Не исках да бягам, случайно паднах в спасителната лодка!

Капитанът на "Коста Конкордия" гледал от скалите спасителните акции
Обновена: 18 яну 2012 17:35 | 18 яну 2012 17:34, Елка Василева
49
Не исках да бягам, случайно паднах в спасителната лодка!
Мъж минава покрай надпис на стена "Скетино лайно" в Гросето. Снимка: Reuters

Франческо Скетино, 52-годишният капитан на круизния кораб „Коста Конкордия“, който в петък късно вечерта се удари в скали край остров Джилио, заяви на разпита днес, че не е бил сред първите, избягали от кораба, а е „паднал в спасителната лодка“, докато помагал на пътниците да се евакуират, съобщиха световните агенции.

Скетино каза, че се опитал да се върне на кораба, но не успял. Той твърди още, че с маневра след удара успял „да спаси живота на хиляди хора“.

„Пасажерите тичаха насам-натам по палубата, опитвайки се да се качат в спасителните лодки. Нямах дори спасителна жилетка, защото я дадох на един пътник.

Още по темата

Опитвах се един по един да ги кача в лодката. Изведнъж корабът се наклони на 60-70 градуса и аз бях приклещен, след което се подхлъзнах и паднах в една от спасителните лодки“, каза Скетино на разпита.

Въпреки неговите показания от записа на черната кутия става напълно ясно, че Скетино съзнателно и своеволно е напуснал потъващия кораб, на който е имало 4 200 души. Той е избягал от мястото на инцидента.

Съдийката, която снощи реши да постави под домашен арест най-мразения в момента човек в Италия - капитана на "Коста Конкордия" Франческо Скетино, призна, че е констатирала сериозни улики за вината му.

Тези улики показват, че капитанът не се е опитал да се върне на борда на лайнера по време на евакуацията на пътниците.

Според съдия Валерия Монтезаркио присъствието на други хора и офицери на борда, които са се опитвали да евакуират пътниците, опровергава категорично изявленията на капитана, че е било невъзможно ръководенето на евакуацията и прилагането на процедурите при извънредни ситуации.

Съдийката подчерта, че Скетино дори не е направил сериозен опит да се приближи до кораба, след като го е напуснал в разгара на евакуацията. Монтезаркио допълни, че след като слязъл от спасителната лодка, Скетино е останал часове наред да гледа спасителните операции от крайбрежните скали.

Той е обвинен в убийство на повече от един човек и че е изоставил кораба и може да получи присъда от 15 години затвор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 12 години
***!
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Капитан Франческо е уважаван професионалист в своята област, вероятно е мислел че от брега може по добре да ортанизира и кординира евакуационните мероприятия, грешка която не баво да бъда хиперболизирана.
36
0
 
20
 
! Отговори
Дебел маркуч преди 12 години
Подхлъзнал се значи и паднал къде, къде...в спасителната лодка!! Егати смехорията!! Това италианско *** надмина нашият Пожарникар по демагогия!
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
hahhahahahhaha kak puk ne padna vuv vodata ami centralno v spasitelnata lodka i te vednaga go otnesli vidish li gadnqrite
34
6
 
16
 
! Отговори
sss преди 12 години
Той и нашият лидер всеки ден с ножица и лентичка в ръка го дават по телевизията, а като станаха размириците в Катуница, три дни не можеш никой да откриеш. Така , че и капитана на държавата ни е същата мишка...
33
4
 
12
 
! Отговори
M_gg преди 12 години
ДЪРВЕНИ КОРАБИ - ЖЕЛЕЗНИ МОРЯЦИЖЕЛЕЗНИ КОРАБИ - ДЪРВЕНИ МОРЯЦИ
32
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама като е бил с момата е казвал "Аз капитан ли съм тука или не" - Ей сега ще минем край острова.Старите хора са казали : Където си вадиш хляба не си вади х*я.Май са прави.
31
0
 
8
 
! Отговори
Месия преди 12 години
И Брус Исмей, и той случайно попадна в лодка, а на трета класа вратите затворени, в котелното- огнена смърт... Титаник, Титаник!
30
3
 
11
 
! Отговори
bg преди 12 години
Ne iskah da jam,purjolata slu4aino popadna v ustata mi.
29
2
 
10
 
! Отговори
ppancho преди 12 години
До 35;Ето защо и не си капитан на нищо ,освен на компа си и може би работиш за около300лв заплата на държавна службичка.Никъде няма слава,уважение и много пари ей така ,докато си седиш на дивана и поп*****ш в него.Пък този наистина си е гад (капитана де)
28
1
 
25
 
! Отговори
саки преди 12 години
Такива като тоя са ми най противни. Уж капитан, уж лидер, уж мъжка професия, уж стари традиции и мъжеството на моряците, а в крайна сметка най обикновена мишка ,страхливец и паникьор. Заслужава само и единствено презрение и рокля.
27
37
 
13
 
! Отговори
Дани преди 12 години
Аз лично ако бях на капитана, казвам с ръка на сърце, че не бих се жертвал. Да ме съдят после, но моят живот също е мил. В крайна сметка аз като съм капитана да не сме през 18 век, когато капитана умира с кораба. Ало. Всеки да се спасява как може. Медали за храброст не ми трябват като съм мъртъв.
26
20
 
19
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Не съдете сурово, келеменца! На негово място бихте ли се жертвували, вие, консуматорски егоистчета?
25
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои тука сте толкова комплексирани, че си мислите, че тоя трябва да е българин, щото лъжел или поне български депутат. Нямам думи, сякаш хора от други народи не лъжат. Вие сте абсолютни комплексари и нещастници, които мразят произхода си. Срам ме е от такива като вас, а не от другите българи.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудното е ,че италианските *** за какво ли не говорят ,но не показаха никъде ,че капитана е казал за падането си в лодката .Срам ги е да си покажат простотията .
23
4
 
33
 
! Отговори
И така ... преди 12 години
Човека е отсъдил сам за себе си: По-добре *** и жив, отколкото герой но мъртвец. - и случайно се подхлъзнал в лодката.Класика !
22
3
 
32
 
! Отговори
се преди 12 години
"Не исках да бягам, случайно паднах в спасителната лодка!" хахахахаххахахахахахах
21
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма късмет клетия човечец!Не случи на държава,която да го съди.Ако беше в България сега щеше вече да си е платил гаранцията и щеше да си е в къщи и да чака делото спокойно.Щото българския съдия,впредвид чистото му съдебно минало,нямаше да намери годни доказателства за присъда.Тва е,понякога е добре човек да е раждан по нашите ширини.
20
1
 
34
 
! Отговори
инед преди 12 години
Както ги съчинява може и да не става за капитан, ама е много подходящ за политик в България. В затвора да учи български и като го пуснат може да се кандидатира тука за депутат.
19
1
 
9
 
! Отговори
gft преди 12 години
това звучи, "ами той сам си падна върху юмрука ми и си счупи носа"