Гола блогърка скандализира Египет

Момичето протестира срещу лицемерието и консервативността на новите управници
15 ное 2011 15:50, Елка Василева
7
Гола блогърка скандализира Египет
Снимка: Архив Reuters

Скандал, породен от гола блогърка, разтърсва от няколко дни Египет, пишат вестниците "Кориере дела сера" и "Фигаро".

Преди броени дни двайсетгодишната студентка от Американския университет в Кайро Аля Магда ел Махади качи осем провокативни снимки в блога си в интернет. На тях тя позира гола, само с червени обувки и черни фигурални чорапи.

Момичето се определя като привърженик на светската държава, като феминистка, симпатизантка на либерализма, вегетарианка, индивидуалистка и истинска египтянка.

Тя твърди, че чрез голите снимки протестира срещу лицемерието и консервативността на новите управници на Египет. Блогърката допълва, че се е съблякла и за да протестира срещу насилието в обществото, срещу продължаващите прояви на расизъм и сексуалните посегателства над жените.

Голият протест веднага породи множество реакции в страната. Блогът на Аля Магда вече беше посетен от 100 000 души.

Мнозина в Египет приветстваха куража на момичето, но други изразиха съмнение, че чрез провокативните снимки тя може да предизвика големи промени в страната и да подобри положението на египетските жени.

В блога си Аля Магда твърди, че е приятелка на Карим Амер, виден блогър от град Александрия, който беше осъден през 2007 г. на 4 години затвор заради обиди срещу исляма, публикувани в блога му.

В блога си Аля Магда отправя призив и за освобождаването на блогъра Маикел Набил, пратен в затвора неотдавна заради критики срещу военните, които управляват Египет след падането на Хосни Мубарак. Маикел Набил от известно време провежда гладна стачка в затвора.

"Ако Аля Магда е действително тази, за която се представя, то това означава, че тя идва от ултрасветските среди, които искат да разчупят всички табута", казва видният египетски блогър Исандер ел Амрани, списващ блога The Arabist.

"Това е много смело от нейна страна, но не съм сигурен, че е добре за каузата да се асоциира голотата със защитата на светските устои на държавата", допълва блогърът и казва, че се страхува за съдбата на Аля Магда. Негови колеги наричат постъпката на младата блогърка социално самоубийство.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Египетблогърка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
От N5 преди 12 години
Изтрили са ми линка, въпреки че беше излязал!Ок, да пробваме така: 18+ !!! tinyurl/ccpyekc !!!18+
6
3
 
4
 
! Отговори
:) преди 12 години
Кой хитрец дава минуси, на тези точни коментари ?
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на мацката!Айде черпете по една бира:
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напиши и името в Гугъл и ще ти излезе. Само че го има снимано и гаджето и - пак голо естествено. Да те предупредя да знаеш, ако не искаш да гледаш гол арабин!
3
2
 
11
 
! Отговори
:) преди 12 години
Днес,каде е голата мадама ?
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали искаха демокрация и свобода на словото? - Те това е!
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
4 години затвор за обида срещу исляма значи. Иначе да пребие жена си че погледнала през прозореца го смятат за много праведно.