20 загинали при сблъсъците на площад Тахрир в Кайро

Близо две хиляди души са пострадали
21 ное 2011 12:36, Елка Василева
5
20 загинали при сблъсъците на площад Тахрир в Кайро
Снимка: Reuters

Двадесет са загиналите през последните два дни на площад Тахрир в Кайро при сблъсъците между демонстранти и полицията, съобщи египетското здравно министерство. Ранените са близо две хиляди.

Причина за смъртта на тези хора са както огнестрелни рани, така и задушаване със сълзотворен газ, посочва РИА Новости.

Днес на площад Тахрир се подновиха сблъсъците между демонстрантите и полицията пред сградата на МВР. Силите на реда използваха сълзотворен газ и нападнаха полева болница. Протестиращите натрошиха уличната настилка и хвърляха бетонни късове срещу полицаите.

През уикенда на Тахрир избухнаха най-ожесточените и кървави сблъсъци между протестиращите и полицията от времето на народното въстание през януари 2011 г.

Главното искане на демонстрантите е по-скорошно предаване на властта от военните на гражданско ръководство.

Протестиращите контролираха площад Тахрир в центъра на Кайро два дни, но снощи полицията предприе поредния, най-добре организиран опит за прочистване на площада.

След бронираните автомобили на площада навлязоха десетки полицаи с палки. Те хвърлиха гранати със сълзотворен газ срещу протестиращите и започнаха да ги преследват и да задържат онези, които не успяха да избягат.

В интернет се появиха видеа, на които се вижда как военните и полицаите бият протестиращи.

След края на полицейската атака обаче демонстрантите отново се върнаха на площада и броят им дори се увеличи. През нощта демонстрантите и полицаите постигнаха временно примирие за няколко часа, за да могат да си починат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха така! Значи срещу 'диктатора' Мубарак имаха право да протестират навсякъде, тогава онова беше 'революция', 'арабска пролет' и т.н. А сега вече нямат, защото вече не са 'революционери' и 'бунтовници', а са '***', 'хулигани' и 'терористи'! Тогава всяко убийство беше, защото 'диктаторът избиваше собствения си народ', а сега вече е 'в защита на правата и ценностите на демокрацията'. Браво, просто страхотно, докопват властта и забравят къде са били! Доста познато изглежда......
4
4
 
2
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
*** му работа
3
0
 
5
 
! Отговори
buumzz преди 12 години
почиват си и почват боят свежи, и тук трябва да пробваме, първо с боя обаче
2
0
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
През нощта демонстрантите и полицаите постигнаха временно примирие за няколко часа, за да могат да си починат.Е това изби рибата.
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ei tva e mana