Турция прекъсва всички официални контакти с Франция

Причината е закон за криминализиране на отричането на арменския геноцид
Обновена: 22 дек 2011 18:39 | 22 дек 2011 18:35, Красимир Ангелов
835
Турция прекъсва всички официални контакти с Франция
Реджех Ердоган. Снимка: Reuters

Турция отзовава посланика си от Франция и обяви, че прекъсва всички официални контакти с Париж, информират световните агенции.

Причината за влошаването на двустранните отношения стана закона, който предвижда криминализиране на отричането на геноцида, одобрен от долната камара на френския парламент днес, обяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган заяви, че Турция отменя всички икономически, политически и военни срещи с Франция и че Анкара ще замрази военното си сътрудничество с Франция, като прекрати съвместните учения и отмени разрешенията за достъп на френски военни самолети и кораби до турските летища и пристанища, предаде АП.

Планирана за януари среща за икономическо сътрудничество между двете страни също е отменена.

Турският премиер бе категоричен, че вероятно ще последват и други ответни мерки.

Още по темата

Законопроектът, който третира като престъпление отричането на геноцида над арменците от страна на османските турци по време на Първата световна война, беше приет днес от френското Национално събрание, като предстои да бъде гласуван в Сената през 2012 г.

Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция обаче отрича геноцида и твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000.

Ердоган нарече законопроекта "расистки", "дискриминиращ" и "ксенофобски" и каза, че той е "отворил рани" в отношенията с Париж, които "трудно ще могат да бъдат излекувани", предаде Ройтерс.

"Ние нямаме геноцид в нашата история", категоричен бе Ердоган пред журналисти в Анкара.

"Ние ще разкажем на света за френските жестокости, които бяха забравени", закани се турският премиер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


835
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
676
3
 
4
 
! Отговори
До 696 преди 12 години
Имате ли квалификацията да извършите правен анализ на чл.10 ал.2 от Европейската конвенция за правата на човека? Ако нямате - не пишете глупостите на Ердоган, защото мнението му просто не струва- той не е юрист, не разсъждава като такъв , а говори като засегнато лице:) Изобщо не ме интересува мнението на ваш Ердоган- интересува ме мнението на вашите правоспособни юристи с диплома за юристи/ т.е. светско гражданско образование- магистратура/:)
675
0
 
1
 
! Отговори
уф преди 12 години
Няма смисъл, има хора които са абдикирали от функцията мислене. Колкото и да им развиваш и пишеш те ще продължат да се изживяват като жертви, само какви жертви извършили толкова много зверства. Ако пък ние писнем, че е имало жестокости над нас ни се казва, ама не е вярно ако беше така нямаше да се тук. Извинете, аз не харесвам Франсетата те също са мнг костелив орех и от историята знам какви заигравки са имали с османците. Мислете трезво, реагирате като някакви ***!
674
3
 
6
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
Значи Саркози е евреин,щом дядо му е бягал от Испания.Всички европеъски евреи,които не са приели християнската религия са се спасили в пределите на Османската империя.Затова турците не им дреме какво мислят евреите за тях,защото евреите им са длъжници.А щом бащата на Саркози е участвал във кланетата в Алжир,значи е бил член на черния наказателен баталъон,които по нищо не се различавал.РЕВЕТЕ БУЛГАРЧЕТА :d
673
2
 
2
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
XYAYXAyhxayhxxyhaxyhyxyhxayhxAyhxayhxayxahyhxayhxayhxayhxyhAXyhxYhAXHyxahyОбичам го този човек бе! :D:D:D:D
672
3
 
7
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
Франция, че е извършила геноцид по време на своята колониална окупация на Алжир, предаде АП.Ердоган заяви, че френските колониалисти са извършили зверства в Алжир и че алжирци са били изгаряни в пещи.Ако Саркози не знае това, то нека попита баща си, заяви Ердоган.Той каза също, че дядото на сегашния френски президент навремето е избягал от Испания и се е скрил в Османската империя. Ако Саркози погледне към историята на своето семейство, няма да види нищо друго освен турска доброжелателност!
671
1
 
2
 
! Отговори
Продължение на 693 преди 12 години
Тоест- имате ОГРАНИЧЕНИЯ в упражняването на свободата на словото в конкретно изброени случаи:) Я да видим сега- сред "великите" турци има ли юристи, които са учили "Право на ЕС"/ не само шериата;)/ и разбират ли те за какво им се пише в пози коментар или по навик си реват" Дискриминация, нарушаване на свободата на словото, ксенофобия":) Ако има турски колеги, моля дайте и Вашето становище по този правен въпрос- видя се вече, че политиците ви са "гола вода", поне вие отсрамете Турция:)
670
0
 
1
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
Ашколсун! Сериозно!
669
1
 
0
 
! Отговори
До 690 преди 12 години
Хм..свободата на словото, казваш...Случайно да знаеш какво е основно човешко право? Общо взето, в правопто се борави с него, защото има тънкости, които не се знаят от много хора:) Само, че нищо не им пречи на блаженниоте незнаещи да си реват "Нарушава се свободата на словото":) като за начало- виж Европейската конвенция за правата на човека/ франция е страна по нея/Свобода на мисълта, съвестта и религията (Изм. - ДВ, бр. 137 от 1998 г.) Член 10 Свобода на изразяването на мнение 2. Упражняването на тези свободи, доколкото е съпроводено съсзадължения и отговорности, може да бъде обусловено отпроцедури, условия, ограничения или санкции, които са предвидениот закона и са необходими в едно демократично общество винтерес на националната и обществената сигурност и натериториалната цялост, за предотвратяването на безредици илипрестъпления, за защитата на здравето и морала, както и нарепутацията или правата на другите, за предотвратяванеразкриването на информация, получена доверително, или загарантиране авторитета и безпристрастността на правосъдието.
668
3
 
2
 
! Отговори
:) преди 12 години
майко, кой клал македонци , че не разбрах в Пирин? Ами приемете закон забраняващ отричането на геноцида над алжирци от франсетата, какво по-просто от това. Малко ще ви е трудно да впишете българи и геноцид извършен от нас, колкото и да ровите, най-много някой документ от 7, 8 век, крум и как е пил някакъв череп в тези смътни времена. Извинете тук става въпрос за началото на 20 век :)) Турчета, турчета зверове сте и това, ама той Аллах ви казал така да убивате, изкормвате, изнасилвате
667
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мдааа- смешна работа - турците искат да отнемат част от държавният суверенитет на френският народ, изразен чрез техният парламент:) Искат французите да приемат закони , угодни на турците, нали:) Да, АМА НЕ! БРАВО, ФРАНЦУЗИ - ЗАЩИТЕТЕ ПРАВОТО СИ ВЪВ ВАШАТА ДЪРЖАВА ВАШИТЕ ДЕПУТАТИ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ВАШИТЕ ЗАКОНИ, А НЕ ТУРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ, КОИТО НЕ СА ФРЕНСКИ ГРАЖДАНИ, ДА ВИ ДИКТУВАТ СЪДЪРЖАНИЕТО НА ЗАКОНИТЕ!
666
4
 
5
 
! Отговори
HASAN GUVEN преди 12 години
681- голям човек си!единствения който правилно посяга вапроса по темата!прочем да не забравим и изваршения геноцид от французите в алжир и тунус!да не забравим и арменците как клаха беззащитни деца и жени в карабах!да не забравим българите как клаха в пирин и македония невинния македонски народ така както и турчин не е клал!но темата ни е свободата на словото а не геноцида!
665
1
 
6
 
! Отговори
Чист Българин преди 12 години
Незнам за Турция ама скоро заминавам за чужбина и се налага да отивам в Турция за самолета защо ли? С турската авио линия направила договор компанията в която ще работя, защо не излитам от България нали сме напреднали? А ще се налага 7часа път до Турция?? Искам някои да ми отговори.
664
2
 
0
 
! Отговори
До 681 преди 12 години
:) Кой французин се интересува от турският НК и задължен ли е да го спазва на френска територия?! Франция има правото да си приема каквито си иска закони/ естествено, съобразени с правото на ЕС/:) Питам- защо Турция е въвела такъв текст в турският НК , а сега желае да възпрепятства правото на Франция да приема във вътрешното си законодателство френски закони, важащи за френските граждани?
663
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
V NACHALOTO NA XX VEK BROYAT NA TURCITE E 9 000 000..BULGARITE SA OKOLO 4 000 000...V NACHALOTO NA XXI VEK TURCITE SAMO V TURKEY (BEZ KURDITE) SA 67 000 000...BULGARITE (BEZ TURCI,POMACI I ***) SA 5 000 000...NYAKOY E I IZVARSHIL GENOCID.....FRANZELA KADE SI ??????BAY SARKOZY.........ALOOOOOOOO.......
662
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 12 години
сигнализирам за неуместен коментар написан на латиница и съдържащ обидни квалификации на етническа основа, подклаждащ омраза и агресия. хайде, админе трий или ти сам ги пишеш
661
1
 
3
 
! Отговори
До 683 преди 12 години
В кое бе чоджум, Във диващина и варващина ли? :)
660
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много боб има българия да яде докато стигне турция......
659
1
 
5
 
! Отговори
Asparukh преди 12 години
50 000 DAMI OT R.BULGARIA SA REGISTRIRANI PROSTITUTKI V EVROPA....V R.FRANCE RABOTYAT 32 000 BG PROSTITUTKI.....VIVA FRANCE..!...
658
2
 
3
 
! Отговори
! преди 12 години
Източник в-к Дневник:-------"Йени Сафак" коментира: "Член 301 от турския Наказателен кодекс определя ,че е престъпление да се казва "че е имало геноцид срещу арменците". Във Франция е престъпление да се казва, че "геноцид срещу арменците не е имало". Дали някой ще забележи, че и в двата случая се ограничава свободата на мисълта и се пречи и на двете страни да си задават въпроси? Щетите от френския закон ще са огромни."--------Кой 1ви е лишил историята от възможност за спор? - пак диваците :)
657
0
 
3
 
! Отговори
я пак преди 12 години
най-големият пазар за турски стоки е ЕС. точка по въпроса!