Талин преоткри социализма - пуска безплатен градски транспорт

Проектът ще стартира на 1 януари 2013 година
Обновена: 27 мар 2012 16:56 | 27 мар 2012 16:55, Бойчо Попов
55
Талин преоткри социализма - пуска безплатен градски транспорт
Общественият транспорт в Талин скоро ще стане безплатен. Снимка: Reuters

Талин ще бъде първата европейска столица, въвела безплатен обществен транспорт от 1 януари 2013 година, обяви днес кметът й Едгар Сависаар, цитиран от АФП и БТА. 

"Талин ще бъде първата европейска столица, въвела безплатен обществен транспорт", посочва кметът в конмюнике, подчертавайки, че това ще превърне града в "адмиралтейски кораб на зеленото движение в Европа".

Тази мярка ще позволи въздухът да стане по-приятен за дишане, допълва Сависаар. 

В момента разходите на обществен транспорт в Талин се покриват на 33 процента от продажбата на билети, сочат официални данни.

Противниците на сегашния кмет са на мнение, че проектът му ще прахоса държавни пари и ще превърне обществения транспрот в убежище на колела за бездомниците.

Според неотдавнашно проучване три четвърти от 416 000 жители на естонската столица одобряват принципа за безплатен обществен транспорт в техния град, който е център за регионалния туризъм, ценен високо от финландците и руснаците.

Още световни икономични новини четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
30, Байчо ти Естония ли даваш за пример? Дето след падането на социализЪма населението й е паднало с 25% и раждаемостта е като нашата?В цяла Европа и особено източна Европа раждаемостта е толкова ниска, че след 100 години европейците ще са застрашен вид, гледан в резервати, подобно на индианците.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е то и в София 30% от хората се возят безплатно, крайно време е да се озакони това !Наистина нека от някоя организация го предложат сериозно на СКГТ.
29
4
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
За наше съжаление ние сме едно долно *** племе,а естонците са роднини с германците,така ,че те и сто години да са били в СССР пак ще се оправят бързо.А ние никога.
28
3
 
17
 
! Отговори
Байчо преди 12 години
Пожелавам на всеки от най злобното и алчно човече до духовно богатите да посетят една страна за пример, как може да се направи демократичен социализъм с анти комунистически елементи и как една нация възползвайки се максимално от умственият си потенциал е успяла да задържи младите си хора, да повиши стандарта на живот на собственият си НАРОД и да имат най ниската корупция в Европа. Най перфектно работещата система за всичко - еПравителство на ниво, което тук ще има след поне 10 години.
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да адмирирам тяхното работещо eGov (електронно правителство), което работи и то как: 1. Имаш достъп до всички ресурси 2. Пълна прозрачност до степен, че ако някой се интересува от твоите лични данни ти получаваш уведомление (вкл. и МВР) 3. Личната карта може да Ви служи и като карта за градски транспорт, който е меко казано чист спретнат и нов 4. Личната Ви карта може да е и карта за банкови операции (засега само няколко банки, но броя им се увеличава стремително) 5. Имаш свобода
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Естония - една от страните с най висок стандарт на живот в Европа, там където всеки си знае работата и никой не се бърка на другия в живота или в работата. Там където и улиците чисти и температурата през зимата е -30 ;) Да Естонците са моят фаворит за нация, която знае и постига много благодарение на това, че знаят какво искат. И за озлобените малки дребни душички ще кажа, че и Литва и Латвия и Естония и България тръгнаха заедно след комунизма, но те вървят напред, а ние крадем и занапред ;)
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мда-а--а това са естонците и с най доброто и РАБОТЕЩО еПравителство, мда-а-а това е страната, където корупцията е сведена до ниво да отиват чужди експерти да се обучават как става, мда-а-а- страната, която изнесе успешно своето ноу-хау за електронно правителство и го интегрира в Грузия (да Грузия, там онези с калпаците и мустаците) :) Да те си имат работещо правителство, но и си знаят и правата и какво точно се иска от правителството!
24
5
 
3
 
! Отговори
20 преди 12 години
Щото в живота такова животно като безплатен няма :))). А да е "безплатен" е идиотизъм, защото по този начин разходите стават още по-непрозрачни, а вместо да се покриват от ползващите (както е справедливо) се покриват от всички - без значение дали ползваш или не ползваш и без значение изобщо дали живееш в Талин или в някой друг град. А това си е жив комунизъм :))) Само се чудя кога Боковица ще се пробва да ни пробута и на нас този модел :). При него спокойно можеш да крадеш без да те виждат :)))
23
0
 
1
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
на 4 крака ли ходиш?
22
1
 
6
 
! Отговори
Циганин преди 12 години
Абе ко говорите бе, тука винаги си е бил безплатен бе. Секи ден се возиме колкото си искаме и едни с зелени жилетки само ни заобикалят.
21
1
 
3
 
! Отговори
777 преди 12 години
Това как го реши - при положение че всяка година ходя в Загреб от 2009 насам и не съм забелязал градския транспорт да е безплатен?
20
3
 
4
 
! Отговори
Xaxo преди 12 години
Талин няма да е "първата европейска столица", в Загреб от 2 години е безплатно
19
4
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Не знам за какъв морал и какви ценности говориш, при положение, че бившите соц държави са най-бедните, най-корумпирани и най-лоши за живеене страни в Европа. А проституция и наркотици и при соца е имало, това че ти не си знаел си е в твой ущърб :)
18
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки плаща такси понеже таксите са основно ДДС. Защо наистина да не е безплатен, хем да се стимулира да се ползва а не лични автомобили. Колко много разходи има за контрола за руководители на тази контрола и т.н. ? За билети, за продавачи на билети за хартия за пе4ат и транспорт на тези билети ? Ами за карти? Ами за жалби за глоби за съдилища и т.н. Ами за скандалите с нелегалните пътници - Такова унижение! За битите хора, колко случаи има? И как може да има някой в подкрепа на билетите.
17
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Towa e pylna glupost. Bezdomnicite 6te sa denono6tno tam. Socializyma ne e za myrzeliwi hora. Socializym i komunizym ne moje da sy6testwuwa w 4istata si forma wse o6te, poneje horata ne sme uzrqli o6te za towa. Naj-socialnata dyrjawa w Ewropa - 6weziq moje da widite na kakwo se e prewyrnala. Pylna s bejanci, koito im cycat pomo6tite i ne rabotqt.
16
0
 
23
 
! Отговори
галактика преди 12 години
до 8 - Естонците в много отношения са по-добре от нас. Най-вече в "чипа"....
15
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Талин е бастион на антикомунизма. Идеята за безплатен транспорт им е добра.
14
5
 
8
 
! Отговори
+ преди 12 години
Няма безплатен обяд...просто икономическата логика в свят с ограничени ресурси не го позволява. Маркетингът позволява да обвием всяка услуга с красива опаковка и да й лепнем огромен етикет "БЕЗПЛАТНО", но парите ще си ги вземем по странични пътища...
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
PRI NAS TRANSPORTA E BEZ PARI , KAKTO I TOKA , VODATA I DR...NO SAMO ZA ROMITE HORA DO6LO E VREME DA SI SPASIM DURJAVATA
12
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво значи това безплатен градски транспорт? Да не би шофьорите да са някакви доброволци със собствени превозни средства? Аз си мисля, че този транспорт ще бъде безплатен едиствено за отайката на обществото, която не плаща никакви данъци и такси.