Мълчаливи шествия във Франция в памет на жертвите в Тулуза

Стрелецът признал, че изпитал "безкрайно удоволствие"
Обновена: 25 мар 2012 21:07 | 25 мар 2012 21:06, Елка Василева
7
Мълчаливи шествия във Франция в памет на жертвите в Тулуза
Стрелецът признал, че изпитал "безкрайно удоволствие". Снимка: Reuters

Мълчаливи шествия се състояха днес в Париж и други френски градове в памет на убитите от стрелеца в Тулуза и Монтобан три еврейски деца, техен преподавател и тримата френски военни, предаде Франс прес.

Междувременно стана ясно, че при разговорите с полицаите, които се опитваха да го накарат да се предаде, извършителят на убийствата в Югозападна Франция Мохамед Мера съжалил само, че пропуснал "връщането на класовете в европейското училище", което щяло да му позволи да убие повече деца, информира днес "Журнал дьо диманш", цитиран от Франс прес.

Още по темата

Според полицаи, които са участвали в преговорите при операцията по залавянето на Мохамед Мера, продължила 32 часа, убиецът признал, че изпитал "безкрайно удоволствие", когато хладнокръвно убил три деца и един преподавател пред еврейското училище "Оцар Хатора" на 19 март и трима военни между 11 и 15 март в Тулуза и Монтобан.

Той обяснил, че не искал да свърши като камикадзе, за да може да има повече акции, "да види жертвите си", "да ги пипне", да ги заснеме, посочва седмичникът, цитирайки думи на следователите. Във вещите на Мохамед Мера е била намерена камера с много "красноречиви" изображения, отбелязва АФП.

Служител на прокуратурата каза, че днес на брата на убиеца Абделкарим Мера са били повдигнати предварителни обвинения. Той е заподозрян в съучастие в убийства и кражби, в терористична дейност.

Според френските закони предварителните обвинения означават, че има сериозни основания да се подозира, че е извършено престъпление, но на магистратите се дава още време, за да разследват случая.
 

Братът на убиеца от Тулуза ще остане в ареста, докато следователите установят дали е съучастник в престъпленията, съобщи по-рано днес френската прокуратура, цитирана от Ройтерс.

Абделкадер Мера бе арестуван в сряда, когато полицията бе обкръжила брат му Мохамед, убил преди това трима войници, три еврейски деца и един равин.

"Разследването на полицията откри сериозни и допълващи се улики, които свидетелстват за неговото съучастие в престъпления, свързани с предполагаема терористична дейност", се казва в съобщение на прокуратурата в Париж.

Следователите ще се опитат да установят дали 29-годишният Абделкадер Мера трябва да бъде съден. Той вече е познат на френските служби за сигурност заради съдействието му при вербуването на млади радикални ислямисти за Ирак през 2007 г.

В хода на предварителното следствие Абделкадер заяви, че се гордее с постъпката на брат си. По-малкият брат на Абделкадер - 23-годишният Мохамед Мера - бе убит в четвъртък след ожесточена престрелка с полицията и 32-часова обсада на жилището му в Тулуза.
 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пффф всеки нормален човек предпочита образовани евреи пред алжирски ***.
5
1
 
0
 
! Отговори
мупи преди 12 години
Ти като всеки *** казваш "за всяка наша жертва..." без да си правиш труд да поясняваш че става въпрос само за група окупанти в чужда страна България. Ние се разваме на всяка ваша жертва като на възмездие.
4
1
 
1
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
За всяка наша жертва арабите ще дадът по 10 минимум!!!
3
1
 
1
 
! Отговори
тоши преди 12 години
Защо за 16-17те избити в Афганистан няма мълчаливи шествия.То и за едните и за другите ме боли,но въпроса е принципен.
2
1
 
2
 
! Отговори
Французин преди 12 години
Не можете да си представите колко злоба и расизъм има тук зад паравана.
1
3
 
5
 
! Отговори
някакъв преди 12 години
Жалко за децата, ама франсетата да не се правят на "ни лук яли, ни лук мирисали", защото злобата винаги има две страни!