Русия не бива "да въвежда никого в изкушение със слабостта си"

Путин няма намерение да прави армия изцяло професионална
Обновена: 20 фев 2012 10:16 | 20 фев 2012 10:16, Елка Василева
63
Русия не бива "да въвежда никого в изкушение със слабостта си"
Снимка: архив, Reuters

Националната сигурност на Русия може да се гарантира, само ако страната бъде истински силна. Тази теза развива в шестата си предизборна статия премиерът и кандидат за президент на федерацията Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС.

В глобалния свят Русия не бива "да въвежда никого в изкушение със слабостта си" и "при никакви условия няма да се откаже" от укрепването на своя потенциал за стратегическо възпиране, предупреждава Путин в официоза "Росийская газета".

"Не ще можем да укрепваме международните си позиции, да развиваме икономиката, демократичните институции, ако не сме в състояние да защитим Русия. Ако не пресметнем рисковете от евентуални конфликти, не осигурим военно-технологическа независимост и не подготвим достоен, адекватен военен отговор като крайна мярка за реагиране на едни или други предизвикателства", пише руският премиер.

През идните 10 години руската армия ще получи над 400 междуконтинентални балистични ракети, 8 стратегически и близо 20 многоцелеви подводници, повече от 50 бойни кораба, над 600 модерни самолета и повече от 1000 хеликоптера, повече от 2300 танка и редица други оръжейни системи. Планирано е да бъдат изстреляни над 100 космически апарата с военно предназначение, се казва в статията, цитирана от Интерфакс.

Русия трябва да възроди изцяло своя океански военноморски флот, главно на север и в Далечния изток, да осигури интересите си в Арктика. Руската армия трябва да бъде обновена чрез създаване на качествено нова система за военен анализ и стратегическо планиране, изтъква Путин. Той подчертава значението на военната наука за модернизацията на въоръжените сили и отбранително-промишления комплекс (ОПК).

Новата структура на руската армия трябва "да се опре на принципно нова техника", по-добра от "аналогичните системи на всеки потенциален противник", добавя авторът.

"Безпрецедентният мащаб на програмата по въоръженията и модернизирането на ОПК потвърждава колко сериозни са намеренията ни", пише Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Русия отпуска за тези цели към 23 трилиона рубли за следващото десетилетие, но това не означава милитаризация на бюджета, заявява той. Според премиера така ще бъдат "платени сметките" за годините, когато руската армия и флотът на практика не са получавали нови оръжия, "докато други страни последователно помпаха "военните си мускули".

"Времето изисква решителни стъпки за укрепване на единната система за въздушно-космическа отбрана на страната. Към тези действия ни тласка политиката на САЩ и НАТО по въпроса за разполагане на ПРО", пише Путин.

За да се гарантира, че глобалният силов баланс няма да бъде нарушен, Русия трябва или "да създаде собствена, доста скъпо струваща и засега неефективна система за ПРО", или да си осигури възможността "да преодолее всяка система за противоракетна отбрана и да защити руския ответен потенциал", смята министър-председателят.

"Тъкмо това е целта, на която ще служат стратегическите ядрени сили и структурите за въздушно-космическа отбрана (. . .) Военнотехническият отговор на Русия срещу глобалната американска ПРО и нейния сегмент в Европа ще бъде ефективен и асиметричен. И напълно ще отговаря на стъпките на САЩ в сферата на ПРО", уверява Владимир Путин.

"Задачата е в следното: без да изтощим, а като умножим икономическите сили на страната, да създадем такава армия, такъв ОПК, които ще са способни да гарантират на Русия суверенитет, уважение от партньорите и траен мир", отбелязва кандидат-президентът.

"Не бива никога вече да допуснем повторение на трагедията от 1941 г., когато липсата на готовност за война у държавата и армията бе платена с огромни загуби в хора", подчертава Владимир Путин.

Статията "общо взето съдържа една, но съществена новина" - премиерът Путин няма намерение да се откаже от наборната армия и да я направи изцяло професионална, коментира на сайта си в. "Комерсант".

Самият Путин пише, че щом Русия притежава ядрено оръжие, според него няма никаква вероятност за широкомащабна агресия срещу федерацията. А за регионалните и локалните войни, които неназовани сили се мъчат да провокират "в непосредствена близост до границите на Русия и на наши съюзници", не е необходима
масова армия, забелязва изданието.

На Путин "просто не му достига политическа воля да отмени наборната служба като система, като институция", защото близо 80 на сто от руските наборници бездруго нямат желание да служат и евентуалното връщане към наборна армия "после (. . .) ще е крайно трудно, ако изобщо е възможно", твърди вестникът. "Докато обаче институцията съществува, можеш да се разпореждаш с нея, както си щеш", пише "Комерсант".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
5
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Война няма да има.
39
2
 
2
 
! Отговори
до Нина преди 12 години
много нервни ставате когато иранските вмс провеждат учения ,почва да ви сърби *** . това няма да го прочетеш в днес .бг ама аз го знам това ))
38
2
 
6
 
! Отговори
до Нина преди 12 години
скоро с вашите американски партньори ще идете на дъното , ще си оголите еврейския *** ,ще останете без другарче . нашите съюзници сириици и иранци много ви обичкат )) вашата измислена израел няма да я има , най мразя у вас вашето високомерие цинизъм .лек ви път в отвъдното
37
1
 
4
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Навсякъде има предатели...но аз искам /силно се надявам и вярвам/, че война с Иран няма да има. Война с Иран е нерационално решение /да не кажа откачено/. Иран наистина е много силен и аз съм съгласна с американските партньори, че войната там трябва да се избегне.
36
2
 
8
 
! Отговори
до Нина преди 12 години
безхаберие ли , иранските крайцеои сега са в сирииските пристанища , скоро и любимия ти *** Израел може вече да го няма . я си спомни какви бяха надзирателите в нацистките концлагери ,,, пак бяха евреи нали .
35
1
 
7
 
! Отговори
Нина до 31 преди 12 години
Сериозни мерки предприемат руснаците...след като спаха 20 години...реално военният комплекс в научната сфера не е спал, но *** чак сега се сети, че нещата отиват към Трета световна ако продължава безхаберието му към руската армия.
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
очаквай второ пришествие на червените и откриване на почивен център Белене )) ти ще си от първата партида храна за кви квии )...
33
2
 
10
 
! Отговори
до 32 гудбай преди 12 години
това значи че вие натовските плашила ще се накензате , вече няма други държави с петрол които да искате да поробите ,живота на кредит и меките възглавнички приключиха . демократичните номера вече не минават
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
правилно 33 , затова целия Запад фалира - искаха ламтяха за много , но не можаха да заграбят всичко , така че едно е да искаш , да можеш а за да го направиш се иска малко повече от кураж , иска се и акъл койта сбирщаюн нацията от САЩ го нямат и няма как да го има , а за марионетките в НАТО да не говорим , пръдне САЩ и цялото НАТО се навеждат и казват колко прекрасно мирише ...... NOENT , bay bay USA and OTAN
31
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както каза Григор Вачков в един филм-"Едно е да искаш,друго е да можеш а трето и четвърто-да го направиш"
30
6
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Не сме ***,това го прочетохме!Е,и?
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През идните 10 години руската армия ще получи над 400 междуконтинентални балистични ракети, 8 стратегически и близо 20 многоцелеви подводници, повече от 50 бойни кораба, над 600 модерни самолета и повече от 1000 хеликоптера, повече от 2300 танка и редица други оръжейни системи. Планирано е да бъдат изстреляни над 100 космически апарата с военно предназначение, се казва в статията, цитирана от Интерфакс.
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само да попитам-За чий *** Запада трябва да напада Русия????Та това е 150 милионен пазар!!!На кой Запада ще продава стоките си?На нас ли?Отделно-за чий *** и е на Русия да унищожи най-големия си пазар на стоки и суровини????На кой русия ще продава нефт и газ?На България ли?Не ставайте смешни и американофили и русофили!Хората си правят бизнеса а вие дрънкате глупости!Не се излагайте!
27
4
 
14
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Учителят Петър Дънов е казал, че Русия ще има условия за развитие след 2000-та година и събитията го потвърждават!
26
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато руснаците имат ефективни ядрени сили, никой няма да ги напада , освен ако не е решил да се прави на камикадзе. Русия и в момента има най-силната сухопътна армия в света, даже и с оръжието от съветско време.
25
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
искам да чувам как западния *** тук реве сега , как се къса от нерви , *** , продажници ревете гадове , Русия е ВЕЛИКА и ще бъде винаги ВЕЛИКА , а вие *** си заминавате с вашия запад в историята , мизерници
24
3
 
21
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Естествено, че и трябва оръжие на Русия, докато има тази територия и тези природни богатства световните хиени постоянно ще си точат зъбите за нея! Оръжия и трябват точно за отбрана, тя няма намерение да напада никого просто защото си има предостатъчно и ресурси, и територия, да му мислят тези , които нямат - като нас например! Затова и когато дойде на власт там някой като Путин хиените започват да вият истерично, защото много им бърка плановете!
23
3
 
23
 
! Отговори
освободител преди 12 години
е от това на запад ги е най-страх и се опитаха да направят така че Путин да не стане президент , едва ли ще успеят . Няма вече Елцин, няма Горбачов , има само сила наричаща се Русия , Русия е една за да има мир на света ..долу САЩ ,долу НАТО ......
22
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пича е просто железен !
21
6
 
13
 
! Отговори
Цунг-цванг ситуация преди 12 години
Това изказване на Путин ме въвежда в 1940 год., когато Жуков казва на Сталин: Танкове, танкове и пак танкове. Русия започна да се превъоръжава, но Хитлер бе наясно, че през пролетта на 1942 год. неможе да нападне Съветския съюз, защото превъоръжаването с ново оръжие ще е завършено. Затова нападна една година по-рано. Превъоръжаването завърши през 1943 год. ,заради войната. Страхувам се, новият агресор, като Хитлер да не изчака 10 години и да напрадне Русия. Може би затова бърза НАТО.