Драмата с първата дама в Германия

Бъдещият президент Гаук е официално женен, има си приятелка
Обновена: 22 фев 2012 18:25 | 22 фев 2012 18:25, Елка Василева
33
Драмата с първата дама в Германия
Йоахим Гаук и Даниела Шат. Снимка: Reuters

Германците си имат нов проблем: името на бъдещия им президент едва бе станало известно и ето че се появи следният драматичен въпрос: кой ще се настани с него в двореца "Белвю", щом първата дама не му е законна съпруга?

Див брак в "Белвю"? - надигнаха вой редица консервативни германски вестници още в понеделник. Така в Германия наричат трайната връзка между партньори, която не е скрепена с подпис в гражданското. Консервативната част на обществото никак не е склонна да приеме президент с неизяснен семеен статут, пише Дойче веле.

Новият германски президент Йоахим Гаук от години има връзка с журналистката Даниела Шат от Нюрнберг. 52-годишната дама е шеф на отдел "Вътрешна политика" във в. "Нюрнбергер Цайтунг". Двамата не живеят заедно, срещат се през уикендите.

Гаук не е разведен със съпругата си Ханзи Гаук, макар че не са заедно от 1991 година. Още когато се кандидатира за президент през 2010 година, Гаук заяви, че ако стане държавен глава, ще се ожени за приятелката си Даниела Шат, за да може тя да поеме задълженията на първа дама. Същевременно обаче той изключи възможността за "бърза женитба".

Откровена, умна и мила

Сега обаче натискът се засилва. Изборът на Гаук за президент на 18 март се смята за сигурен. Само че преди да се ожени за Даниела, Гаук ще трябва да се разведе с Ханзи, която е майка на четирите му деца. Редица политици вече го посъветваха да побърза да сложи в ред личните си отношения. Норберт Гайс от Християнсоциалния съюз заяви, че това е в интерес на Гаук, защото така щял да отстрани този повод за евентуални упреци към него.

Президентският дворец "Белвю"

"Тя е откровена, умна и мила" - това казват колегите на бъдещата първа дама. Съвсем доскоро Даниела Шат трудно можеше да си представи, че ще влезе в тази роля. Темпераментната партньорка на Йоахим Гаук отвръщаше с недоверчива усмивка на подмятанията за подобна възможност. Сега обаче животът й вероятно коренно ще се промени. Шат ще трябва да се раздели с любимата си професия и да посвети силите си изцяло на Йохен, както тя галено нарича своя партньор.

Ще ни липсваш!

Впрочем още при първата му кандидатура през 2010 г. тя ангажирано подкрепя Гаук, дори специално си взе отпуск, за да му помага. На новината от неделя колегите й в редакцията на "Нюрнбергер Цайтунг" реагират от една страна с гордост, но от друга и със съжаление, че тяхната изключително компетентна и приятна колежка ще ги напусне; те хвалят блестящите й аналитични коментари, чувството й за хумор и ведрото й излъчване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
6
 
! Отговори
гого преди 12 години
Предпочитам без първа дама отколкото някоя дропла като зорка .желая му успех на президента ,да защитава интересите на народа .не искам първа дама която да прави фондации на гърба на народа,като ленчето костова ,като първанов.никаква прозрачност,само кражби.затова подкрепям Юлияна.Да си гледа и възпитава децата това е достатъчно,за да успеят утре в живота.не като първанов и костов -подсигуриха си децата,че и внуците.....
23
5
 
6
 
! Отговори
Бял кахър преди 12 години
Нашата Юлиянка си е напълно законна, ама...никаква я нема. Бели германски кахъри!
22
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кво сте се хванали с тая Юлианка - една умна жена не иска да й обсъждат дамските превръзки и си иска личния живот - кво не ви харесва? Мъжът й като решил да е обществена личност - еми да се спасява. Като се сетя - то от Зорка много файда имаше.
21
7
 
17
 
! Отговори
Macho преди 12 години
Тази "бабичка" е ДАМА, а не като нашата ПЪРВА ДАМА, която се крие и тъпия ни президент се оправдава с това онова защо не е до него. И не е като онези облечени като к..ви певици за които ставаше въпрос в една друга статия.
20
12
 
8
 
! Отговори
Моля .. преди 12 години
... махнете тая мумия на снимката. Гледа като оцъклена препарирана патица ..
19
1
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 12 години
Аз съм с двете висши .. прав си : ) , а за комплексаря ти го каза : ) аз не се определям като такъв, нито пък хората, които ме познават. Но ако ти харесва може да ми викаш така .. не ми пречи .. важното е да си щастлив ; )
18
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каквото и да пишете срещу Даниела Шат, си личи, че, наистина, е дама и заслужава да бъде президентша!Не като наша Юлианка!
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
крокодилишен
16
5
 
0
 
! Отговори
До 13 преди 12 години
ти си комплексара с двете висши
15
0
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 12 години
Ми как може .. и аз това се чудя .. явно вече не я обича .. що да я лъже и нея и себе си .. по-добре право куме Ф Очи и кой откъде е ..
14
12
 
7
 
! Отговори
Чудя се .. преди 12 години
кво ли фелацио прави тая дъртанянка кат' си свали ченето .. : ))
13
15
 
5
 
! Отговори
Към 1 пак преди 12 години
А .. и друго се сетих .. на тая дъртата ауспуха и е продухан .. така че на Президента винервурста влиза от воле .. без напън .. : ))))))))))))000
12
3
 
9
 
! Отговори
До Нона преди 12 години
Нона той верно е дядка *** наш колко такива дядки познавам дето ч*кат ученички и студентки по мотелите .. дават им по 100 лв дневни .. тия си купуват парцалки вместо да ходят на училище/лекции .. след това нашия човек ги взима с Q6-cata води ги на вечеря и после айде у хотела да лапат салама .. и така и чичкото доволен и момичето бръмчи на 6 и си има кинти ..
11
4
 
1
 
! Отговори
нона преди 12 години
До 1Защото и той е дядка
10
16
 
11
 
! Отговори
И тоя като мене .. преди 12 години
Само че има 3 съществени отлики .. едната е, че моята любовница (не обичам тази дума) е на 20 год. - младо агне, супер готина и се ч*ка като че ли идва края на света, а не грозна дърта германска пенсионерка, втората е, че аз НЕ съм Президент съответно мога да си позволя да не бъда морален стожер (пример за подражание) и третата е, че аз съпругата ми не сменям за друга -- тя е майка на децата ми, нея обичам и нея ще я правя 'първа дама' ако ставам президент! : )
9
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единственият правилен упрек е: Защо досега не е изчистил семейния си статус? Ако един политик не е могъл да се разбере с човека до себе си, и не си е оправил собствената къща, как ще му повериш цяла държава?
8
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как може четири деца и след това не я иска? Имал си приятелка. Повечето са така, едни раждат и после ги захвърлят и си намират нещо само за тях двамката. За този никога не бих гласувала
7
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що за *** закони !? Може да не иска да се жени ! Ергенува му се на човека !
6
6
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 12 години
Tи откъде знаеш каква е Шат, да не си я срещал на някоя пенсионерска седянка.
5
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като не е със съпругата си от 1991, за какво тогава се вайкат дойчетата.То е ясно,че има друга.Много са задръстени.