хилъри Клинтън заяви, че иска до дни Кадафи жив или убит! Е, хванаха го жив, а сетне се оказа, че "малко" е убит! На това демокрация ли се казва или неоколониализъм! И точно тези от Амнести интеренешънъл, които се правят на светата вода ненапита, да не се окаже, че са агенти на американските специални служби! Кой докладва на USA за износа на оръжие: нали такива *** като "еврейчетата " на Сорос и Амнести интернешънъл. И кой им дава заплати на тези чиновници: от България ли; хайде да не говорим с какви пари се издържат!
6
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жалко! Отиде се един от малкото останали истински хора! Либия никога няма да бъде нормална държава!
5
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината по телевизията никога няма да разберем, не сме били там и също не може да сме сигурни... Но в едно съм сигурен - в чудовищната алчност и лицемерие на запада!
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че е тиранин спор няма, но кой по-добре от него ще обслужва запада ?
3
3
 
31
 
! Отговори
RAZ DVA преди 12 години
Kadafi go ubiha zverski,tva e
2
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голям герой, бе. Направо нашите *** да му дадат втори орден "Стара планина" посмъртно.
1
12
 
43
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 12 години
Ще ви кажа истината.Въпреки ,че способността да разсъждава ,да мисли и чете м/у редовете, трябва всеки сам да има,а не да приема всичко казано по новините за чиста монета.В случващото се винаги има политика,предателство,доносничество,шпионаж,контрашпионаж,лъжи,борба за власт интереси и т.н т.н.Да виждате просто една заслужена смърт на един лош диктатор е наивно и глупаво и дразнещо.Маса пари се хвърли само за да се смени диктатора.Те Американците си мислят,че новия диктатор ще им играе по свирката и ще им дава нефт без пари.Тия от тоя преходен съвет ще се окажат терористите дето сваляха самолети за да предизвикат запада срещу Кадафи и да му вземат столчето и петролчето.Разбира се само времето ще покаже,какъв авто гол си вкараха Американците и колко глупави са ,че се хванаха на тоя номер.Уж имат един куп шпионски сателити,а допуснаха да бъдат подведени много жестоко.Сега когато парите от петрола почнат да влизат при терористите от преходния съвет ,логично тероризма ще се развихри .Защо съм сигурен ли? - Ами само защото Американците колкото и да са Агресори,те искаха да видят Кадафи зад решетки унизен.Така ще покажат величието на САЩ.Самите Американци винаги са се били в гърдите,колко са демократични и никога не биха убили някого толкоз явно и брутално.Когато поръчват убийство ,то никой не разбира,още по малко безумие е да го поръчат по медиите.Тяхното мото е Справедливост изразяващ се в уж честен съдебен процес.Самия факт,че се чакаше някой от президенството или сената да се изцепи ,че иска Кадафи мъртъв за да го убият следващия ден говори ,че през цялото време преходния съвет е знаел точното му местонахождение.Така цял свят сега обвинява САЩ в убийство.Тия либийци са хитри и лъжат като дърти ***,а Американците бяха водени за носа още от случая локърби.Сега Американците никога нямат да имат очи повече да тръгнат срещу така наречения преходен съвет,защото самите те ги издигнаха.И без това са достатъчно очернени като агресор никога няма да признаят грешката си,нали именно заради славата си на агресор се принудиха да използват Саркози за да нападнат,а те да се правят на света вода ненапита,но хората пак не се хванаха.Не е тайна,че вече никой не иска войни,дори американския народ не одобрява вече нападенията над други страни.Жаждата за НЕФТ е толкова очебийна,че няма как да се скрие от обществото и няма как да не бъде осъдена.Наистина съм притеснен от това, което ще последва близките години.Дано някак си тероризъмът не ни засегне.