7 хиляди на протест в Гърция срещу новите мерки за икономии

Демонстрациите в Атина и Солун преминаха без инциденти
Обновена: 11 фев 2012 20:45 | 11 фев 2012 20:39,
42
7 хиляди на протест в Гърция срещу новите мерки за икономии
Снимка: Reuters
Над 7 хиляди души участваха днес в мирни демонстрации в Атина и Солун, организирани от синдикатите в знак на протест срещу новите драстични мерки за икономии, предаде ИТАР-ТАСС. 
 
Пред сградата на гръцкия парламент на площад Синтагма в Атина се събраха над 3500 демонстранти, настояващи правителството да се откаже от кредитното споразумение с ЕС и МВФ, предвиждащо болезнени съкращения на държавни служители и орязване на заплати и пенсии в замяна на кредити на обща сума 130 милиарда евро.
 
В Солун в митинга в центъра на града участваха около 4000 души. 
 
Днес демонстрациите преминаха без инциденти, за разлика от протестите вчера, при които се стигна до сблъсъци между полиция и демонстранти.
 
Участниците в безредиците в Атина замеряха полицаите с камъни и коктейли Молотов, а в отговор служителите на реда употребиха сълзотворен газ.
 
Вчера в Атина демонстрираха 17 хиляди души, от които 10 хиляди от редовете на прокомунистическия синдикат ПАМЕ и комунистическата партия. 
 
Членове на ПАМЕ днес окачиха на атинския Акропол два огромни транспаранта с надпис "Долу диктатурата на монополите в ЕС" на гръцки и английски език.
 
Полицията не се намеси и след като демонстрантите си отидоха от Акропола, транспарантите останаха да висят. 
 
Протестните акции днес бяха организирани в рамките на продължаващата втори ден 48-часова обща стачка, в резултат на която бе парализиран железопътният и морският транспорт в цялата страна. 
 
Стачката бе обявена от двата най-големи синдиката в частния и държавния сектор в знак на протест срещу новите мерки за икономии, планирани от правителството, за да осигурят на страната втори пакет спасителни кредити от ЕС и МВФ. В Атина за два дни спря целият обществен транспорт.
 
Не работят метрото, автобусите, тролейбусите, трамваите, движи се само електрическата железница, свързваща Атина с пристанище Пирея. 
 
Авиодиспечерите не участват в стачката и полетите от гръцките летища се извършват по график. Митинги пред парламента са планирани и утре, когато депутатите ще гласуват по законопроекта за ново кредитно споразумение с ЕС и МВФ.
Още по темата
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Житан преди 12 години
Тъжно но на 90% е верен -32...от нашето присъствие в чужбина Европа знае само тези 3 категорий българи!
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 23,аз не съм била на работа в чужбина, пътувала съм като турист, и намирам, че в България има много неща, които са по-хубави от там. Не твърдя, че всичко е на ред, но ако човек работи, не лакоми и не пилее, може да има хубав живот, да отгледа деца и да бъде щастлив в България. Но трябва да не забравя, че доброто, любовта и труда са задължителни, а ако прави "бизнес" чрез измама и измамници, защото със сигурност ще пострада в един или друг момент. Очевидно сте изпаднали в депресия, съжелявам.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 5,разликата между нас и Гърция са няколкостотин милиарда евро дългове, които Гърция и гърците ще плащат през следващите 30 г. Гърците свикнаха да обявяват фалит, да вземат заеми и да не ги плащат, но този път не стана въпреки протестите организирани от държавни чиновници/най-много в света по бр. население/, комунистите и крайно десните. И какво искат? Да получат нов заем, но да не работят и да не връщат заемите, както беше до сега. Да, ама не, този път няма да стане.
17
7
 
9
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
Може драги, може. Как се трупат дългове ? Хайде да не се правим на луди. Ето ви един заем за проучване миграцията на птиците, но условието е проучването да се прави от наша фирма. И воалла - заема ти ляга на раменете. На пари не са влезли. Много са си прави гърците даже. Това, че ние сме овчо племе си е друга тема.
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ти *** у знамето. Какво си ми седнал като бай Грошчо пак ли просиш от ЕБ или МВФ ? ***. Няма вече свърши се няма на готово.
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците толкова са влезнали в нивата че няма на къде вече. Тях вече и протестите не ги спасява. При тях правителството им казва директно: Всеки да се спасява по отделно. Може ли толкова да си нахален да ти опрощават дълг 100 милярда. А ти пак да недоволстваш и да искаш всичките да ти опростят. Щом така сега да върнат и тях. ***
14
3
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Щом питаш ас да ти кажа че предложението на Барозо е минималната работна заплата да стане 180евро.Средната работна заплата в държавния секто да е 350 евро.Ако него приемат това Гърците няма да им дадат спасителния пакет от 130 млрд и ги чака сигорен фалит,което значи гръцка драхма на която курсът е 0.00000005 и тогава ще получават по малко и от албания
13
4
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 12 години
Неви се иска заплати по 300-400 евро и пенсии по 150 ама няма как драги ми Гърци.Без тези икономии край на евро зона бай-бай евро,здравеи гръцка драхма и привет на заплати по 120-130 евро
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде време е мързеливите елини да се хващат на работа не става само да искат !
11
2
 
10
 
! Отговори
в преди 12 години
Дано не фалират защото 300000 безработни българи са много
10
2
 
10
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Не им е лесно на гърците.От страни като...гледаме си мислим че тези са...добре,но не е така.Истината е че пари там вземат само държавните служители,частникът -грък е стиснат имошеник като..нашите.От де пари в Гърция,ако не са финансовите...инжекции,които се рзпределят за държавния апарат и...пенсии.Земеделието им е също на...дотации.До кога ще има кой да им...дава;това е...въпроса.
9
1
 
11
 
! Отговори
Евракис Узакис преди 12 години
Гърците да не се чудят ами да пращат ЕС да пият една студена вода. Иде ред на Португалия, Испания, Италия и Ирландия за нас няма да казвам вие си знаете.
8
2
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 12 години
Ти па къФФ си бе ***, за да определяш кой е "***" и кой не.Ай бегай си удари една "чикийка ", успокой се, изстискай си пъпките...и марш у леглото.
7
4
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Оди се пери бе .
6
12
 
9
 
! Отговори
ей преди 12 години
усрани *** а не давайте акъл на гърците.щото господа тиняци никой не дава думата на робчета като вас.ако бяхте умни щяхме да взимаме и ние по 3-4000 евро а не да се чудиме как да оцелееме и всеки ден да се самоубиват хора.айде разсъждавайте върху глобалното затопляне
5
6
 
24
 
! Отговори
Да попитам преди 12 години
Интересен парадокс!!!!Ако Гърция е фалирала с намалените вече минимални заплати, равняващи се на 4,4 наши такива...ТО НИЕ КЪДЕ СМЕ В СКАЛАТА?Според Премиера сме "Отличниците" на Европа.А в действителност сме като Крокодила в блатото:- ЗАТЪНАЛИ ДО ШИЯ, НО УСТИТЕ НИ...ЕЙЙЙ ТАКИВА ГОЛЕМИ.Помнете ми думата, че някой ден Бойко и Дянков ще ги съдим за геноцид.
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано Гъция не фалира!! Те си заслужават съдбата да водят по-беден живот! Но не както предвиждат а с още по ниски заплати - като нашите! Цял живот не са работили а живяха на кредит! Сега им опростиха кредитите! Време е малко да ги хване мизерията!
3
1
 
9
 
! Отговори
БГ страдалец преди 12 години
"Унижават Гърция с 4.4 български минимални заплати"DarikFinance.bg, 11.02.2012 10:07 (последна актуализация 11.02.2012 20:21)
2
5
 
4
 
! Отговори
Симпатико преди 12 години
за 50 евра, ще са пепеляшки... иначе Гърция си фалира!
1
6
 
28
 
! Отговори
Freedom_People преди 12 години
Заплатите от 1500евро ще станат 1200евро - а цените им са по-ниски от БългарияДа се преселят тука в България кеф им леки жени българки по 50 евро ,eвтин живот,беззаконие,своеволия и без това половин България е на Гърция като почнеш 40% от банките , 30 % от бензиностанциите включително ОМВ,Globul и много други