Турция прекъсва всички официални контакти с Франция

Причината е закон за криминализиране на отричането на арменския геноцид
Обновена: 22 дек 2011 18:39 | 22 дек 2011 18:35, Красимир Ангелов
835
Турция прекъсва всички официални контакти с Франция
Реджех Ердоган. Снимка: Reuters

Турция отзовава посланика си от Франция и обяви, че прекъсва всички официални контакти с Париж, информират световните агенции.

Причината за влошаването на двустранните отношения стана закона, който предвижда криминализиране на отричането на геноцида, одобрен от долната камара на френския парламент днес, обяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган заяви, че Турция отменя всички икономически, политически и военни срещи с Франция и че Анкара ще замрази военното си сътрудничество с Франция, като прекрати съвместните учения и отмени разрешенията за достъп на френски военни самолети и кораби до турските летища и пристанища, предаде АП.

Планирана за януари среща за икономическо сътрудничество между двете страни също е отменена.

Турският премиер бе категоричен, че вероятно ще последват и други ответни мерки.

Още по темата

Законопроектът, който третира като престъпление отричането на геноцида над арменците от страна на османските турци по време на Първата световна война, беше приет днес от френското Национално събрание, като предстои да бъде гласуван в Сената през 2012 г.

Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция обаче отрича геноцида и твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000.

Ердоган нарече законопроекта "расистки", "дискриминиращ" и "ксенофобски" и каза, че той е "отворил рани" в отношенията с Париж, които "трудно ще могат да бъдат излекувани", предаде Ройтерс.

"Ние нямаме геноцид в нашата история", категоричен бе Ердоган пред журналисти в Анкара.

"Ние ще разкажем на света за френските жестокости, които бяха забравени", закани се турският премиер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


835
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
696
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Официален Париж отрича новият закон да има някаква връзка с предстоящите догодина президентски избори във Франция. В това обаче не е убеден напр. в-к Льо Монд, който написа, че с това се цели да бъдат спечелени гласовете на арменците.Външният министър Ален Жупе се oпита да намали вредите: в телефонен разговор с турския си колега Давутоглу той е определил закона като ненужен.
695
3
 
5
 
! Отговори
От 718 преди 12 години
Малееее, много далеч сте от истинските правни принципи в ЕС- да се обявява прелюбодеянието за престъпление...ХАХАХА - И ТУРЦИТЕ СЕ НАДЯВАТ ДА ВЛЕЗНАТ В ЕС- ще го гледате , уважаеми турци, ЕСто през крив макарон:) Нямало нарушение на човешките права в законите ви, а;) МНОГО СТЕ ЗЛЕ - шериат/ ислямска правна система/ и право на ЕС са 2 противоположни неща:)
694
1
 
1
 
! Отговори
До 717 преди 12 години
Ама сте и нагли, бееее :) Явно си турски гражданин и ако пишеш, че е имало арменски геноцид, попадаш в приложното поле на чл.301 от турският НК, независимо, че пишеш във бг. вестник- нали през 2005г. беше /мисля/ последната поправка във вашият НК с цел да се хармонизира с европейската наказателно - правна доктрина;)"Кодексът едва получи одобрението на депутатите, като в един момент се наложи да бъде изтеглен от парламента, след като ЕС възрази срещу предложенията да се обяви прелюбодеянието за престъпление.Кодексът едва получи одобрението на депутатите, като в един момент се наложи да бъде изтеглен от парламента, след като ЕС възрази срещу предложенията да се обяви прелюбодеянието за престъпление.Промени бяха внесени в последната минута и след оплаквания от журналисти, че някои текстове налагат прекалено големи ограничения върху свободата на медиите.Наистина, в новия кодекс все още се предвиждат наказания за обида на държавните структури и публикация на материали "противоречащи на фундаменталните национални интереси".
693
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никакъв арменски геноцид не е имало. Арменците са били изселени насилствено от правителството на младотурците през войанта с арменците за периода 1915-1917 година и при това изселване за тези няколко години е имало много жертви от глад и мизерия, турците говорят за 200 хиляди, арменците за 1 милион, вероятно истината е по-средата. Не е имало геноцид в смисъл на масови избивания от армия на цивилни. Турците отдавна са се извинили за тези действия, някога Кемал Ататюрк е обявил този период за позор в историята на Турция, а сега турският президент отиде на крака в Ереван да се извини на армнеците. Всичко това е игра на Саркози с арменските гласове има половин милион арменци във Франция. Закона е гласуван само от 50 депутата и само 40 са били за, като френския парламент е 577 депутата, всички останали са напуснали залата за гласуването и са бойкотирали.
692
1
 
5
 
! Отговори
До 715 преди 12 години
Не прибягвай, комши , до вашият изпитан метод - да се пишете за българи и уж да говорите от името на българите:) Много ви падна нивото напоследък- трудно ви е даже вече да се прикривате:)
691
5
 
11
 
! Отговори
999 преди 12 години
Само Турция!!!А-Т-А-К-А!Само като видя рекордния брой коментари,мога да отбележа,колко сме назад тука в България.Колко сме завистливи,злобни та чак болни.... Сещам се за интервюто което дал холандския премиер,поместено в един блок -Защо Холандия неиска България в шенген? Защото... Прочете всички и ще видите!Ако всички заставахте така зад всеки български проблем,днес нямаше да сме на този хал.Но явно на нас не ни стиска - освен това,да лаем срещу другите.Давайте българи!Само така шъ съ оправим!
690
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Франция има принципи и едно послание - всяка страна може да направи усилие да интерпретира по нов начин миналото си. Франция не дава уроци на никого, но и не иска уроци в замяна, продължи Саркози.По думите на френския президент страната му защитава категорично суверeнитета на своята политика. Франция има своите убеждения- правата на човека, уважение към миналото
689
1
 
4
 
! Отговори
До 712 преди 12 години
Ако някой турчин каже"Евалла на България", значи има надежда за Турция! :) Так ще покаже, че неоосманизма на Ердоган е политическа доктрина, която турците не подкрепят и има надежда за тях да влезнат в ЕС:) Нещо по въпроса за износа на Турция за ЕС да кажете или за инфлацията на турската лира, както и за огромният ви държавен дълг;)
688
1
 
1
 
! Отговори
трм преди 12 години
710 коментара, за нищо което засяга България ако някой българин каже евала на Турция значи има надежда за него !!
687
3
 
0
 
! Отговори
Izselnik преди 12 години
Az ne pipam ama vij politicite... vseki mesec bati vi boiko idva da dava otcheti...
686
0
 
9
 
! Отговори
До 709 преди 12 години
Родопите и Делиормана не пипай, че българите ще отрежем ръцете на всеки, посегнал към тях! Разградската република е аут отдавна! Територията на Р. България е единна и неделима- федеративни административни образувания във България не може да има според КРБ. Впрочем и Турската конституция не допуска такова федеративно "отрязване " на нейна територия:)
685
5
 
0
 
! Отговори
Izselnik преди 12 години
Nie otnesohme v Turciq Rodopite i Deliormana,te veche vinagi ste sa chast ot Turciq. Zatova vi sa vinovni edinstveno komunistite.
684
0
 
2
 
! Отговори
От 705 преди 12 години
04.08.2011investor.bg/news/article/121132/130.htmlНай-слабо представящата се валута от началото на годината - турската лира, може да продължи да се обезценява, тъй като рекордният дефицит по текущата сметка на страната и повишаващата се инфлация подкопават усилията на Турската централна банка от последната седмица да овладее този процес, пише Bloomberg, позовавайки се на цените на валутните опции.Шефът на централната банка в Анкара Ердем Баши, който насърчаваше слабата лира в опит да понижи дефицита по текущата сметка, миналата седмица се опита да се противопостави на по-нататъшното обезценяване на валутата, след като лирата потъна до двугодишно дъно от 1,73 лири за долар. Централната банка отмени аукциони за купуване на долари и върна 590 млн. долара на банките чрез понижаване на капиталовите изисквания
683
0
 
5
 
! Отговори
България преди 12 години
Защо наще политици не са като турските ?? Ако ще и лицемерие да има в тях ама и да не са прави продължават да пазят честта и интересите на народа, тия хора са наследници на велика империя наистина неможеш да ги сравниш с наще хвалипръцковци които само се хвалят много жалко... Оставка на Правителството
682
0
 
1
 
! Отговори
do 703 преди 12 години
tuka glavniqt vapros e dali mislish kato Sarkozi ili ne, ako ne mislish kato nego si v pandelata za godina s globa 45000 evro ..... a dali e imalo ili nqmalo genotsid trqbva da go reshat istoritsite, a ne frenskiqt parlament
681
1
 
1
 
! Отговори
До 701 и 702 преди 12 години
:) Въпросите ми бяха ДРУГИ!1. Какъв % от собствената си продукция изнася Турция за ЕС пазар- статистика2. Стабилността на турската лира - т.е. обезценяването й за м. октомври, ноември и декември 2011г. на колко % възлиза спрямо предишното тримесечие и дълговата криза в ЕС/ по-точно кризата с еврото в еврозоната/ влияе ли пряко върху обезценяването на стойността на турската лира
680
3
 
4
 
! Отговори
*.* преди 12 години
Някой нормален, повтарям Нормален, защото повечето пишещи са изпуснати от психиатрията, може ли да ми обясни: за какъв *** си дерете гъзовете за неща, от които хич, ама хич нищо не разбирате? Какви сте, вие, разбирачите? Адвокати на арменците? Някой вдигал ли си е *** от компютъра да погледне навън-колко народ си търси храна по контейнерите? Колко човека, живи същества, спят на улицата в тази зима? Пееш ли си Пенке ле, кой ли те слуша? Написаното горе не се отнася за платените драскачи.
679
1
 
4
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Добре, главният въпрос тук е имало ли е геноцид или не! Ами, повече от ясно е, че е имало не само над арменци. Всичко друго, което говорите е просто един лишен от смисъл монолог, как някой , някога извършил нещо, което не отрича. Вие се изкарахте, някакви самаряни по хрисими от светии, направо живи светци. Хайде, развивайте си тезите на фреснките сайтчета, ние тука много добре знаем кои сте и какво сте вършили! нема нужда да се пенявите като някакви жертвички, жертви да ви ожали човек.
678
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Икономическият растеж на Франция се оказа по-малко от очаквания през третото тримесечие и ревизираните данни показват, че брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил не с 0.4%, а с 0.3% на годишна база, пише "Уолстрийт джърнъл".Корекцията е направена поради по-слабите инвестиции в сектора за услуги и в публичния сектор. Националният статистически институт на страната ревизира и данните за растежа през второто тримесечие от 0.7% на 0.6% на годишна база. Промяната за този период пък е наложена заради по-слабия трафик на товарни камиони.
677
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С икономически ръст от 8,2% през третото тримесечие на 2011 г. Турция стана втора в света по този показател, съобщават турските медии.Начело е Китай с 9,1%, следван от Турция - 8,2%, Естония -7,9 %, Индия 6,9%, Литва - 6,6 %, Индонезия - 6,5 % и Сингапур - 6,1 %.За първите девет месеца на 2011 г. икономическият растеж на Турция е бил 9,6%, като през първото тримесечие той е достигнал цели 12%, а през второто 8,8%.За деветмесечието икономиката на страната е била на стойност 957,3 милиарда