От Айова започва номинирането на кандидати за президент на САЩ

Гласоподавателите от Републиканската партия правят днес своя избор
Обновена: 30 яну 2012 14:21 | 3 яну 2012 11:00, Елка Василева
8
От Айова започва номинирането на кандидати за президент на САЩ
Мит Ромни. Снимка: Reuters

Избирателите от Републиканската партия в щата Айова поставят началото на процеса на селекция на кандидатите за президент щат по щат, който ще продължи до лятото. Гласоподавателите ще решат днес дали срещу демократа Барак Обама през ноември тази година ще се изправи републиканският фаворит Мит Ромни

За републиканската номинация ще се борят седмина претенденти: Мит Ромни, Рон Пол, Рик Санторъм, Нют Гингрич, Рик Пери, Мишел Бакман и Джон Хънтсман.

Хънтсман обаче реши да не се представя в Айова, съсредоточавайки цялата си енергия в Ню Хемпшър, където първични избори ще има на 10 януари.

Погледите на цялата страна са обърнати към Айова, но на практика решението ще вземе ограничен електорат - между 120 000 и 150 000 републикански избиратели от щата ще изразят волята си на 1774 партийни събрания, на които всеки може да изкаже мнение и в които могат да участват и самите претенденти - лично или представени от свои привърженици, доброволци или местни лидери.

Предпочитаният от републиканците претендент Мит Ромни, който участва и в изборите през 2008 г., тогава завърши втори. Сега кампанията му в Айова е по-дискретна, но с приближаването на първичните избори той удвои усилията да спечели симпатиите на избирателите в щата.

Според публикувано в събота във в. "Де Мойн реджистър" допитване с 602-ма републикански избиратели в Айова Ромни остава фаворит - 24 процента от запитаните са изразили намерение да гласуват за него.

Рик Санторъм бележи значителен напредък и се нарежда втори - намерение да го подкрепят изказват 21 процента от анкетираните, а трети остава Рон Пол с 18 процента.

Съгласно анкетата обаче 41 на сто от запитаните може да променят мнението си, което показва нерешителността в републиканския лагер.

Победа в Айова не гарантира партийна номинация, но удесеторява шансовете на претендентите. Загубата в щата обаче може да се окаже решаваща.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
жм преди 12 години
пРОДЪЛЖАВАИ
7
1
 
1
 
! Отговори
До Шоп преди 12 години
Само ни петниш шопите с това изказване! Щото Пери беше шеф на кампанията на Буш, беше про Хилари кеър, провеждаше политиката на МЕРК за масова ваксинация на момиченца с Гардесил като задължителна, при доказани зверски странични ефекти, и т.н., и т.н. Да продължавам ли...?
6
4
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Рик Пери е човекът.
5
4
 
3
 
! Отговори
жм преди 12 години
Кебапчетата за тебе маи това ти липсва а пък за САЩ не ми говори.Демократична избирателна система алоо,ти хахав ли си.Или щъркела като ви е носил ви е изпуснал на главата 3-4 пъти.Там се гласува електронно,и се манипулира електронно,ако искаш да броиш гласове няма как,тук все още можеш,ако искаш. Дигайте си плакатите викай те си йеее уоооол,яще си ГМО и другите качествени продукти.А ние ще се молим по-бързо някои да въведе промени в образователната система особено Световната география.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Естествено че не ви интересува като си нямате понятие от американската демократична избирателна сиситема , на вас ви стига акъла само до кебапчетата и алъш вериша с гласове
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Рон Пол президент!
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изобщо не ме интересува новината за американците!
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Охххх, първо ГО разклащам, после ГО премествам и ох, как ме развълнува новината за американските ***..