Европа каза "Не" на ACTA

Протести срещу споразумението имаше в редица големи градове
Обновена: 12 фев 2012 13:15 | 11 фев 2012 19:38,
175
Европа каза "Не" на ACTA
Снимка: Reuters

Стотици демонстранти преминаха в шествие в Париж, за да протестират срещу посегателствата над свободите в интернет, които според тях се съдържат в споразумението ACTA. 

Повечето участници в проявите бяха мобилизирани чрез интернет, най-вече социалните мрежи. "Сега сме повече, отколкото преди две седмици и ще се борим, докато споразумението ACTA бъде оттеглено", заяви един от водещите шествието демонстрант, който отказа да се представи. Една от табелите на шествието бе със заплашителен надпис "Ако ACTA бъде гласувано - Wikipedia, Youtube, Mediafire..." 

Имената на тези свръхпосещавани сайтове в интернет са задраскани с червено. Десетки хиляди души протестираха в големите градове на Германия срещу ACTA. Най-много участници имаше в протеста в Мюнхен - около 16 000 души, които преминаха в мирно шествие. 

При температури между минус 20 и нула градуса в Берлин протестираха 10 000 души, в Хамбург 5000, в Дортмунд 4000, във Франкфурт и Дрезден по 3000. Вчера Германия обяви, че засега преустановява ратифицирането на ACTA. Външното министерство обаче увери, че не е взето окончателно решение.  

Близо 6000 австрийци преминаха в шествие в главните градове - Виена, Грац, Инсбрук и Линц, за да протестират срещу ACTA. Във Виена протестиращите бяха 4500 според организаторите и 3000 според полицията. В столичното шествие участваха депутати и Зелени евродепутати, както и членове на Австрийската партия на пиратите. В Грац при обилен снеговалеж по данни на полицията протестираха 1000 души. 
 
В България също хиляди излязоха на протести срещу ACTA.
 
Международното споразумение за борба с фалшификациите ACTA е договорено между ЕС, САЩ, Япония, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Южна Корея, Мароко, Мексико и Швейцария. Целта му е да се бори с фалшификациите в най-широкия смисъл на понятието - от лекарства и други стоки до незаконното сваляне на файлове от интернет.
Още по темата
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: протестЕвропаACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
13
 
2
 
! Отговори
до 63 преди 12 години
Точно така! Ама що се хабиш да им обясняваш. Аз казвам точно това ама не им изнася. Те не ги интересува дали ще ги следят, а че ще им спрат кранчето на безплатните торенти. Ама са толкова глупави да помислят че ако взимат една средна заплата от 2000 лв, няма да им представлява трудност да отидат и да си купят диск с музика или под наем да си вземат филм. Що не се организира тази група да стачкува за вдигане на пенсии, заплати и против вдигнатите такси в университетите?
59
2
 
10
 
! Отговори
Томас преди 12 години
56Кое е редно - ти въобще знаеш ли за какво става въпрос? Или дрънкаш простотии - става въпрос за патенти ЗА ВСИЧКО - включително и за храната ти - утре ще умираш от глад защото монсанто са патентовали над 11000 растения и животни - които са създадени ОТ Бог, но според закона ще са собственост на монсанто - а ти дрънкаш, че било редно. Тези закони подготвят идването на новия световен ред - ако някой не е удобен - обвиняват го в нещо и го убиват.
58
3
 
1
 
! Отговори
до 60 преди 12 години
Именно. Ако имат малко акъл в главата си, няма да го искат. За това и ги дефинирам така. Още повече че не съм дал оценка за всички, а за тази група протестиращи.Четете всеки ред, а не това което ви изнася.
57
1
 
7
 
! Отговори
до м преди 12 години
Долу си писал "Европа не е група безделници"прав си за това протестите са в цяла европа!
56
7
 
1
 
! Отговори
до 58 преди 12 години
Аз си плащам.Нямаш един лев в джоба, седнал си да умуваш.Ае беги при мама в полата да нанкаш, че не е за мъничета като тебе.
55
2
 
13
 
! Отговори
до м преди 12 години
своите права като истински свободен гражданин.Съвсем отделно няма какво да ти обяснявам,че протестът е насочен ГЛАВНО срещу т.нар странични ефекти на АКТА,който дава възможност за "колонизиране" на интернет пространството,не знам да ли го разбираш,ще ти го обясня с пример от твоето време-под предтекст,че защитават собствеността ще направят това,което правеха комунистите под предтекст,че защитават държавната сигурност,надявам се сега да ти е станало ясно.
54
1
 
9
 
! Отговори
до м преди 12 години
Ти си част от една много шумна група от хора,които постоянно квалифицират младежите като несретници,***,пияници,наркомани,***,катастрофа,черна дупка,смъртна опасност за бъдещето на България.Само едно ще ти кажа-никоя страна не се отнася с децата си,с бъдещето си както България го прави,както другите българи го правят,никой журналист не ги обижда публично,никоя национална телевизия не ги унижава в ефир,никой родител не си стои у тях докато детето му е на площада пред полицията и се бори за
53
18
 
1
 
! Отговори
м преди 12 години
И 10000 минусчета да цъкате...все тая. Такива като вас нямат бъдеще. Теглете си пиратските истории и си стойте у вас без работа. ...боже,боже.
52
1
 
15
 
! Отговори
ДО М преди 12 години
Кретенче жалко, като ти е толкова добре всеки един момент да си под наблюдение, защо не идеш доброволно да даваш отчет на ГДБОП... Такива ***, които говорят против основните човешки права, са за карцер. Хората ако искат ще блъскат *** и на животински ***. Никой няма право да ограничава личната свобода на друго същество. Като ти е кеф да правиш най-богатите още по-богати - заповядай...
51
6
 
3
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
*** ще си викаш на теб. Не си ме родил или гледал за да ме оценяш. Много на ниско ниво си за да ти приемам мнението. Ще си платя - щом трябва! Аз съм за ред в тази държава. Бива и ти да си вземеш поука несретнико. Ако знаеш какво е това, разбира се.Ама едва ли...то такива като тебе пиратстват.Ха-ха.
50
28
 
2
 
! Отговори
м преди 12 години
Европа не е група безделници. Моля, моля. Това че 2-3000 души са излезли не означава че тяхното мнение е вярно. ЕВРОПА трябва да каже ДА на това. Защото така е редно. Не сме в Африка за да се държим като диваци!
49
2
 
11
 
! Отговори
Пъзел преди 12 години
Мноого *** народ има тук, мнооого!Разбирате ли че, това е страха на силните и политиците...НЕ разбирате ли че, на тях не им дреме дали сваляте песен на Радо Шишарката или бат Милко....страх ги е да няма заговори с/у правителства и политика!До 52: Абе *** ти да не си си купил лицензиран Win??? Или си купуваш само лицензиран софт и музика....та е*ва и у паралията ***!
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
RESPECT FROM WORLD !НЕ НА АСТА !!!!!!!!!!!!!!!!
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според мен това е добре да се случи. Причините са следните - в момента повечето хора са абсолютно облъчение и си трайкат, защото горе-долу нещата се търпят и могат все още да се преглътнат. Когато се въведе АСТА в действие е тогава вече ботовете ще се усетят за какво иде реч и плебса ще настане. Това не веднъж се е случвало в историят на човечеството, просто някои имерии преяждат с власт и се самозабравят, после ги сриват и цикъла се завърта. Нищо ново само технологиите и начините са различни :)
46
26
 
2
 
! Отговори
м преди 12 години
Кажете си младежи несретници, че искате да сваляте безплатно, а не че ви е страх да не ви следят или бла-бла-бла. Толкова сте прозрачни, че ми се гади от такива като вас. Ми като няма нищо легално, то артистите спират и тогава ще видим какво ще сваляте. Айде да не използвам думи дето не са за медиите, че не ви понасям вече.
45
22
 
2
 
! Отговори
м преди 12 години
Разбира се че трябва да се приеме!!!! Толкова хора между които и творци са ощетени от пиратството в интернет. Къде го има това безумие в нормална страна? Ми помислете бе, *** младежи, че някой ден може това да ви е спасението за работа! Толкова ли нямате акъл в главите си?????? Колко работни места се затриха откакто се появиха тези сайтове за пиратско съдържание? Нека го приемат ама да свалянето на музика или филми да е платено! Само така ще се оправим!
44
1
 
7
 
! Отговори
до 43 преди 12 години
Как може ли? Ами като те държат за топките и стискат здраво. То нашито момче има доста прегрешения преди да почне да се прави на клоун и в политиката. Тези клоуни са много удобни защото са зависими и когато имат нужда от тях *** им напомнят от коя дупка са изпълзя ли и какво сега трябва да свършат.ФБР преди години когато Тиквата си играеше на кмет пуснаха инфо че го разследват за нарко бизнес, а банката на неговата принцеса за пране на азиатски кинти и какво стата - тиквата ходи до US и отшумя
43
1
 
10
 
! Отговори
White Rabbit преди 12 години
В отговор на това "мъдро" изказване: "Когато спрете на коча мъдете да се клатят, тогава ще спрете и АСТА" НЕ Е ТРУДНО ДА СЕ СКОПИ ЕДИН КОЧ И ПОВЕЧЕ НИЩО ДА НЕ МУ СЕ КЛАТИ !
42
1
 
2
 
! Отговори
White Rabbit преди 12 години
Epic mask is epic !
41
2
 
26
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Бате Бойче,ако подпишеш АКТА, във всеки дом където има компютър хората ще гласуват срещу теб !