Директорът на АЕЦ "Фукушима" се оттегля по здравословни причини

Не се съобщава какво е заболяването на 56-годишния Масао Йошида
Обновена: 28 ное 2011 14:05 | 28 ное 2011 13:52, Елка Василева
6
Директорът на АЕЦ "Фукушима" се оттегля по здравословни причини
Снимка: Архив Reuters

Директорът на японската АЕЦ „Фукушима“ Масао Йошида напуска поста си по здравословни причини и от 1 декември на негово място официално ще бъде назначен 54-годишният Такеши Такахаши, досегашен ръководител на ядрените инсталации, съобщи компанията ТЕПКО (Tokyo Electric Power - TEPCO), цитирана от Франс прес.

В съобщението не се посочва какво е заболяването на 56-годишния Йошида, който в момента се намира в болница. Той ще запази поста си в ядреното подразделение на ТЕПКО, но вече няма да оглавява ядрената централа, пострадала от земетресението и последвалото цунами на 11 март.

Масао Йошида неизменно ръководеше ликвидационните работи след аварията в централата, като щабът му се намираше в укрепено здание на територията на комплекса, уточнява ИТАР-ТАСС.

Досега ТЕПКО е признала, че няколко души, работили на обекта, са били облъчени над разрешените норми, включително при спешните акции, но няма нито един смъртен случай като пряко отражение от радиацията.

Трима работници от централата са починали по други причини, както и двама служители в деня на труса и цунамито, при които общо 19 500 души загинаха или изчезнаха в опустошения район.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: ЯпонияАЕЦ Фукушима
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По време на трагедията във Фукушима най-вече разбрахме какво е било положението в Чернобил и колко лоши са били онези чичковци, които са крили от нас. Даже в България е имало процес /единствен по рода си в света/.За Фукушима, уви, ще чуваме занапред, колкото и да мълчаха тогава, съобщаваха само как изпомпват вода и за ремонтните дейности. И че - ноу проблем наоколо.
5
0
 
3
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
За съжаление, положението във Фукушима е много фукушиба. Измервания на радиационното ниво около централата от края на миналия Юли отчетоха радиоактивно замърсяване 30 пъти по високо от това на Хирошима, непосрествено след атомната бомба. В момента около централата не могат да се ползват стандартни гайгерови броящи, защото нивото на радиацията е извън горната граница на уредите! Според експертите по ядрените реактори Пол Гантер и Хироаки Койде Фукушима преживява "Китайски синдром".
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много сте плиткоумни бе въздесъщи коментатори.То и коментар не е вашето,
3
1
 
3
 
! Отговори
еййй..... преди 12 години
Големи лъжи, ще каже човек, че там е курорт с минерална вода.Не големи, гигантски лъжи са това. И в медиите - нито дума отдавна. Всяко чудо - за 3 дни.Да, ама това беше радиация, а не земетресение.
2
1
 
5
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Нали един пи вода от централата демонстративно. Не беше ли тоя?
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да дойде в Козлодуй. Ще го използваме за ядрено гориво.