Северна Корея обяви мораториум над ядрените си изпитания

В замяна Пхенян ще получи хранителна помощ
29 фев 2012 18:09, Елка Василева
120
Северна Корея обяви мораториум над ядрените си изпитания
Снимка: архив, Reuters

Северна Корея се съгласи да спазва мораториум над ядрените си изпитания и изстрелването на ракети с голям обсег, както и да допусне инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд, цитирана от ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Новината бе потвърдена от севернокорейската държавна агенция КЦТА.

"За подобряване на атмосферата за диалог и демонстриране на ангажимента си към пълен отказ от ядрена дейност Северна Корея се съгласи да спазва мораториум над изстрелването на ракети с голям обсег, ядрените изпитания и ядрени дейности в Йонбьон, включително дейностите по обогатяване на уран. КНДР се съгласи отново да допусне инспектори на МААЕ, които да проверят и следят изпълнението на мораториума над дейностите по обогатяване на уран в Йонбьон и да потвърдят извеждането от експлоатация на 5-мегаватовия реактор и свързаните с него инсталации", се казва в изявление на Държавния департамент.

Дипломатическото ведомство на САЩ заяви, че в замяна Вашингтон е готов да финализира подробностите по предложен пакет от хранителна помощ за Пхенян в размер 240 000 метрични тона и че в бъдеще може да бъде договорена допълнителна помощ в зависимост от нуждите.

"САЩ продължават да изпитват дълбоко безпокойство към поведението на Северна Корея в голям брой области, но днешното съобщение отразява значителен, макар и ограничен напредък при решаването на някои от тези проблеми", се казва още в изявлението на Държавния департамент.

Тази новина създава възможност за възобновяване на шестстранните преговори за ядрено разоръжаване на КНДР. Тя идва след разговори между американски и севернокорейски дипломати в Пекин миналата седмица, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Корея ще я има и след 1000 години, защото знаят как да въртят Великите сили на малкия си пръст, докато ние само им слугуваме и ядем .........