Европа каза "Не" на ACTA

Протести срещу споразумението имаше в редица големи градове
Обновена: 12 фев 2012 13:15 | 11 фев 2012 19:38,
175
Европа каза "Не" на ACTA
Снимка: Reuters

Стотици демонстранти преминаха в шествие в Париж, за да протестират срещу посегателствата над свободите в интернет, които според тях се съдържат в споразумението ACTA. 

Повечето участници в проявите бяха мобилизирани чрез интернет, най-вече социалните мрежи. "Сега сме повече, отколкото преди две седмици и ще се борим, докато споразумението ACTA бъде оттеглено", заяви един от водещите шествието демонстрант, който отказа да се представи. Една от табелите на шествието бе със заплашителен надпис "Ако ACTA бъде гласувано - Wikipedia, Youtube, Mediafire..." 

Имената на тези свръхпосещавани сайтове в интернет са задраскани с червено. Десетки хиляди души протестираха в големите градове на Германия срещу ACTA. Най-много участници имаше в протеста в Мюнхен - около 16 000 души, които преминаха в мирно шествие. 

При температури между минус 20 и нула градуса в Берлин протестираха 10 000 души, в Хамбург 5000, в Дортмунд 4000, във Франкфурт и Дрезден по 3000. Вчера Германия обяви, че засега преустановява ратифицирането на ACTA. Външното министерство обаче увери, че не е взето окончателно решение.  

Близо 6000 австрийци преминаха в шествие в главните градове - Виена, Грац, Инсбрук и Линц, за да протестират срещу ACTA. Във Виена протестиращите бяха 4500 според организаторите и 3000 според полицията. В столичното шествие участваха депутати и Зелени евродепутати, както и членове на Австрийската партия на пиратите. В Грац при обилен снеговалеж по данни на полицията протестираха 1000 души. 
 
В България също хиляди излязоха на протести срещу ACTA.
 
Международното споразумение за борба с фалшификациите ACTA е договорено между ЕС, САЩ, Япония, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Южна Корея, Мароко, Мексико и Швейцария. Целта му е да се бори с фалшификациите в най-широкия смисъл на понятието - от лекарства и други стоки до незаконното сваляне на файлове от интернет.
Още по темата
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: протестЕвропаACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
9
 
! Отговори
Томас преди 12 години
85И ти ли не си си вземал хапчетата - кое е кражба? И на чии гърбове лежим?
79
5
 
8
 
! Отговори
Томас преди 12 години
84Тия дето са ми дали минус на коментар 84 да напишат в гъгъл пластмасови ковчезизатвори фема летището в денвър
78
3
 
22
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Не пиратите - а банкерите ограбват хората. Но не само, че нищо не се прави против тях- а напротив - контрола им върху хората се засилва.
77
18
 
3
 
! Отговори
до 82 преди 12 години
Оф бе...къде има безплатен обяд? Това се нарича кражба. Тогава е безплатно. *** ти и работи за бог да прости ако искаш.Стига сте лежали на гърба на другите.
76
5
 
8
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Това предстои скоро подготвят ви. Не случайно в цял свят има милиони пластмасови ковчези и новопостроени празни затвори, които също могат да поберат стотици милиони несъгласни. Откровение 13:15-1815 И позволи му се да даде дишане на зверовия образ, така щото зверовия образ да продума; също и да направи да бъдат избити ония, които не се покланят на зверовия образ. 16 И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им; 17 за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име. 18 Тук е нужно мъдрост; който е разумен, нека сметне числото на звяра, защото е число на човек; а числото му е шестстотин шестдесет и шест.
75
12
 
4
 
! Отговори
до 79 преди 12 години
Ще плащаш ако сметнеш за нужно.Никой не те кара да плащаш за нещо, което не ти харесва.По твоята логика...не ми харесва и не са прави, ама щото е безплатно ще го сваля.То това е по думите ти.Във всяко правило има изключение.Може да има крадено, а може и да си е платено за да се изпълнява.Нека мислим трезво,моля ви.Даваш пример с пайнер, ама не е само пайнер.Вземи Лили Иванова...тя, крала ли е?
74
3
 
17
 
! Отговори
Томас преди 12 години
80явно наистина си сляп - МОНСАНТО са патентовали над 11000 растителни и животински вида - тези видове са създадени от Господ, но ти си готов да плащаш на монсанто - не е лесна и твоята.
73
2
 
13
 
! Отговори
Томас преди 12 години
79Песните са само малка част от всичко - но слепците не го виждат.
72
10
 
2
 
! Отговори
до 75 преди 12 години
Ако беше чел и надолу коментрате ми щеше да видиш със слепите си очи, че написах следното....щом трябва ще си плащам на патентованото.То си пролича кой е сляп.АЕ бегите вече.
71
2
 
8
 
! Отговори
до м преди 12 години
Замисли се и над друго,за чие ЛИЧНО творчество трябва да плащаме,всеки втори клип е копие на западен такъв,да не говорим за фрапантните случаи с крадене на мелодии като тази на Баталона се строява.Ако видим и сериалите-"Под прикритие" е чисто копие на бестселъра на Скорсезе "От другата страна",отделно самата фирма "Пайнер" е побългарен вариант на Pioneer,всички си спомняме и песента Lorain на "Кафе",така че пак питам за чие АВТОРСКО изпълнение трябва да плащам?
70
1
 
2
 
! Отговори
kapitan преди 12 години
хахаах .. Примерно да кажем в Мировяне рано рано по БТВ се чува (примерно) " Телец : Вашите грешки са породени от нежеланието ви да спрете цигарите :D :D
69
3
 
12
 
! Отговори
Томас преди 12 години
За глупци, които защитават акта има приготвени милиони ковчези и празни затвори по цял свят - но тези слепци ще го разберат късно
68
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ае разсъждавайте квото искате щото не ми дреме на мен.Аз не свалям нищо щото не искам да правя богат един безделник на торент.Предпочитам да отида и да си взема едно филмче за лев и да си седна хубаво пред телевизора да гледам.Така ми е чиста съвеста че не ощетявам никого и ценя труда им.Предпочитам да отида и си купя един диск с музика за 6 лв. и пак да не ощетявам никой.Искам да отида на работа и да си взема заплатата с честен труд.Първо оценете труда и после обричайте хората на мизерия.
67
1
 
12
 
! Отговори
Томас преди 12 години
68Вземи си хапчетата - и си отвори слепите очи - акта не е за торенти - а за ПАТЕНТИ за ВСИЧКО
66
0
 
9
 
! Отговори
0т 71 до 63 преди 12 години
И забравих не стачкува само "простия" Бг народ ,а цяла европа,така че това с авантата дето казваш не върви(пробита теза)!
65
0
 
1
 
! Отговори
kapitan преди 12 години
Някой път като чета коментари се развеселявам малко като детска градина е КАк БТВ не са сложили опция ( момент да проверя- да няма) на хороскопите за коментар. СМятай Алена кво ще я направите хахаах . И има логика да има коментари...Най-вероятно Бойко Борисов разделя хората на 12 групо.После казва на Алена за коя зодия какво да пише и по този начин манипулира хората и им промива мозъците. Примерно да кажем в Мировяне рано рано по БТВ се чува (примерно) " Телец : Вашите грешки са породени от н
64
0
 
10
 
! Отговори
до м или къвто си преди 12 години
Пубер незадоволен, вземи и прочети малко за какво наистина е АКТА. Става въпрос за тотално следене и цензура, ако изобщо схващаш думите, които ти виждат уморените от самобаране очи. Не става въпрос за сваляне на 2-3 торент сайтчета... Капиш?
63
0
 
5
 
! Отговори
63 преди 12 години
- по твойта логика не трябва никакви протести да има(ако не е в диапазона на твоя проблем)- стига обезкуражава хората.Много е грозно като народа е недоволен от нещо(протестирал е) да му се казва аааа вие защо не протестирахте и за еди какво....... организирай нещо като искаш не злобеи!!!
62
12
 
2
 
! Отговори
до 66 преди 12 години
Оф, тва кой ти го каза бе чеде? Тези дето имат такива торенти и ти всяват паника за да излезеш на протест докато такива като теб му пълните гушката с хиляде на месец!? Я, помисли малко! Щом е патентовано, ще си платиш. Няма нищо безплатно. Ти, що не отидеш да работиш за някой безплатно понеже е криза? Мислете малко бе! Кой иска да е окраден? Певец, актьор, художник и т.н?
61
1
 
13
 
! Отговори
до м преди 12 години
Странно ли ти се струва,че АКТА се появява точно след Арабската пролет определяна още като Интернет революцията,може да бъде тълкувано само по един начин,политиците и световните лидери видяха опасност и то каква,става ясно,че чрез Интернет,свободния Интернет може да се организира съвсем спонатанна и УСПЕШНА революция в рамките на ДНИ.Информацията се разпростанявам светкавично,координират се действия на огромни разстояния,досущ като военна такава,за около час се събират хиляди по площадите,мисли.